De mest kritiske har uttrykt sin skepsis til ståa i klubben, etter at både trener Geir Bakke, nøkkelspiller Kristoffer Zachariassen og flere sentrale skikkelser i ledelse og administrasjon allerede er ute eller på vei ut. Sportssjef Berntsen er imidlertid av en helt annen oppfatning, og mener det ser veldig bra ut.
Klubben har i overkant av 20 spillere på kontrakt, syv spillere på landslag og fasiliteter og økonomi i orden, ramser sportssjefen opp. I tillegg forteller at han markedsavdelingen leverer kjemperesultater og at de på nåværende tidspunkt har solgt dobbelt så mange sesongkort som på samme tidspunkt i fjor – og at Cato Haug fortsetter som leder minimum frem til sommeren.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
– Vi fikk oss en skikkelig omgang juling i fjor, men vi er ydmyke og håper vi har lært en del av det. Vi har ikke vært kjepphøye, og noen ganger er det slik at selv om du knytter neven, så blir grepet med tiden bittelitt slappere. Meg selv, Geir, ledelsen ... alle var litt mindre harde i klypa på noen parametere i fjor. Det skal strammes inn igjen og vi er ambisiøse.
Han mener de som klubb har etablert seg i et veldig jevnt sjikte bak Rosenborg og Molde, og også Brann, som han trekker frem som de med litt «annerledes» ressurser enn resten av bunken.
– Vi er en klubb med relativt god økonomi, og har brukt masse på infrastruktur og stadion. Vi bor veldig billig. Selv om vi har 70 millioner pluss, er vi veldig konkurransedyktige med de som har 80, fordi de betaler nok litt mer i husleie. Det er ikke slik at jeg sitter nå og lover at vi skal spille i Europa League, men vi skal være irritable i den andre enden av tabellen i år enn vi var forrige sesong.
Og som han selv påpeker: 10. januar er det på tide å slutte å si «godt nyttår». Og selv om han har veldig mange rosende ord å komme med om trener Geir Bakke, mener han det på samme dato også er på tide å slutte å skryte av Bakke og rette blikket fremover.
– På spiller-, trener og ledersiden ... Sarpsborg har nesten alltid kommet styrket ut. Noen ganger ikke, men som oftest, mener Berntsen.
Ifølge ham er de først og fremst det han kaller en omdømmeklubb, selv om han humoristisk påpeker at det kan være trøblete med ham selv som sportssjef. Derfor er det avgjørende når de skal hente en ny trener at han forstår klubbens verdier når det kommer til identitet, omdømme og lønnsstruktur.
– Det er helt avgjørende. Det er et av de viktigste kriteriene våre, at han har forståelse for rekruttering og lønnssystemet og så videre. Det har vi vært veldig transparante på i alle samtaler. Så er sikkert noen veldig lei av at vi får ros for disse tingene, og syntes det var helt greit at vi fikk en liten smekk i fjor, men vi skal gjøre vårt beste for å fortsette med det.
Berntsen sier først at det kan skje veldig snart at klubben presenterer en ny trener. Så moderer han seg litt og sier at det også kan ta litt mer tid. Ifølge ham har de hatt stor pågang av kandidater, og han fastslår at kandidatene som er igjen «ser jævlig bra ut».
– Jeg går høyt ut, men jeg er som Solan Gundersen. Det er bedre å legge lista høyt og rive, enn å gjøre det trygge og gå greit over. Det er lenge til seriestart.
Mange kandidater er lansert av diverse fotballeksperter og også av øvrige omgivelser. Ifølge sportssjefen er det mange som vil trene laget.
– Vi har hatt kandidater som kanskje er så bra at de ville stilt umenneskelige krav til oss. Som eksempel, vi er veldig fornøyde med noen av de nye fasilitetene våre, men hvis det hadde kommet en som er vant med Bundesliga eller Premier League, ville han sikkert bedt oss rive det. Vi må ha en som er veldig god, men samtidig skjønner identiteten vår, og som kan løfte oss de to-tre neste kneppene.
For Sarpsborg skal litt tilbake til sin gamle lest nå, ved å hente flere typiske Sarpsborg-signeringer. Det vil si unge spillere, spillere rett fra Afrika eller spillere fra nivåer under dem selv.
– Begynner vi å konkurrere med Rosenborg, som kan hente en høyreback for syv millioner og lønne ham deretter, taper vi. Jeg ser folk som har vært på kurs snakker om å hente signalspillere, men da får du dette med re-signeringer og inflasjon i lønnssystemet og så videre. Som klubbleder må man tenke på slike ting, sier Berntsen og utdyper:
– Vi må tilbake til vår måte. Vi tok noen grep i sommer, det var en styrebeslutning for å overleve. De som hadde rom for å ta grep og gjorde det, overlevde. De tre som ikke hadde det, rykket ned. Og noen av de summene jeg leser ... det er ikke i nærheten. Alt var nesten selvfinansiert via salg, i tillegg til at vi har en investorgruppe som alltid er med oss.
Fortsatt kan klubben velge å gå i to ulike retninger når det kommer til ny trener.
– Hvis det blir i den nordiske sfæren, er helt sikkert det navnet nevnt. Vi går jo ikke inn i et laboratorium og skaper en ny person, så da er det et kjent navn. Men blir det et mer europeisk navn, er jeg ganske sikker på at det ikke er blitt nevnt. Men jeg har ikke lest alt som er skrevet. Vi kunne landet noen ekstremt fete navn, men som sagt må det være riktig med alt det andre. Jeg håper vi lander en om ganske kort tid, og det ser utrolig bra ut, rett og slett.

Bekrefter åpenbar interesse for to gamle helter: – Ekte rosenborgere

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03