Det har vært drøssevis av overganger inn og ut for Eliteserie-klubbene i sommervinduet. Flere lag har hentet spisser som har scoret mål, men særlig fem overganger skiller seg ut som ekstra interessante: Spissene som slet med å score i sin forrige klubb, som har byttet beite internt i ligaen og plutselig fått korken av ketchup-flaska.
Den kanskje aller mest spektakulære, er Fitim Azemi.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Han hadde ikke scoret i Eliteserien på 33 måneder da han puttet sitt første for Trømsø etter overgangen fra Vålerenga, der det ble null mål på elleve forsøk.
– Vi telte måneder og år siden sist han hadde scoret i Eliteserien, og da var han vel i Bodø/Glimt. Nå har han slitt med sykdom og litt forskjellig, det skal sies. Men det er en spiss som har de kvalitetene han har, og hvis du hadde spurt ham før han kom til Tromsø om han ville vært fornøyd med tre mål i løpet av høsten, tror jeg faktisk han ville svart ja, sier Bernt Hulsker, selv tidligere spiss.
Først scoret Azemi mot Mjøndalen hjemme, før han fulgte opp med en pen heading mot Brann.
– Det der gjør en spiss som har nyvunnet selvtillit, enkelt og greit, kommenterer Hulsker om hodestøtet over Håkon Opdal i Brann-buret.
Den tredje scoringen på fem kamper for hans nye klubb, kom hjemme mot Haugesund i helgen.
– Det er en som har slitt fælt etter at han kom hjem fra Israel, og vi som er glade i fotball gleder oss over spillere som kan slå tilbake. Han er på god vei til å hjelpe Tromsø ut av en kinkig situasjon, og det er ikke det siste målet han scorer, det er fortsatt ti serierunder igjen, mener Kjetil Rekdal.
Og Azemi er langt fra den eneste spissen som har byttet klubb innad i Eliteserien i sommer, for så å få fart på målproduksjonen.
Strømsgodsets Lars-Jørgen Salvesen kom inn som innbytter i tapet mot Viking, før han startet mot Sarpsborg og Stabæk. I begge de to siste kampene har han scoret, hvilket gjør at han har to mål på tre kamper. I Sarpsborg ble det like mange mål på 13 kamper.
Og det til tross for at han ifølge trener Henrik Pedersen ennå ikke helt har funnet seg til rette i det meget tydelige spillemønsteret han ønsker. Da Eurosport møtte dansken før Stabæk-kampen, uttalte han med et lunt smil at han var glad for spissens ankomst, men at han ennå ikke hadde kommet dypere inn i alle prinsippene.
– Spesielt når vi har ballen løper han litt rundt som han har lyst til. Og det er ikke bare fordi han har lyst til å være rundt, men han er ikke så dypt inne i det nå, og det arbeider vi mye med. Men det er fantastisk at han er i troppen og at vi har fått ham til klubben, og det er jeg riktig glad for, sa Pedersen i forrige uke, om en av sine syv nykommere.
Mannen som gikk motsatt vei, Mos Abdellaoue, scoret også unormalt lite til ham å være i vårsesongen i Godset. Tre mål ble det på seksten kamper, før han nå i helgen begynte produksjonen i Sarpsborg med scoring mot Viking, som gjør at han har ett mål på tre kamper i ny drakt.
Musaha Bakenga har jobbet seg tilbake fra skader, og på åtte kamper i Tromsø denne sesongen ble det null nettkjenninger. Allerede i den korte debuten for Ranheim leverte han både mål og målgivende, i tillegg til at det var han som var involvert da laget fikk straffe mot KBK nå i helgen.
I den samme kampen satte Amahl Pellegrino inn sitt andre mål på like mange kamper for Kristiansund etter overgangen fra Strømsgodset, der han på fjorten kamper fant nettet to ganger i år.
Og hva er det egentlig som gjør at det plutselig kan endre seg slik?
– Det har litt med spillestil og litt med formasjon å gjøre, selvfølgelig. Og så har det også litt med hva slags type fotball lag møter, sier Kjetil Rekdal.
Eksperten bruker nettopp Azemi som eksempel.
– Fitim Azemi er en bakromsspiss. Når Vålerenga spiller fotball møter de lag som legger seg veldig lavt, og da må han være en kombinasjonsspiss, og er kanskje kun farlig på innlegg. Tromsø får mer rom enn det Vålerenga gjør, så han passer bedre til å spille for Tromsø enn for Vålerenga, sier Rekdal og legger til:
– Det ser du i mange tilfeller. Det er ikke bare å si at han lyktes ikke der og fikk det til her. Det er setting, formasjon, plassen du får og om du får spille på dine styrker. Jeg tror alle fotballspillere er helt avhengige av å få spille på styrkene sine.
Så skal man heller ikke glemme det mentale aspektet, ved for eksempel tillit og selvtillit.
– Alle kan ha godt av en miljøforandring, og man er alltid ekstra skjerpet og på tå hev når man bytter klubb. Uansett forhistorie stiller man med blanke i ark i ny klubb, og det kan være noe med befriende med det også, sier Hulsker.
Det i hvert fall lyktes denne kvintetten så langt.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03