Plassering 2019 - 10
Nøkkelperson
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Tor Olav Trøim. Milliardær Trøim har pumpet inn enorme penger i Vålerenga de siste sesongene, uten at klubben har klart å forvandle dem til edelt metall. Jeg skjønner godt om Trøim er lei at pengene bare forsvinner ut, og det han får tilbake er 8. plasser. Trekker han seg ut, har Enga virkelig problemer. Da må en allerede begrenset stall slankes, og det finnes ikke midler til nyinvesteringer. Det er egentlig feil at en enkelt investor skal være nøkkelen for Enga, men uten ham ser jeg ikke hvordan dem skal komme seg ut av det sportslige uføret.
Troppsituasjon
Dagens tropp inneholder mange gode fotballspillere, men jeg savner det lille ekstra som gjør at jeg kan kalle dem en medaljeutfordrer. For meg tilsier dagens stall ikke mer enn en plass rundt midten på tabellen. Det savnes hærførere og kvalitet i hvert ledd til å utfordre om medaljer. Avtalene til Juarez, George og Kanstrup går ut, og jeg forventer at de blir sendt hjem med første fly. Pierre Kanstrup er vel nærmest å bli, men han overbeviste ikke i høst og er en dyr mann. Samuel Fridjonsson, Felipe Carvalho og Fitim Azemi skal etter planen vende tilbake fra sine utlånsklubber. Jeg tror ingen av dem spiller for Vålerenga neste sesong. Azemi har vært åpen på at Enga og han ikke var noen god match. Carvalho vantrivdes i hovedstaden etter hvert og Fridjonsson og har ikke vært en god match han heller. Dette er isolert sett spillere som er relativt å lett omsette. Tollås Nations skadesituasjon er uviss og den må avklares. Veien tilbake er bratt for ham. Offensivt har de fleste kontrakt videre, men besetningen har vist seg å være for svak til å utfordre de beste klubbene, og det bør forsterkes. Vålerenga savner en kvalitetsspiller i hvert ledd for å kunne regne seg som en seriøs medaljeutfordrer kommende sesong.
Trenersituasjon
Ronny Deila har vært diskutert i hele høst, men alle signaler har tydet på at han fortsetter. Nå har han også fått forlenget med en ny avtale. Deila er også den høyest gasjerte treneren i Eliteserien, og det ville også kostet mer enn det smaker å gjøre en forandring. Han selv har et enormt press på seg og bør helst levere fra første spark når de samles i januar. Spørsmålet er om han får en god nok stall til rådighet?
Økonomi
Ekstremt usikker, og hvis man ikke har med Trøim på laget vil det bety at det meste må slankes på Valle. Etter årets prestasjoner vil det ikke florere av sesongkortsalg. Det er heller ikke veldig mange salgbare spillere i Vålerenga-troppen. Flytten til Intility har ikke innebåret den økonomiske oppturen som klubben håpet på. Det var til tider litt spøkelsesarena i høst. Her har klubben en jobb å gjøre med å få folk på tribunen og skape en helhetsopplevelse for publikum.
Keepere
Adam Larsen Kwarasey, Kristoffer Klaesson og Kjetil Haug danner i utgangspunktet keepertrioen kommende sesong. Spørsmålet er hva de gjør med Kwarasey? Han går inn i sitt siste kontraktsår og er en dyr spiller for hovedstadslaget. Prøver de å få solgt eller snarere gitt ham bort? Eller går man aktivt ut for å selge Kristoffer Klaesson som går inn i sitt siste kontraktsår? Han er en av få spillere med en viss verdi på dette laget. Jeg tror ikke de går inn med tre keeper i sesongen 2020, spesielt ikke med den økonomiske situasjonen.
Forsvar
Mye står og faller med Tollås Nations skadesituasjon. Med han er Enga relativt solide bakover, uten han er de direkte svake. Borchgrevink vil bli satset på som høyreback. Om det blir med Nouri som back-up eller en ny, er umulig å si. Nouri står ikke høyt i kurs hos Deila, men har avtale to sesonger til. Det beste for han og Enga er nok å finne en ny klubb. På venstresiden fortsetter Näsberg og Adegkugbe å konkurrere. Nakkim og Lædre Bjørdal har fortsatt kontrakt. Carvalho tror jeg klubben prøver enten å få lånt ut eller solgt. Det er med andre ord en hel del spørsmålstegn i det bakre leddet på Valle. Men jeg er ganske klar på at de trenger å få inn en venstrebeint midtstopper av topp kvalitet.
Midtbane
Mohammed Abu var en av sesongens store skuffelser. Han er en meget dyr spiller for klubben og må rett og slett levere i 2020. Man har ikke råd til å ha slike investeringer på benken. Magnus Lekven, Felix Horn Myhre er lettbente spillere, men det lille ekstra savnes. Samuel Fridjonsson kommer tilbake og er isolert sett god nok, men han har vist seg å være en spiller Deila ikke har tiltro til. Erik Israelsson har vært en flopp og hans avtale går ut til sommeren, den blir ikke forlenget. Jeg mistenker at de vil prøve avslutte den allerede nå. Hvor bruker de Herolind Shala? Gir de Mohamed Fellah muligheten å bygge seg opp en vinter? Kanskje er det verdt et forsøk for et økonomisk presset Vålerenga. Flere spørsmål enn svar i denne lagdelen. Jeg savner pondus i denne lagdelen og spørsmålet er om det ikke må inn en riktig sheriff som tar tak og bryter opp spillet.
Angrep
George forsvinner ut, men utover han sitter de fleste med lengre avtaler. Peter Godly Michael kommer tilbake fra utlånsperioden hos Skeid, han har ikke blitt den suksessen klubben håpet på. Jeg hadde tro på Ousmane Camara, men han har vært en skygge til nå. Kanskje kan han finne seg selv i løpet av en lang oppkjøring. Finne, Vega, Vilhjalmsson er alle ok elitespillere, men per i dag virker det som de mangler det lille ekstra for å løfte dette laget. Det hviler et stort ansvar på Aron Dønnum. Den kreative unggutten er spilleren som per dags dato må løse Engas angrepsproblemer. Her må Enga få inn en angrepsspiller av kvalitet.
Realistiske signeringer
Flamur Kastrati. Kastrati kommer fra østlandsområdet og er en spiler som hadde passet perfekt hos Vålerenga. En illsint jævel der fremme som ofrer hud og hår for at laget sitt skal lykkes. En profil som også er viktig utenfor banen. Enga skriker etter profiler som supporterne kan identifisere seg med.
Drømmesignering
Carlos Strandberg. Den svenske unggutten ble solgt tidlig ut for store penger. Kanskje for tidlig, og han har aldri riktig fått slå rot og etablere seg. Var sist høst leid ut til Örebro. En voldsom kapasitet på Strandberg og en spiller som hadde revet i stykker forsvarene i Eliteserien. Urealistisk? Nei, ikke med Trøim med videre.
Jon Gudni Fjoluson
Den islandske stopperen med fortid i blant annet IFK Norrköping sliter i sin russiske klubb og sitter mer på benken enn hva han spiller. Den duellsterke 30-åringen hadde vært en perfekt leder i den bakre fireren.
Prognose 2020
Det er per i dag ikke noe som tilsier at Vålerenga skal bli bedre i 2020. Det er mange spørsmålstegn rundt klubben som må rettes ut etter et turbulent 2019. Jeg hadde vært urolig som Enga-supporter. Per nå kan denne klubben ta alle mulige veier kommende sesong.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03