Bodø/Glimt, superlag. Det e det beste vi har i dag. Bodø/Glimt, superlag. De e det beste vi har i dag.
De gulkledde tilskuerne maner sine tropper ute på den forblåste kunstgressbanen en tidlig septemberdag i 2017. På andre banehalvdel står Sandnes Ulf, ledet av den gamle Glimt-helten Bengt Sæternes – en mann som står med 95 kamper for de helgule.
Eliteserien
Årets spiller-nominert: - Kanskje vanskelig å komme utenom han i Bodø
6 TIMER SIDEN
Med spillere som Martin Bjørnbak, Jens Petter Hauge, Kristian Fardal Opseth og Trond Olsen fra start for opprykksjagende Bodø/Glimt, er de helgule ørsmå favoritter før kampen mot rogalendingene. Den brasilianske sisteskansen – og kommende Glimt-kaptein – Ricardo Friedrich står en god kamp for hjemmelaget, mens innbytter Amor Layouni ikke makter å sette sitt preg på høyrekanten.
Oppgjøret ebber omsider ut i 0-0 og poengdeling etter en tam forestilling i OBOS-ligaen. Kampen om direkte opprykk fortsetter for Bodø/Glimt, og tilskuerne går slukøret hjemover etter en skuffende affære på Aspmyra.

– Klubben har vokst på alle mulige måter

Tre år senere har den nordlandske trompeten fått en annen lyd.
I underkant av 1100 dager har gått siden den skuffende forestillingen på Aspmyra stadion, og det er liten tvil om at ting har forandret seg i Bodø/Glimt. Med friske og moderne lokaler, nye innbytterbenker og en supporterbutikk rett ved administrasjonen, har klubben utviklet seg voldsomt siden opprykksesongen 2017.
Mest av alt har Bodø/Glimt sett ut som en million ute på banen. Det som for tre år siden var et lag som kjempet med klubber som Ranheim, Mjøndalen og Start om opprykk til Eliteserien, har nå blitt et topplag i Norges øverste divisjon.
I 2019 tok Bodø/Glimt et overraskende sølv i Eliteserien, mens de i 2020 for alvor har trollbundet hele kongeriket. Glimt leder serien med ti poeng, og har allerede kommet seg videre til den andre kvalifiseringsrunden i Europa League.
I den andre kvalifseringsrunden møter Bodø/Glimt litauiske FK Žalgiris Vilnius . Kampen spilles torsdag 17. september, og vinneren av det oppgjøret møter seierherren i kampen mellom Shamrock Rovers og AC Milan.
– Det er litt ufint mot Sandnes Ulf da, smiler Glimt-spiller Ulrik Saltnes til Eurosport, når han får spørsmål om hvordan han kan beskrive reisen fra å spille 0-0 mot Sandnes Ulf i OBOS-ligaen i 2017 til å kjempe om plass i Europa i 2020.
– Det er store kontraster mellom OBOS-ligaen og Europa League. Klubben har vokst på alle mulige måter, legger han til.
Ulrik Saltnes er en av fem spillere i dagens tropp som også var med i uavgjortkampen mot rogalendingene i 2017. Sammen med mannen fra Brønnøysund, var også Marius Lode, Jens Petter Hauge, Brede Moe (benk) og Patrick Berg (benk) med i troppen.
(Saken fortsetter under videoen).

Hyller treneren for den utrolige reisen: – Han vil for alltid stå med gullskrift i Glimts historie

Fra AaFK-utlån til gullkamp med hjemklubben

Bodø-gutten Jens Petter Hauge har virkelig fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Den lynkjappe kantspilleren står oppført med 11 scoringer og seks målgivende pasninger så langt i år, og har allerede takket nei til et utenlandseventyr i Belgia.
Men fotballkarrieren til Jens Petter Hauge har ikke alltid vært en dans på roser. Sommeren 2018 ble Hauge lånt ut til Aalesund, der planen var at 18-åringen kunne plukke med seg litt mer spilletid.
– Det har vært en spesiell reise. I de årene jeg har vært her har jeg opplevd alt fra nedrykk til opprykk, for så å gå på utlån til Aalesund, før vi tok sølv i 2019 og til vi i år kjemper om gull og er ute i Europa. Det er utrolig gøy å tenke på, sier Hauge til Eurosport.
– Det er det som er så artig med fotball – ting snur veldig fort. Så må vi huske hvorfor vi er her, det kan snu like fort igjen. Det er hardt arbeid som kreves, og det legger vi ned hver eneste dag, fortsetter 20-åringen.
(Saken fortsetter etter videoen).

Dialektforvirring for stopperkjempen: – Fått litt kjeft hjemmefra

Hyller treneren

Etter en knallsolid første halvdel av Eliteserie-sesongen for midtbanespiller Patrick Berg, ble han belønnet med a-landslagsplass til Nations League-kampene mot Østerrike og Nord-Irland. Patrick ble med det tredjegenerasjon Berg i i den norske a-landslagstroppen.
22-åringen beskriver Glimt-reisen de siste tre årene som «vill», og gir spesielt en mann skylden for den enorme forvandlingen til klubben.
– Det er mange som skal ha æren for det vi har oppnådd, men Kjetil (Knutsen journ.anm) har vært en veldig viktig del av det. Jeg følte at alt ble mer profesjonelt da han kom inn i klubben i 2017, og at det ble satt et mye større krav til intensitet og løpskraft.
– Han har rett og slett betydd veldig mye for hele klubben, konkluderer Berg.
(Saken fortsetter etter videoen).

Visste ingenting før uttaket: – Et stolt øyeblikk

Også Ulrik Saltnes prøver å sette ord på hvor mye bergenseren har betydd for Bodø/Glimt.
– Den reisen vi har lagt bak oss nå hadde aldri gått uten Kjetil. Han har løftet standarden for alt som har foregått i klubben, og til de grader satt sitt preg på klubbkulturen, forteller Saltnes.
– Han vil for alltid stå med gullskrift i Bodø/Glimt sin historie.

Klubb- og spillerutvikling

Kjetil Knutsen kom inn i trenerteamet til Aasmund Bjørkan i 2017, etter at bergenseren hadde vært trener for Åsane hjemme på Vestlandet. Glimt-treneren er tydelig på at klubbutvikling hele tiden har stått i fokus i den tiden han har lagt bak seg i Nordlands største fotballklubb.
– Vi har vært opptatt av at vi skal utvikle hele klubben. Samtidig er den utviklingen både enkeltspillere og hele laget har hatt helt formidabel. Det å gå inn og jobbe med denne gjengen hver eneste dag er veldig, veldig inspirerende, fastslår Knutsen til Eurosport.
– Det har vært en utrolig fin reise så langt. Grunnen til at reisen har blitt så bra er at vi har jobbet hardt dag inn og dag ut, uke etter uke. Vi har tenkt utvikling og prestasjon, samtidig som at vi har klart å utvikle mange av de unge spillerne vi hadde på det tidspunktet, forklarer han, og sikter til laget som kjempet om opprykk til Eliteserien i 2017.
Se intervjuet med Kjetil Knutsen her. Saken fortsetter under videoen.

Kjetil Knutsen: – Inspirerende å jobbe med denne gjengen hver eneste dag

Norges «superlag»

Bodø/Glimt, superlag. Det e det beste vi har i dag. Bodø/Glimt, superlag. De e det beste vi har i dag.
På en innleid lift utenfor den ene kortsiden synger Bodø/Glimt-fansen med full hals. På god avstand og med lyseblå bunnbind, fyrer de opp hvert sitt gnistrende bluss. På kunsgresset foran de sju supporterne skjer det noe historisk – noe som ikke har skjedd på 16 lange år.
Bodø/Glimt valser over litauiske Kauno Zalgiris og gir seg ikke før det står 6-1 på den lysende storskjermen. De helgule tar seg enkelt videre til den andre kvalifiseringsrunden i Europa League.
Med en solid serieledelse og ett steg nærmere deltakelse i Europas nest største turnering, kan Bodø/Glimt med sikkerhet utkåre seg selv til hele Norges «superlag».
Nå skal Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt fortsette ferden mot klubbens første seriegull – som første nordnorske lag noensinne.
I forrige runde ble Sarpsborg 08 flere hakk for små for det høyflygende «superlaget» . Se høydepunktene fra kampen her.

Se høydepunktene: Glimt vant etter straffedrama

Eliteserien
Slik forklarer han drømmesesongen – åpen for utenlandseventyr
6 TIMER SIDEN
Eliteserien
Bekreftet: Klar for Bundesliga-klubb
I GÅR PÅ 16:22