Plassering 2019 - 9
Nøkkelperson – Rune Soltvedt
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Soltvedt har sittet ved roret siden midten av 2015, men nå begynner det også å brenne et blått lys for ham. Den jobben han har foran seg er gigantisk. Troppen er helt usynkronisert med Lars Arne Nilsens filosofi, og de tunge kjøpene har mislyktes. Spillerlogistikken har kostet Brann mange millioner de siste årene. Det har nesten ikke blitt solgt en spiller med stor fortjeneste under Soltvedts tid. Ettersom klubben har gått ut og fredet LAN, må denne stallen gjennomgå store forandringer. Soltvedt må vurdere situasjonene til flere av de dyre, profilerte spillerne. Bamba, Berisha, Yttergård Jenssen og Koomson må sportssjefen vurdere nye klubbadresser til. Jobben er stor. Spørsmålet er om den er for stor for den sindige øverste lederen på sport.
Troppsituasjon
Det er allerede klart at veteranen Azar Karadas ikke får ny kontrakt og at kaptein Vito Wormgoor ønsker et nytt eventyr, når avtalen hans går ut. Mange spillere går inn i sitt siste kontraktsår, men få eller rettere sagt ingen av dem er uvurderlige og en eventuell forlengelse av avtalene kan godt vente. Klubben må ha inn en stopper etter at Wormgoor forlater bergenserne. Men med tanke på den meget kritiske situasjonen innad i laget, forventer jeg at det skjer mye før sesongen 2020 starter, og det er nesten umulig å spå hvordan troppen neste år kommer til å se ut.
Trenersituasjon
Lars Arne Nilsen hadde normalt sett ikke sittet ved sin post etter utviklingen det siste året. Det er ikke tvil om at det er delte meninger i spillertroppen rundt LAN, og vi så det i sist uke da Aftenposten presenterte sensitiv informasjon som hadde lekket ut fra spillergruppen. Det er en del utro tjenere innad i Branns spillertropp. LAN har også mistet store deler av supporterne. De mener at Brann spiller en kjedelig og destruktiv fotball og likegyldigheten har begynt å bre seg. Det ikke noen tvil om at mannen som løftet dem fra første divisjon til toppstriden av Eliteserien på noen måneder går en spesiell tid i møte. Jeg er spent på om styret står ved sin beslutning om å frede treneren.
Økonomi
Vibeke Johannessen gikk litt kontroversielt ut og sa at hvis ikke klubbens supportere kjøper partour-kort for 2020 vil det ikke bli like mye til spillerkjøp. Det er naturligvis logisk og riktig, men litt merkelig måte å kommunisere det på utad og kan oppfattes nesten som en trussel. Publikums-fallet og en utbredt likegyldighet i 2019 gjør at økonomien er en smule usikker foran 2020-sesongen. Nå skal det sies at klubben har en del investorer med Trond Mohn i spissen som pleier å trå til når det trengs som mest. Det vil uansett finnes økonomiske forutsetninger som tilsier at klubben bør kjempe i toppen av norsk fotball.
Keepere
Håkon Opdal og Eirik Holmen Johansen vil også danne keeperpar i 2020. Opdal var fremragende denne sesongen og kanskje vil Holmen Johansen innfri de store forventningene i 2020 etter å tilbrakt et år i skyggen av Opdal.
Forsvar
Hærfører Vormgoor forsvinner og han bør erstattes. Lukter det en retur fra bergenser Fredrik Pallesen Knudsen eller henter Brann tilbake utleide Jesper Løfgren fra Mjällby og håper han skal utvikles til å bli et førstevalg. Taio Teniste har hatt en middelmådig sesong. Bør han erstattes? Ønsker Thomas Grøgaard å spille andrefiolin bak Ruben Kristiansen nok en sesong? Det er en del spørsmål i denne lagdelen.
Midtbane
En lagdel som virket uhyre sterk før sesongen startet, men den har virkelig floppet. Kristoffer Løkberg ble solgt til Viking. Petter Strand og Ordagic mistet store deler av høsten med skade. Disse er tilbake kommende sesong. Ruben Yttergård Jenssen har ikke klart å fylle skoene til Sivert Heltne Nilsen, han er dyr og en spiller Brann helt sikkert slipper hvis det kommer interessenter på banen. Bergensyndlingene Barmen og Haugen har kontrakt videre. Har vi overvurdert denne lagdelen? Er spillerne ikke gode nok for å kjempe i toppen. Jeg begynner å helle mot den påstanden.
Angrep
Med kjøpet av Veton Berisha før sesongen og Daouda Bamba i fjor høst skulle denne lagdelen være rustet for gullkamp, men det har heller blitt en motsatt effekt. Berisha har måttet spille mye kant og ikke funnet seg til rette, og med Bamba har det vært like mye styr utenfor som på banen. Legg til at Gilbert Komsoon har vært direkte svak. Lagdelen er ikke synkronisert og her må det gjøres noe. Både Bamba og Berisha ut for å frigjøre penger?
Realistiske signeringer
Jon Helge Tveita fra Sarpsborg 08. Høyrebackens avtale med Sarpsborg 08 går ut. Han har en litt brokete sesong bak seg med skader og det kan fort være mulig at han ønsker et miljøskifte. Teniste har vært tvilsom denne sesongen og en Tveita i 2018-form er en oppgradering.
Fredrik Pallesen Knudsen har kun et halvt år igjen av sin avtale med FK Haugesund og bergenseren kan absolutt være erstatteren til Wormgoor. Han har slitt med skader denne sesongen og det er vel kanskje en anledning til at Brann er skeptiske, men en frisk Pallesen med et stort bergenshjerte kan være mannen som løfter Brann mot toppen igjen.
Drømmesignering
Sivert Heltne Nilsen må være en av de mest undervurderte spillerne de siste sesongene. Han bandt sammen midtbane og forsvar og var også en katalysator i det offensive spillet. Han er ikke den raskeste spilleren, men har et hjerte av gull, er passe småstygg i spillestilen og lederen dette laget trenger. Han har virkelig vært savnet i Bergen den siste halvannen sesongen.
Prognose 2020
Brann har forutsetninger til å være en toppklubb i 2020, men akkurat nå peker de fleste piler i feil retning. Det er spørsmål rundt treneren. Økonomien er en smule usikker og spillerstallen er ikke i nærheten av å ta det ansvaret den bør gjøre. Troppen må renoveres og Lars Arne Nilsen må etter flere år med fokus på defensiv struktur snu dette til et offensivt anlagt Brann som vinner tilbake publikum og omgivelser. Klarer LAN og spillertroppen dette. Per nå er det lite eller ingenting som tilsier det.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03