Det har stormet rundt Aalesund etter at det ble kjent at én person utestenges fra Color Line Stadion ut 2021-sesongen, etter å ha rasehetset Amahl Pellegrino etter AaFKs 2-1-tap for Kristiansund denne helgen.
Kritikken går på at utestengelsen er for kort, samt at det ikke er flere som utestenges. Pellegrino har selv lagt ut en
Eliteserien
Slo ned egen keeper og ble utvist da Viking snudde på overtid
28/11/2021 PÅ 18:00
som skal vise at det var mer enn én person som kom med rasistiske tilrop rettet mot ham.
– Så langt har vi klart å identifisere én person, men hvis det er flere, kommer vi til å gå videre med det. Dette kommer vi til å undersøke, sier Geir S. Vik, direktør i AaFK, til Eurosport.no.
– Hvordan gjør dere det?
– Det har jeg ikke lyst å gå inn på. Men vi bruker alle virkemidler vi har i og rundt stadion. Vi har et sterkt ønske om å komme i bunns i saken. Det er det mange av våre supportere som ønsker. Klubben er på lag med supporterne om å løse saken, sier Vik.

Åpen for å endre eget reglementet

Når det gjelder lengden på utestengelsen, er den fastsatt basert på stadionreglementet til Aalesund, der et punkt omhandler sanksjoner. De har vært i kontakt med Norges fotballforbund for å få rådgivning, men ikke når det gjelder utestengelse og lengden på den, da det er opp til klubbene selv å bestemme.
– Kommer dere til å endre reglementet?
– Det kan godt hende at vi burde endre reglementet. Vi må lære av denne saken. Vi må se dimensjonene av den. Så får vi ta med oss det i vårt arbeid, sier Vik.
Pellegrino fikk støtte fra sin kollega i Viking:

Ber klubbene om å gå sammen

Aalesunds håndtering av saken har fått hard medfart både i aviser og sosiale medier. VGs sportskommentator, Leif Welhaven, har blant annet omtalt utestengelsen som «skremmende mild».
– Denne saken viser at det er viktig at vi har et godt regelverk i fotballen. Og det hadde tjent oss hvis det var et felles og universielt regelverk som alle klubber kunne forholdt seg til. Jeg håper fotballen kan samle seg og se på det, sier Vik.
NFF har noen kriterier for hva et stadionreglement må inneholde, men det er klubbene individuelt som utformer det.
– Det er svært alvorlig og leit at noen blir utsatt for rasisme hos oss. Det er også et tilrop som kan gå innover våre spillere og supportere, selv om det ikke er rettet direkte mot dem. Det er mange som blir berørt av det. Det viser dimensjonen av rasisme, sier Vik.
Dette skrev KBK-profilen selv etter at straffen ble kjent:

– Bra at det straffes

Ervin Kohn, nestleder i Antirasistisk Senter, sier følgende om straffen:
– Jeg synes det er bra at de gjør det, jeg behøver ikke å ta stilling til om ett år er mye eller lite, men at de faktisk gjorde en jobb for å finne ut hvem det var og ga vedkommende en straff, det synes jeg er bra. Kudos til klubben, sier Kohn til Eurosport.no.
– Kanskje det er lite, kanskje det er mye. Det viktige er å påpeke det, det viktige er å gjøre en jobb for å finne ut hvem det var. Det sender noen signaler om at man tar dette på alvor. Det bidrar til å forebygge og til å forhindre at dette skjer igjen, utdyper han.

Skal behandles i NFFs påtalenemnd

Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i NFF, opplyser overfor Eurosport.no at det ikke er deres rolle å mene noe om en klubbs reaksjon overfor egne supportere.
– NFFs rolle er å håndtere saker i NFFs domsorganer. Status i denne konkrete saken er at den skal opp til behandling i NFFs påtalenemnd, sier Haavik.
Hvis de beslutter at det skal opprettes en sak for doms- og sanksjonsutvalget, kan det medføre sanksjoner mot AaFK.
– Kan NFF bistå i jobben med å lage et felles regelverk for klubbene, slik Vik etterlyser?
– Det er noe klubbene selv må ta et initiativ til først, ettersom dette omhandler hvordan de selv skal håndtere egne supportere. Vi er uansett glade for at klubber, krets og forbund står sammen og sier et tydelig nei til rasisme, sier Haavik.
Eliteserien
Eksperten slakter laget – treneren er ikke overrasket
21/11/2021 PÅ 12:23
OBOS-ligaen
– Det er fryktelig vanskelig å si hva som skjer videre
20/10/2021 PÅ 11:51