Etter å ha blitt spurt om råd fra AaFK om hvordan man skal løse hendelser som da Amahl Pellegrino ble utsatt for rasisme i kampen mot Aalesund, innså Leif Øverland i NTF noe:
– Dette er ikke en ny sak. Det har skjedd før. Vi burde hatt rutiner på det. Vi har rett og slett sviktet. Fotballens fellesskap har sviktet, sier han til Eurosport.no.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
– Vi i norsk toppfotball har ikke noe retningslinjer for dette. AaFK har henvendt seg til oss, men vi har ikke noe svar til dem. Der har vi sviktet. Ansvaret for å straffe de som gjør dette her burde ikke ligge på dem. Det er ikke bra nok fra vår side. Det burde vært et felles regelverk.
Og det var nettopp det Geir S. Vik i Aalesunds FK etterlyste da han snakket med Eurosport onsdag:
– Det hadde tjent oss hvis det var et felles og universielt regelverk som alle klubber kunne forholdt seg til. Jeg håper fotballen kan samle seg og se på det, sa han da.

Pellegrino: – Be meg gjerne om råd

Amahl Pellegrino får høre sitatene fra Øverland i NTF og sier han er helt enig i at regelverket burde vært på plass for lenge siden.
– Jeg synes jo, med tanke på at det har skjedd før, at det er rart vi ikke har et regelverk på det. Vi har hatt sjansen til å gjøre det før, og vi har ikke gjort det. Så har vi fått denne her i trynet. Da kan vi velge om vi skal lære av det eller om vi skal la det fortsette, sier han til Eurosport.no, og legger til:
– Det gjelder jo ikke bare rasisme. Det gjelder homohets og andre krenkelser også. Dette handler ikke bare om at jeg ble hetset nå, det handler om alle andre tilfeller også. Det handler om hva vi står for som et land.
– Kunne du tenkt deg å være med på å utforme et regelverk?
– De kan gjerne be meg om råd, men det er ikke jeg som spiller som skal lage det. De må gjerne spørre om innspill, men hva slags straff folk skal få, må nesten de bestemme. Det handler mer om at vi som mennesker bør vite bedre enn som så, sier han.
Han håper man nå har rundet et hjørne og mener responsen fra både profiler i Fotball-Norge, samt majoriteten av mennesker, gir håp for framtiden.
– Hvis du ser på Twitteren min, så ser man alle mennesker gå sammen for det som er rett. Vi står samlet i mot dritten. Det gir jo håp. Folk har kommet ganske langt.
– Nå har vi virkelig muligheten til å vise at vi gjør noe med det, så alle kampanjene ikke er bortkastet. Vi viser rasisme rødt kort første seriekamp, og det er det liksom.

Skal sette seg ned med NFF

Leif Øverland tar mer enn gjerne ansvaret på hans og NTFs kappe, da det til syvende og sist er Norsk Toppfotball som er interesseorganisasjonen for toppklubbene.
– Derfor har jeg ringt NFF, blant andre generalsekretær Pål Bjerketvedt, og bedt om at vi skal sette oss ned og ta tak i dette. Det skal skje umiddelbart. Det var god respons på det i NFF. Det gjøres mye bra fra klubbene og forbundet, men dette er et varsel om at det må gjøres mer.
– Og det skal vi gjøre mer med nå. Hva nøyaktig som skal gjøres, får vi komme tilbake til. Men det er det lille hyggelige oppi denne vonde hendelsen: vi tar nå et initiativ på å virkelig gjøre noe med dette. Det skal bli handlig fra vår side.
Heldigvis har fokuset vært på noe helt annet ellers denne sesongen for Pellegrino:

Se høydepunktene: Pellegrino-dobbel senket Sandefjord

Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51