Populære sporter
All sport
Vis alt

Foreslår regelendring, ber om EM-avlysning, Eliteserien SKAL spilles og håper på krisepakker

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 16/03/2020 klokken 13:41 GMT+1

Cato Haug, styreleder i Norsk Toppfotball, roser norske klubber for å stå samlet og være solidariske i en svært alvorlig situasjon. Permitteringer blant spillere og trenere er satt på vent noen dager.

Leke James

Foto: Scanpix

– For det første har jeg lyst til å si at fotballen viser og tar det ansvaret, som egentlig er en selvfølge uten alltid å være det, på alvor, og fremstår som en samlet enhet. Det er 32 klubber som er enige om å stå samlet, både internt og ut mot andre typer organisasjoner det er naturlig å samarbeide med. Kulturen i møtene oppleves veldig positivt, sier styreleder i Norsk Toppfotball, Cato Haug, til Eurosport.
Mandag gjennomførte Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball et nytt telefonmøte med de daglige lederne i de 32 klubbene i Norges to øverste divisjoner. Der ble det avtalt at ingen spillere eller trenere permitteres de neste to dagene, og man konsultererer de rette instansene først.
– Alle klubber ble enige om at vi ikke begynner å permittere ennå, og at det skal være en tett dialog med NISO (Spillerforeningen) og trenerforeningen i forkant. Så kan det godt hende det kommer permitteringer i andre grupperinger, altså administrasjon og den type arbeidstagere, men ikke spillere og trenere. Så skal vi ta en ny fot i bakken onsdag.
– Hvor kritisk er situasjonen nå? Er det noen klubber som skiller seg ut, eller er det alvorlig over hele fjøla?
– Situasjonen er gjennomgående svært alvorlig, så ærlige må vi være. Så er det som i næringslivet varierende grad av hvor fort det blir veldig alvorlig. For noen var det alvorlig i går, for andre blir det alvorlig i løpet av kort tid. Men det er 32 klubber med ekstremt ulike parametere, sier Haug.
– For eksempel eier noen stadion selv, mens andre leier. Hvis det står tomt, kan man slippe noen kostnader i leie, og så videre. Det er ekstremt forskjellige variasjoner. Og jeg kjenner ikke alle situasjonene i detalj, og vil heller ikke gå inn på hver enkelt klubb. Vi kartlegger bildet i disse dager, med kort-, mellomlangt og langt perspektiv, både for oss selv, og ikke minst for argumentasjon overfor myndigheter, og overfor medier for å ha så korrekt informasjon som mulig.
En del av det med argumenter overfor myndigheter, handler blant annet om økonomiske bidrag.
– Er det snakk om krisepakker?
– Jeg var kritisk i går, og er det fortsatt, men litt mindre i dag. Det forfaller en arbeidsgiveravgift i dag, og vi hadde håpet at de tatt den allerede, men det er viktig at det kom på plass for den 15. mai. Gjennomgående er om lag 50 prosent av utgiftene lønnskostnader, og arbeidsgiveravgiften på 14,1 prosent. Det er omtrent halve kostnaden, og det hjelper veldig.
– I tillegg har det kommet en statlig lånegaranti for små- og mellomstore bedrifter som garanterer for lån for å komme deg gjennom det. Det er positivt, så får vi håpe våre klubber blir vurdert som bedrifter, og ikke fotballklubber. Det er også full lønn i 20 dager etter permittering, forutsatt at det blir permitteringer. Det vil si, ikke full lønn for alle, men opp til 6G. Noen tjener mer, så slik sett blir noen skadelidende av det, men slik er fotballen.
– Og så håper vi på spesifikke pakker mot kultur og idrett. Så langt har det vært veldig rettet mot næringslivet. Vi er jo en slags kombinasjon, med idrett, kultur og næringsliv. Så vi håper vi ser pakker som dekker opp, avhengig av om det er PostNord, kvinnefotball eller toppligaene på herresiden. Vi håper det kommer pakker som avhjelper for de som ikke omsetter for toppfotballen.
Så er det faktoren med hva som skjer med spillere som permitteres. I utgangspunktet skal de kunne ha rett til å si opp avtalene sine.
– Ifølge arbeidsmiljøloven er det 14 dager, men her strides de lærde. Det gjøres juridiske vurderinger, og jeg vil ikke sette to streker under svaret på om de kan bytte klubb etter 14 dager, selv om det spekuleres i det. Innad i Norge har vi en solidaritet og står samlet, og vil neppe ta imot spillere som vil gjøre det. Det har vi tatt videre med NFF, som igjen vil ta det videre internasjonalt. Vi håper det raskt vil vedtas en regel slik at det ikke blir fri flyt. Det er logisk med tanke på smitte også, men jeg håper og tror solidariteten vil slå ut.
– Har dette vært diskutert mellom klubbene?
– Ikke konkret, men jeg opplever et så sterkt samhold mellom klubbene og en solidaritet innad i Norge, at det vil være uprolematisk å bli enige om noe sånt. Vi har som sagt spilt dette videre. Noen ganger dukker det opp en problemstilling som ikke engang lovverket har tatt høyde for, så vi vil undersøke nærmere før vi setter to streker under svaret.
– Kan det bli aktuelt med en såkalt "gentlemans agreement"?
– Jeg tror klubbene er så samsnakket at de vil gjøre det som skal til for å avhjelpe situasjonen. Og dersom spillerne står helt fritt etter 14 dager, så må vi også tenke på spillerne oppe i dette, men de må også tenke at de har en arbeidsplass. Hvis noen spillere er salgsobjekter forsvinner jo verdiene til klubbene. Da kan det også gå utover arbeidsplasser.
I møtet ble klubbene enige om at det felles forbudet mot organisert trening gjelder frem til 31. mars. Når det gjelder kamper og mulig oppstart av seriespill, er det for tidlig å spekulere, men det blir uansett ikke før i mai.
– Det står vi på. Samtidig er vi like tydelige på at Eliteserien skal spilles med 30 serierunder. Det er ikke snakk om noe annet, det er alle 100 prosent enige om. Om vi så skal spille lille julaften, gjør vi det. Og så håper jeg UEFA, jeg får bruke så sterke ord, tar til vett og ikke gjennomfører EM. Det åpner for at alle ligaene plutselig får frigitt datoer til å gjennomføre sine respektive ligaer.
– Du setter de nasjonale ligaene i Europa høyere enn EM?
– Ja, og jeg tror faktisk UEFA skjønner det. For det er så sterke ligaer, at da kan engelske og tyske ligaer si at da spiller vi, og så får EM gå uten våre spillere. Det er vel kalt inn til et møte i UEFA i morgen (tirsdag), der jeg håper den beslutningen tas. Men helt uavhengig av det, har vi tenkt å spille Eliteserien og OBOS-ligaen med 30 serierunder.
– Om det så blir inn i 2021?
– Det har vi ikke diskutert enn så lenge. Budskapet er uansett klokkeklart: Vi skal gjennomføre, koste hva det koste vil. Så blir det helt naturlig å se på forskyvnigner avhengig av når oppstarten er mulig å gjennomføre. Det er heller ikke slik at vi kan starte rett på etter karantenetid. Vi må trene litt også, så det blir nesten som en ny preseason nå.
Slik er en dag som sportssjef:
picture

Bak lukkede dører i en norsk toppklubb: Slik er en dag som sportssjef

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame