Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteserie-spillere kan bli permittert: – Balanserer allerede på en knivsegg økonomisk

Anne Sturød

Oppdatert 13/03/2020 klokken 14:58 GMT+1

Utsatt seriestart kan ramme Eliteserie-klubber hardt økonomisk. Enkelte kan bli tvunget til å permittere spillere.

Henrik Pedersen Strømsgodset

Foto: Scanpix

Torsdag besluttet Norges Fotballforbund (NFF) å utsette Eliteserien til begynnelsen av mai på grunn av koronaviruset. Opprinnelig skulle første runde spilles 4. og 5. april.
I tillegg er klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen enige om å gi treningsfri til alle sine spillere fram til i alle fall mandag for å hindre spredning av viruset.
– Vi balanserer allerede på en knivsegg økonomisk, og så kommer dette i tillegg. Det er en krevende situasjon, sier daglig leder i Strømsgodset, Dag Lindseth Andersen, til Eurosport.
Lindseth Andersen mener det er umulig å anslå hva de økonomiske konsekvensene blir for Godset før man vet mer om hva som vil skje videre. Men han bekrefter at de har diskutert permitteringer.
– Det er selvfølgelig et mulig scenario. Dette er noe vi diskuterer klubbene imellom, og som sikkert også vil bli diskutert på møtet klubbene skal ha med Norsk Toppfotball (NTF) på mandag.
– Diskuterer dere også permittering av spillere?
– Ja, det vil være et mulig virkemiddel hvis all sportslig aktivitet blir suspendert videre etter mandag.

Alle muligheter åpne

Også i Sandefjord Fotball var den økonomiske situasjonen allerede vanskelig før fotballen fikk merke konsekvensene av koronaviruset. Den blir ikke enklere for dem nå.
– Vi må bruke helgen på å regne på hva dette betyr for oss. Men generelt kan jeg si at vi får likviditetsproblemer på et tidspunkt. Og jo lenger tid det tar før dette normaliserer seg, jo mer alvorlig blir det selvfølgelig. Mange klubber vil nok merke det, sier daglig leder Espen Bugge Pettersen.
Den tidligere Eliteserie-keeperen bekrefter at permitteringer kan bli aktuelt.
– Vi begynner å tenke på det. Vi skal ha et nytt møte på mandag mellom klubbene og NTF, og der vil nok disse spørsmålene bli diskutert.
– Kan det bli aktuelt å permittere spillere?
– Vi holder alle muligheter åpne. Vi må vente til over helgen og se på hva som kommer fra regjeringen.

– Fotballen må være med på dugnaden

Noe har allerede kommet fra regjeringen. Fredag ble det klart at permitteringsreglene endres, slik at arbeidsgivere kun har ansvar for å betale lønn i to dager etter permittering. Deretter skal den permitterte få dagpenger. Tidligere har arbeidsgiver hatt lønnsansvar de 15 første dagene.
Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, bekrefter at flere klubber nå forbereder seg på at de kan komme til å måtte permittere ansatte. Dette tiltaket vil kunne redusere deres lønnsutgifter. Øverland venter på flere grep fra regjeringen.
– Det vi virkelig har behov for er en reduksjon i arbeidsgiveravgiften. Frafall av arbeidsgiveravgift ville hatt en umiddelbar effekt for klubbene og det ville dekket alle klubber som har lønnskostnader, ikke bare toppene, sier han til Eurosport.
Daglig leder i FK Haugesund, John Harald Log, håper også på tiltak som kan hjelpe klubbene gjennom en vanskelig situasjon.
– Vi håper regjeringen vil gå inn med støtte til kultur og idrett, slik de for eksempel gjør i Danmark. Likviditet blir en stor utfordring nå, og vi håper at det kan komme noe som kan hjelpe oss å dekke opp for driften.
Log innrømmer at han er bekymret for økonomien.
– Det er vi alltid. Det er en evig kamp, og dette gjør det ikke noe enklere. Men det er tross alt bare fotball. Og vi må også ta del i dugnaden nå.
Så du denne?
picture

Bak lukkede dører i en norsk toppklubb: Slik er en dag som sportssjef

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame