Populære sporter
All sport
Vis alt

Eventyret som gikk i vasken: – Da var det ikke gøy å være fotballspiller

Oppdatert 03/09/2022 klokken 11:50 GMT+2

229 dager etter at Marius Lode forlot norsk fotball til fordel for Schalke 04 og Tyskland, er rogalendingen tilbake i helgult. Utenlandsoppholdet ble ikke som 29-åringen hadde sett for seg.

Lode om kritikken: – Må tåle at folk har meninger

  • Se Bodø/Glimt - Molde lørdag fra klokken 17:00 på discovery+ og fra 17:30 på MAX!
BODØ (Discovery):
2. februar 2017 trapper en 23 år gammel stopper fra Jæren opp på Aspmyra for å bli en del av OBOS-ligalaget Bodø/Glimt. De helgule fra Bodø har nettopp rykket ned på dramatisk vis, etter at de høsten før havnet under Stabæk på kvalikplass i den aller siste kampen. Med ett poengs margin måtte Aasmund Bjørkans gutter ta steget ned.
I forkant av OBOS-ligasesongen 2017, og kun en liten måned før Lode ble hentet fra Bryne til Bodø/Glimt, kommer bergenseren Kjetil Knutsen inn i trenerteamet til Bjørkan.
Sammen med stopperkollega Martin Bjørnbak holder Marius Lode forsvaret såpass tett at opprykksdrømmen blir en realitet allerede året etter. Godt anført av de offensive brikkene til Glimt, inkludert spillere som Mathias Normann, Trond Olsen, Kristian Fardahl Opseth og Jens Petter Hauge.
31. desember 2021 går kontrakten med Bodø/Glimt ut. Etter å ha bidratt til ett seriesølv og ett seriegull siden opprykket i 2017, er Marius Lode en såpass toneangivende spiller for et gulljagende Bodø/Glimt høsten 2021 at klubben velger å ikke selge stopperen, men heller la kontrakten gå ut for å ha han med gjennom høsten. Lode og resten av Glimt makter å forsvare gullet fra 2020, og når desember er omme kan rogalendingen dermed se at kontrakten med Glimt utløper.
Etter noen eventyrlige sesonger i helgult, der han også ble belønnet med landslagsplass, er Glimt-kapittelet over for denne gang, og etter to uker som bosmanspiller bestemmer Marius Lode seg for å signere for den tyske gigantklubben Schalke 04.

– Da var det ikke gøy å være fotballspiller

Marius Lodes første utenlandsopphold gikk ikke etter planen. Stopperen fikk svært lite tillit i Schalke 04, og måtte stort sett belage seg på å se A-lagskampene fra sidelinjen. Lode var med på å rykke opp fra 2. Bundesliga, der han noterte seg for to kamper fra start.
I Bundesliga kom han aldri på banen.
Den tidligere Bryne-spilleren hadde opprinnelig kontrakt med Schalke 04 ut sommeren 2024, men etter drøye åtte måneder – eller 229 dager – ble partene enige om å terminere kontrakten.
– Det var ikke noe gøy å være fotballspiller på slutten av oppholdet i Tyskland, slik som det til slutt ble der. Jeg kom på trening og fikk være litt med på økta, før jeg fikk beskjed om å trene alternativt. Det var ikke noe kjekt, forteller Marius Lode til Discovery ute i solskinnet på Asmpyra.
Se hele intervjuet med Marius Lode øverst i saken.
picture

Marius Lode i forkant av Schalke 04 - Holstein Kiel i januar.

Foto: Getty Images

For til tross for at en rekke klubber i både inn- og utland har vist interesse for Lodes tjenester, endte bautaen opp med å returnere til Nordland og Bodø. 31. august ble det klart at Lode hadde signert en avtale som gjør han til Glimt-spiller ut 2025.
– Her kjenner du en inkludering, og alle blir sett på en helt annen måte enn det jeg opplevde i Tyskland. Det kjennes veldig godt å være tilbake, sier en smilende Marius Lode.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Nysigneringen liker presset som følger med prislappen: – Det er deilig

Finne godfølelsen

Det er ikke store forandringer siden sist Lode satt sine bein på Aspmyra stadion, men noe nytt er det.
– Stadion er litt større og det er utrolig kult å se så mange nye ansikter. Ellers så er det veldig mye av det samme – og de samme folkene som bidrar til at Glimt tar nye steg, meddeler stopperen.
Nå handler det om å finne tilbake til rytmen for Marius Lode. Få mer fotball i beina og bygge opp selvtillit.
– Det å være her er viktig for å finne tilbake til godfølelsen og kjenne at man bidrar til felleskapet. Der nede (i Tyskland, journ.anm) ble det veldig mye hver for seg. Her er vi ett stort lag som drar i samme retning, understreker 29-åringen, før han legger til:
– Det er kjekt at Bodø/Glimt ser på meg som en spiller om kan være med på å gjøre klubben bedre også i framtiden.

Halen mellom beina?

Dette vinduet har en rekke profiler returnert til norsk fotball. I Bodø/Glimt har Patrick Berg (fra Lens) og Marius Lode returnert. Det samme har Thomas Lehne Olsen i LSK, samt Torgeir Børven og Stefan Strandberg i Vålerenga, for å nevne noen.
I etterkant av de store spillerreturene til norsk fotball har flere tatt til orde for at profilene kommer tilbake med halen mellom beina, og at valget de en gang tok ikke var rett.
Folk skal få lov til å ha meninger, understreker Lode.
– Så lenge jeg føler at dette er det riktige steget for meg, så er det rett. Så må også jeg tåle at folk har meninger. Sånn er det bare, forteller stopperen til Discovery.
Kort tid etter at Marius Lode returnerte til Bodø, gjestet han podcasten Fotballrådet, som ledes av Discovery-reporter Vegard Flemmen Vaagbø. Der var han gjest sammen med en annen «comeback-kid», nemlig Thomas Lehne Olsen.
Et av temaene i podcasten var nettopp dette med å komme tilbake med halen mellom beina etter et skuffende utenlandsopphold.
– Det er jo de første tankene som slår deg. Folk rundt deg har veldig mange meninger. Dette handler til syvende og sist om mitt valg og min karriere. Da jeg la sammen de tingene som var viktige for min del, så var det helt tydelig at Glimt var det riktig valget. Hva alle andre kan synse om er i utgangspunktet irrelevant, men tanken slår deg jo, sier Lode i podcasten.
– Samtidig er det viktig å annerkjenne at det kanskje ikke var det beste valget og si til seg selv «ja, dette er kanskje ikke noe for deg», legger han til.

Molde første test

Lørdag kveld blir første mulighet for Marius Lode å vise seg fram for Glimt-fansen etter returen i slutten av august.
Serieleder Molde er på plass i Bodø i det som blir en kamp mellom to lag som har knivet helt i toppen av norsk fotball de siste årene. Aspmyra er utsolgt og hele Bodø dirrer før kamp.
– Molde tror nok at de har funnet litt ut av hvordan de skal håndtere Bodø/Glimt etter de siste kampers resultater, smiler Lode lurt til Discoverys utsendte.
Bodø/Glimt har kun vunnet en av de siste fem kampene mot Molde, der de blåkledde står med seier i de to siste – inkludert cupfinalen på Ullevaal stadion 1. mai.
– Det blir en veldig tøff kamp med en helt fantastisk ramme, understreker mannen som nå er tilbake i sitt gule hjem.
  • Storkampen mellom Bodø/Glimt og Molde ser du lørdag fra klokken 17:00 på discovery+ og fra 17:30 på MAX!
Så du denne?
picture

Fant sportssjefen på bar: – Feirer tittelen som overgangvinner

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame