Det skjer etter at koronaviruset har ført til unntakstilstand, ikke bare i Norge, men i hele verden. Som alle andre setter norsk fotball liv og helse over alt annet.
En av konsekvensene av det, er naturligvis at seriestarten som var planlagt til begynnelsen av april er utsatt på ubestemt tid.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Det betyr igjen blant annet at en del av inntektsgrunnlaget gjennom publikum og mersalg forsvinner. Det kan igjen bety usikkerhet vedrørende nye og allerede inngåtte sponsoravtaler.
– Hvordan er det ute i klubbene nå, er det panikk?
– Det er klart det er panikk. Og jeg skjønner det, ingen klarer å bære dette her. Jeg kan ikke se mange klubber i Norge som kan det, sier Jonsson.
For situasjonen kan naturligvis få store ringvirkninger. Den preger selvsagt ikke bare fotballen, men hele samfunnet.
– Ta alle sponsorer som har signert avtaler, men ikke betalt inn ennå, som et eksempel. Skal de betale nå? Ofte er det slik at disse summene betales inn i løpet av første kvartal. Hvis de ikke er betalt inn ennå, hvor mange bedrifter prioriterer samarbeids- og sponsoravtaler nå, når vi ikke engang vet hvilket produkt det blir? Selv om en del klubber er desperate, vil nok en del bedrifter gå en usikker fremtid i møte, og da skjønner jeg hvis mange vegrer seg for å betale slike ting nå. Det må man også respektere.
Det er allerede iverksatt stor møtevirksomhet mellom klubbene og styringsorganene. Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har allerede vært i samtaler med klubbenes daglige ledere, og mandag har de et nytt telefonmøte der de økonomiske konsekvensene for Eliteserie-klubbene diskuteres.
– Norske klubber er livredde. De løpende kostnadene forsvinner jo ikke, kanskje med unntak av reiser og gjennomføring av kamper. Alle lønnsutgifter går fortsatt, så det er et utrolig vanskelig dilemma dette med å eventuelt permittere spillere under kontrakt. Det må nesten komme inn en form for regelendring, for i utgangspunktet er det slik at om du permitterer spillere, så har de rett til å si opp avtalen, sier Eurosport-eksperten.
At det kan bli aktuelt å permittere spillere, har allerede flere klubber varslet overfor Eurosport. I Strømsgodset er situasjonen dyster, etter at de heller ikke kom i mål med en avtale med investorgruppen kalt Drammenspatriotene.
Klubbene ble enige om at permitteringer for spillere og trenere diskuteres med spillerforeningen (NISO) og trenerforeningen før det iverksettes, heter det i en pressemelding sendt mandag formiddag. Eliteserien og OBOS-ligaen er utsatt til første helg i mai, og at det forutsettes fortsatt at begge seriene gjennomføres som normalt. Klubbene er enige om at forbudet knyttet til organisert trening settes til 31. mars.
Med spillere permittert, kan det bli nye konsekvenser. For i utgangspunktet er det slik at du som permittert har rett til å si opp avtalen.
– Hele kortstokken kan bli snudd om, hvis ikke NFF, eller helst FIFA, kommer inn med en form for regelendring. Samtidig må vi respektere om klubbene ser seg nødt til å permittere, hvis ikke kan de gå konkurs. Igjen, det er et ekstremt vanskelig dilemma. Og spillere som blir permittert blir jo også rammet på sin måte.
– Bør det vurderes å inngå en slags "gentlemans agreement" eller solidaritetsavtale blant klubbene, der man ikke utnytter situasjonen og "stjeler" fra hverandre?
– Ja, det bør være en tanke. At spillere som blir permittert ikke blir fritt vilt. En form for avtale og solidaritet. Men dette er ekstremt vrient, for noen klubber kan også bli avhengig av å bli kvitt spillere. Det er en utrolig vanskelig situasjon, det er jo en unntakstilstand og krisetilstand man aldri noensinne trodde kunne inntreffe i 2020. Dette kunne ingen være forberedt på.
I tillegg har man oppe til vurdering å flytte fristen for overgangsvinduet vi her i Norge er inne i.
– Det er vel det siste klubbene tenker på nå. Det er vel heller ikke økonomiske muligheter til å hente spillere, så det er nok andre ting de kan fokusere på. Jeg blir svært overrasket om det skjer så mye mer i dette vinduet, mener Jonsson, som også delte akkurat det på Twitter i morgentimene.
På Twitter påpeker Thomas Berntsen at noen klubber kommer til å ha råd til spillere, men at dette ikke er et sportslig tiltak, men snarere et humant og solidarisk.
– Det må sees i perspektiv av at det kanskje er klubber som trenger å kvitte seg med spillere for å overleve, altså kutte kostnader. Sportslig er det uviktig, skriver Sarpsborg 08-sportssjefen som svar til Jonsson.
Så du denne?

Bak lukkede dører i en norsk toppklubb: Slik er en dag som sportssjef

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03