Populære sporter
All sport
Vis alt

Må ta folkets mening om straff på alvor: – Noen snakker om livstid

Caroline Simonsen

Oppdatert 19/10/2020 klokken 12:04 GMT+2

Etter at Ousmane Camara fikk rasistiske tilrop mot seg under søndagens kamp mot Sandefjord, gikk diskusjonene rundt straff på sosiale medier. Freddy Dos Santos, i Norsk Toppfotball, mener at straffen bør føles rimelig av alle i og rundt norsk fotball.

Ousmane camara

Foto: NTB

Denne helgen har #STOPP-kampanjen mot rasisme blitt tydelig markert på norske fotballbaner.
Likevel, i søndagens siste Eliteserie-kamp, mellom Sandefjord og Vålerenga, opplevde norsk fotball nok en stygg rasismeepisode. VIF-spiller Ousmane Camara fikk rasistiske tilrop mot seg under kampen.
Det har skapt reaksjoner. I dag starter arbeidet med å følge opp hendelsen, som er den andre på kort til i Eliteserien.
– I dag skal vi først få kontroll på saken i Sandefjord, som jeg følte ble løst godt på stadion allerede i går. Vi må få oversikt over hele hendelsesforløpet. Vi skal ha møter i dette utvalget i løpet av uken, og prøve å grave litt dypere og borre litt ned i hva som er mulighetsrommet vårt, sa Freddy Dos Santos, som er prosjektleder for #STOPP-kampanjen, til Eurosport mandag.
Dos Santos satt i Fotballrunden-studio da beskjeden om rasehets kom fra Sandefjord. Han tror det er viktig at sanksjonene som nå kommer, føles rimelige av alle i og rundt Norsk fotball.
– Opinionen i sosiale medier ønsker at vi skal straffe hardt, utestenge. Noen snakker om livstid, strenge bøter og så videre. Hva som er mulighetene våre er noe vi må diskutere, men man skal ta opinionens synspunkter på alvor. Man må føle at de sanksjonene som gis føles rimelige av norsk fotball, og den består jo av alt fra spillere til supportere til ledere og funksjonærer, sa Dos Santos.
Se hva Freddy Dos Santos sa rett etter at nyheten om rasistiske tilrop i Sandefjord nådde Fotballrunden-studioet. Saken fortsetter under videoen.
picture

Sjokkert dos Santos etter ny rasismeskandale: – Blir bare lei meg

– Et samfunnsproblem

Det er bare drøye to uker siden Amahl Pellegrino opplevde å bli rasehetset, da Kristiansund spilte bortekamp mot Aalesund. Det var i etterkant av den hendelsen at arbeidet med #STOPP-kampanjen ble satt i gang.
– Jeg så på Twitter i går at folk mener at dette er hverdagen til veldig mange. Det å få det bekreftet det i fotballen, gang på gang, når jeg føler at våre tribuner har vært litt skånet for det de siste årene, det gjør vondt. Men det gir i alle fall masse krefter til å stå opp i dag og fortsette å jobbe med denne saken. Det betyr mye både for de spillerne som ble utsatt for det, men også for fotballen som helhet, sa Dos Santos.
Ousmane Camara publiserte selv et bilde av et norsk flagg i et hjerte på Instagram etter hendelsen i går kveld. Under bildet gjenga han et sitat av Nelson Mandela.
– Jeg tror at disse grumsete holdningene finnes ute i folkedypet. Fotballen er jo også en del av norsk samfunnsliv, så at det finnes på nroske tribuner også, det er jeg ikke i tvil om i det hele tatt. Men det betyr jo at vi har muligheten til å være en sterk og positiv aktør oppi dette, og det er det vi må fokusere på. Vi skal være en inkluderende, sterk leverandør av positive holdninger.
Daglig leder i Sandefjord, Espen Bugge Pettersen, sa allerede i går kveld at personen bak tilropene mot Camara ikke blir å se på Sandefjords stadion så lenge han er aktiv i klubben.
– Det er litt for tidlig å komme med noen konklusjoner, men vi skal i alle fall jobbe hardt for at dette blir tatt på alvor. Dette er ikke et lokalt problem, det er et samfunnsproblem, sa Dos Santos.
picture

Har lagt 14 tunge dager bak seg: – Håper andre skal få slippe dette

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame