Plassering 2019 – Opprykk fra Obosligaen
Nøkkelperson
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Her sier jeg hele klubben. Start må få tilbake entusiasmen på Sørlandet. Det er rett og slett trist å se klubben hjemmekamper. Deres storstue er mer eller mindre tom og likegyldigheten er stor rundt klubben. Nå har man gjort en endring på spillerstallen med mer lokale spillere, men det er ikke nok. Klubben må greie å skape en tilhørighet til supporterne, de må gjøre besøket på Sør Arena til en totalopplevelse. Hadde jeg vært i Start-ledelsen ville jeg tatt et studiebesøk til Sarpsborg 08. De har virkelig klart å skape en fotballkultur og entusiasme rundt klubben. Arrangementene er topp klasse og til tross for svake resultater denne sesongen har man klart å fylle stadion i Sarpsborg.
Troppsituasjon
En tropp som ser ok ut på papiret, og som har blitt kontinuerlig fornyet i løpet av sesongen. Etter å ha brukt penger som fulle sjømenn sist gang de nådde eliten, har de nå en mer nøktern tilnærming. Da Start rykket opp i 2017 hentet de inn den ene dyre utlendingen etter den andre. De hadde på det meste så mange utenlandske spillere på kontrakt at de måtte leie dem ut til andre klubber. Stallen var stor og dyr og klubben opplevde tidenes mageplask. En filosofi som var helt uforsvarlig. Etter nedrykket så har man endret profil. Nå er det flere sørlendinger på laget og spillere som drar i samme retning. Jeg mener dem er så pass godt forberedte til dette comebacket at det kun trengs et par mann inn for å etablere seg på det øverste nivået.
Trenersituasjon
Joey Hardarsson har skrevet ny avtale med klubben. Noe dem gjorde mitt i avslutningen på sesongen og klubben viste da Joey stor tillit gjennom å signere han når ingenting var klart, med tanke klubbens divisjonsstatus 2020. Islendingen har også levert varene siden han tiltrådte.
(Artikkelen fortsetter under):
Økonomi
Start var et av de store tapsslukene i norsk fotball etter at de tok nye og flotte Sør Arena i bruk. Økonomien har vært anstrengt i mange år, og klubben er langt fra friskmeldt. De nye unge investorene har spyttet inn masse penger, men også møtt mye sportslig motgang. Kanskje kan denne oppturen være med på å skape en ny giv. Det er ikke tvil om at Start er avhengig av ekstern hjelp. Samtidig har aksjene til selskapet investorene kommer fra, sunket som en stein. Så det spørs hvor mye friskt kapital de kan skyte inn.
Keepere
Jonas Deumeland dannet duo med Alexander Pedersen denne sesongen. Nå går Pedersens avtale ut og jeg er usikker på hvem som skal spille andrefiolin bak Deumeland. Tyskeren har vist at han holder også på det øverste nivået. Kanskje ikke helt i toppklassen, men solid nok også i Eliteserien.
Forsvar
Start har kanskje den individuelt beste stopperen i norsk fotball. Damion Lowe kan være enormt god, men han varierer også stort. Han har ønsket seg vekk i lang tid og har nå kun et år igjen på avtalen. Jeg mistenker at Start prøver å cashe inn på ham, det skylder de sine eiere i hvert fall. Isolert sett er ikke det krise for klubben. Men da trengs en ny stopper av topp klasse inn, helst en leder med fysikk og fart som kan binde sammen forsvaret. Joackim Jørgensen holder mål og det gjør også backene, enn om det er litt tynt bak Wichne.
(Artikkelen fortsetter under):
Midtbane
Flere spennende navn her. Aremu tror jeg kan bli meget god i Eliteserien kommende sesong. Fortsetter Markovic å ta ytterligere steg, har Start en spennende mann i den offensive rollen. Spørsmålet er hvem som skal spille ved siden av Aremu. Segberg er en leder, men har han tempo nok på neste nivå? Twum er god på sitt beste, men fryktelig ujevn. Eirik Schulze kan bekle flere roller og holder et greit eliteserienivå. For at Start skal være helt fortrolige hadde jeg ønsket en sjef med stor fysikk inn på midten.
Angrep
Aron Sigurdarson har vært fantastisk i hele år, nå må han vise det i Eliteserien også. Kevin Kabran ønsker seg bort, men kommer fra en svak sesong og spørsmålet er om det er noe interesse rundt ham. Han har i utgangspunkt kvaliteter som bør kle landets høyeste serie. Kasper Skaanes har vært en nesten-spiller, men får han trygghet har han vist et godt høyeste-nivå. Martin Ramsland viste i kvalifiseringskampene at han er en mann for Eliteserien også. Og så skal vi ikke glemme at 10-millioners mannen Adeleke Akinyemi kommer tilbake. Han vet jeg klubben har store forventninger til. Jeg synes det ser spennende ut i frontleddet. Jeg er usikker hva planene for Mathias Bringaker er, han vil nok også i 2020 få agere back-up.
Realistiske signeringer
Mathias Rasmussen. Den tidligere Start- og Lyngdalgutten spiller nå for Nordsjælland. Han er inn og ut av elleveren og kanskje kan et nyopprykket Start med ny entusiasme lokke ham hjem igjen. Han har profilen som passer klubben og kan bekle flere plasser på banen.
Drømmesignering
Stefan Strandberg. Det hadde vært en drøm for Start å få hjem sørlendingen Strandberg, som per dags dato er uten klubb. Strandberg har gjort sine penger i Russland og kanskje vil han «hjem» når han fortsatt er i en alder der han kan levere på høyt nivå.
Julian Ryerson. Er nok en urealistisk signering, men Ryerson fra Lyngdal får lite med spilletid i Union Berlin og kanskje kan en tur «hjem» være det som skal til for å få en ekstra sats på karrieren. Hadde vært magisk for Start å få inn en profil som ham.
(Artikkelen fortsetter under):
Prognose 2020
Jeg tror Start har lært og de går inn med en helt annen innstilling i 2020. Troppen er bygd opp på en helt annen måte og de lokale innslagene er flere. Troppen er allerede nå solid nok, og med et par navn inn så vil klubben etablere seg greit i landets øverste serie. Per i dag ser Start ut som et lag som skal havne midt på tabellen. Er det noe jeg hadde ønsket til klubben, så er det profiler. Den største som kunnet være med å løfte dette sitter i TV 2-studio. Jesper Mathisen har alt som skal til for å skape entusiasme på Sørlandet. Jeg er også helt sikker han kommer til å ta denne jobben en gang i fremtiden, men mistenker at timingen er dårlig nå.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03