Reaksjonene i Fotball-Norge var sterke da det sent søndag kveld ble kjent at en frivillig vakt ropte en rasistisk bemerkning mot Vålerenga-spiller Ousmane Camara under Sandefjords hjemmekamp mot Oslo-klubben.
Sandefjords Blad har snakket med personen som ropte mot Camara.
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21
– Hmmm... Det bare kom ut av meg. Det datt bare ut. Det var veldig dumt av meg å si, sier han til avisen.
Det hele skjedde mot slutten av kampen, som VIF vant 3-0. Camara kom innpå helt mot slutten av kampen.
På spørsmål om vedkommende er rasist, svarer personen slik:
– Nei, det er jeg ikke. Vi er alle mennesker, uansett hudfarge. Jeg er trist og lei meg for det som har skjedd. Jeg tenkte ikke konsekvenser, og jeg dreit meg ut. Det angrer jeg på, og jeg legger meg flat.
Sandefjords daglige leder, Espen Bugge Pettersen, sa søndag kveld at personen aldri får komme tilbake så lenge han er i klubben.
Se hva VIF-trener Dag-Eilev Fagermo sa om episoden dagen derpå. Saken fortsetter etter videoen:

Deler sine tanker om rasismen – forteller om Camaras reaksjon

Har markert kampen mot rasisme

Episoden kom i samme helg som #STOPP-kampanjen mot rasisme ble markert for første gang. Samtlige spillere i Eliteserien spilte med røde kapteinsbånd med #STOPP.
Freddy dos Santos er prosjektleder for kampanjen. Han sa følgende da Eurosport.no spurte ham om straff av personen mandag:
– Opinionen i sosiale medier ønsker at vi skal straffe hardt, utestenge. Noen snakker om livstid, strenge bøter og så videre. Hva som er mulighetene våre er noe vi må diskutere, men man skal ta opinionens synspunkter på alvor. Man må føle at de sanksjonene som gis føles rimelige av norsk fotball, og den består jo av alt fra spillere til supportere til ledere og funksjonærer.
En viktig del av #STOPP-kampanjen er at personer bak rop som det mot Camara, ikke bare skal utestenges. De skal også måtte gjennomgå et omfattende holdningskurs før de i det hele tatt får sette sine bein på en norsk fotballstadion igjen.
Dette kurset er for øyeblikket under utvikling av utvalget i #STOPP-kampanjen. De har signalisert at de kommer til å samarbeide med profesjonelle aktører i utarbeidelsen av det.
Freddy dos Santos satt i Fotballrunden-studioet da hendelsen skjedde. Se hva han sa da:

Sjokkert dos Santos etter ny rasismeskandale: – Blir bare lei meg

Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09