DRAMMEN (Eurosport.no):
– Jeg må legge på, hvis ikke får jeg bot.
Eliteserien
Eksperten slakter laget – treneren er ikke overrasket
21/11/2021 PÅ 12:23
Ordene tilhører en Godset-spiller på vei fra dusjen og opp mot matsalen på regntunge Marienlyst.
Der skal nemlig spillerne innfinne seg innen en halvtime etter at treningsøkten er avsluttet. Henrik Pedersen vil at spillerne skal samles til et måltid etterpå. Tolker man ordene til spilleren som så seg nødt til å ta en rask telefonsamtale på de få meterne fra garderoben, skal det skje uten mobiltelefoner.
For å være fotballspiller under danskens ledelse, handler ikke bare om de timene man er ute på feltet i trening eller kamp.
Pedersen har sist erfaring som hovedtrener i den tyske klubben Eintracht Braunshweig. Før det var han assistenttrener i Union Berlin, i tillegg til også HB Køge og i Red Bull-konsernet. Mannen med tre landskamper for Danmark har vært Godset-trener siden slutten av juni.

Skal forstå hvorfor

Vi kan bruke Lars-Jørgen Salvesen som eksempel. Nykommeren fra Sarpsborg ble den store helten da han senket gamleklubben med en volley Marco van Basten verdig, i kampen begge lagene måtte vinne.
Pedersen snakker like mye om detaljene som ikke er på plass ennå.
– Lars har fått en riktig, riktig god start og kommet relativt hurtig inn i tingene. Mange av basistingene med vårt press og gjenpress og omstillinger, der er han OK med. Men man ser tydelig at han ikke er inne i de dypere tingene med tanke på de dypere prinsippene, sier dansken med et lunt smil og utdyper:
– Spesielt når vi har ballen løper han litt rundt som han har lyst til. Og det er ikke bare fordi han har lyst til å være rundt, men han er ikke så dypt inne i det nå, og det arbeider vi mye med. Men det er fantastisk at han er i troppen og at vi har fått ham til klubben og det er jeg riktig glad for.
For spissen med det lange blonde håret er en av hele syv nykommere på kort tid i løpet av overgangsvinduet. Og hvordan er det da egentlig å skulle sette et lag med så mange nye spillere?
– Det er klart at vår måte å gjøre tingene på, enten det er defensivt eller offensivt, krever at alle er involvert. Og det betyr at om du gjør det, så skal jeg gjøre dette. Vi reagerer hele tiden på hverandre, og derfor krever det veldig mye video og veldig mange samtaler for å få en forståelse for hva vi gjør og hvorfor vi gjør det. Ikke bare hva vi gjør og hvordan vi gjør det, men vi skal også forstå hvorfor skal du stå en meter til høyre i stedet for en meter til venstre når vi har ballen. Å komme dypere inn i det, selvfølgelig tar det tid. Men jeg synes det går overraskende godt, sier Godset-treneren til Eurosport.
(Artikkelen fortsetter under):
Salvesen selv sier det slik:
– Vi har en veldig tydelig plan på hvordan vi skal spille, offensivt og defensivt, ut fra de lagene møter. Det er noe jeg setter veldig pris på, og som jeg tenker er veldig viktig. Den tydeligheten Henrik har rundt hver posisjon og hva de skal bidra med begge veier, det er veldig viktig i den situasjonen vi er i nå.

Klar kultur erstatter rutine

For det analyseres mye. Det vises på video og snakkes om. Henrik Pedersen vet svært godt hva han ønsker av spillerne.
– Ja, de skal forstå at å være her er en fotballutdannelse. De skal forstå alt det vi gjør. Jeg skal skape et personlig hvorfor hos alle mine spillere, slik at de ikke bare gjør det for min skyld, men det skal gi mening for dem. Så om de gjør det jeg mener de skal, så gir det også mening for dem, og at de tenker at da blir jeg bedre og da utvikler jeg meg i den retningen jeg gjerne vil utvikles i. Selvfølgelig krever det samtaler for at de skal forstå hva det er vi driver med.
Troppen bruker mye tid sammen. Det er klare regler på tidspunkter, at de skal spise sammen og så videre.
– Det er innført skikkelig tysk-dansk disiplin her nå?
– Kanskje mer tysk enn dansk, sier 41-åringen.
Han har fortsatt smilet på lur. Forklaringen er klar og tydelig, men samtidig rolig og pedagogisk.
– Man kan godt si at det er disiplin, men jeg tror også at disse guttene godt kan like at all energi går i en retning. At det ikke er så mange spørsmål om alt mulig. De vet at det er noen klare linjer, på banen, men også utenfor banen på hvordan jeg vil ha ting. Og jeg tror at det også noen ganger skaper trygghet. Det er også derfor jeg tror vi kan integrere noen unge spillere, fordi det er en klar måte å gjøre det på. Vi har ikke mange erfarne spillere, og det er ofte dem som hjelper de unge med å komme på plass eller hvis de har en tøff periode. Nå skal vi ha en tydelig spillestil og en klar kultur. Det skal være vår erfaring.

Leirskole

På spørsmål om disiplinen til sin nye trener, trekker Salvesen på smilebåndet. Han har bare rosende ord å komme med.
– Det går fint det, det er jobben vår dette her, så vi skal høre på det de sier. Det er litt kult at det er slik, jeg tror det hjelper oss til å ha litt mer disiplin på banen også. At vi står samlet om alt vi gjør, enten det er spising eller fotball, så jeg tror det bare er positivt, jeg.
– Hvordan er det da, å være så mange nye på en gang, det blir nesten litt sånn leirskole, med bli kjent-leker og alt?
– Ja, for min del er jo alle nye, da. Så er det litt opp til hver enkelt hvor mange de kjente fra før, men selvfølgelig, det har kommet mange nye og alle skal integreres på hver sin måte, få et sted å bo og komme inn i gruppa og byen og alt, så det er en del av gamet. Det må bare alle bidra med for at alle skal ha det best mulig.
(Artikkelen fortsetter under):
Og helten fra den livsviktige kampen forrige søndag mener Godset er på gang nå.
– Ja, det vil jeg si absolutt. De fikk en sterk seier mot Vålerenga der, og så selvfølgelig et veldig surt tap mot Viking, men vi lærte av den kampen og hevet oss veldig mot Sarpsborg. Etter at vi kommer under der i tillegg, og klarte å snu det til seier, viser litt av moralen og troen vi har i laget. Nå er det bare å gyve på fremover og vi har på en måte ingenting å tape. Der vi ligger nå, rykker vi ned, og vi må bare se oppover og fremover. Ta de kampene som kommer og jobbe hardt, og spille slik som Henrik vil, så tror jeg dette skal gå fint, sier Godsets nye spiss.
Få med deg denne!
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22