Populære sporter
All sport
Vis alt

Tidligere Tyrkia-proff Askar forklarer: Derfor vil tyrkiske lag ha Eliteserie-spillere

Sondre Skandsen

Oppdatert 16/01/2020 klokken 22:50 GMT+1

En rekke spillere i Eliteserien er enten linket eller på vei til tyrkisk fotball. Det har tidligere Sanliurfaspor-spiller Amin Askar forklaringen på.

Askar

Foto: Scanpix

Det er mange linker mellom Eliteserien og fotball sørover på kontinentet om dagen. Tyrkia har særlig vært involvert i en rekke rykter og spekulasjoner. Fra før av er tidligere KBK-profil Amidou Diop bekreftet klar for Adanaspor.
Zlatko Tripic til Göztepe ble onsdag kveld bekreftet. Moldes daglige leder fortalte Eurosport.no onsdag at de hadde avvist et bud på Leke James. Det kan tyde på at det var fra samme klubb. Som om ikke det var nok erfarer Eurosport også at Göztepe ønsker å signere Kristoffer Haugen fra Molde, selv om Ole Erik Stavrum avviste dette.
– Man vet hva man får av norske spillere. De er mye mer profesjonelle enn hva man er vant med der nede. Det er mye surr rundt klubbene, spillerne gjør mye rart, forteller Askar, før han legger til:
– Man kan ha spillere som røyker i Tyrkia.

– De liker mentaliteten

Askar, som nylig signerte for KBK, var i Tyrkia fra januar 2016 til sommeren 2017. Han tror profesjonaliteten i norsk fotball gjør at Eliteserie-spillere blir attraktive for blant annet Süper Lig - det øverste nivået i Tyrkia.
– De liker veldig godt den mentaliteten til skandinaviske spillere. De er godt skolerte, tar vare på kroppen sin og er stort sett mer profesjonelle enn der nede.
I tillegg til de allerede nevnte spillerne, har Alexander Søderlund vært linket til tyrkisk fotball. Omar Elabdellaoui var for kort tid siden ettertraktet i Galatasaray. Martin Linnes spiller ikke stort, men er fortsatt i Galatasaray. I tillegg dunker Alexander Sørloth inn mål for Trabzonspor. For samme klubb har nåværende RBK-spiller Anders Trondsen vært linket til.
For de som skulle vurdere et opphold i syd, har han et velment råd.
– Alt er veldig kortsiktig der. Det er hele tiden omveltninger. Trenere forsvinner kommer og går hele tiden. Blir det et par tap, så byttes det trener. Da byttes plutselig hele spillerstallen også. Det gjelder å finne en klubb som har kontinuitet.

Skjønner valget

Sett fra Eliteserie-spillernes øyne, har Askar null problemer med å forstå at en tur til sydligere strøk er å foretrekke.
– Det er jo mye større penger i omløp i Tyrkia. Rent økonomisk er det jo lett å tiltrekke seg spillere.
– Man får kanskje fire-fem ganger så høy lønn kontra i Norge der borte. Klubben betaler skatten der og kontraktene er med netto-lønn. Det er veldig store forskjeller.
Mange spillere tenker langt fram, for å sikre seg en trygg og god framtid etter den relativt korte fotballkarrieren er over.
– Det er et langt liv. Karrieren er kort, så jeg skjønner valget.
Den populære ringreven reagerte tidligere i høst på tyrkiske militærhilsener i en landskamp:
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame