Populære sporter
All sport
Vis alt

Eliteserie-profil ut mot NFFs antirasisme-kampanje: – Bortkastede penger

Oppdatert 09/06/2019 klokken 17:00 GMT+2

Amahl Pellegrino og Muhamed Keita slår et slag for å få bort rasisme i fotballen. Godset-duoen mener det er synd at man ikke har kommet lenger i 2019.

Pellegrino og Keita

Foto: Eurosport

  • Eliteserien og OBOS-ligaen ser du på Eurosport Player og Dplay. Få tilgang nå!
Forrige uke var Amahl Pellegrino og Muhamed Keita på besøk hos Stortinget for å snakke om rasisme i fotballen med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
I et intervju med Eurosport tidligere i vår, snakket Godset-spillerne om hva de tenker om det samme temaet.

– Voksne skal være forbilder

– At vi i det hele tatt må snakke om dette i 2019, er ikke bra i det hele tatt. Vi har kommet så langt at det ikke burde være nødvendig, og at enkeltmennesker fortsatt bruker sånne ord og handlinger er fælt, sier Pellegrino.
Heldigvis blir det mindre og mindre av rasismen hvertfall i Norge, skal man tro Godset-spillerne.
– Det er lenge siden jeg har opplevd noe sånt, men slik verden er nå blir vi aldri kvitt alle problemene, sier Keita.
Hvordan løser man de problemene?
Vi må begynne med kommunikasjonen, vi må begynne å prate om det. Man skulle jo selvfølgelig ønsket å slippe unna disse problemene, men da hadde verden vært perfekt, det er den ikke, sier Keita.
– Jeg føler at jo mer profesjonelt jeg har spilt, jo mindre har det vært. Det er nok enklere å høre det når det ikke er så mange tilskuere og slike ting. Jeg vet at det er flere i Eliteserien som har slitt med kommentarer, og det føler jeg er noe man bør ta tak i. Vi voksne skal være forbilder, og hvis vi ikke får det vekk er det enklere for barna å bruke slike ord, og gjøre som de voksne, sier Pellegrino.
Se hele intervjuet nederst i saken!

Oppgjør med «nettrollene»

Tidligere i år la Pellegrino ut bilder av hatfulle ytringer i kommentarfeltet på sin egen Instagram-story. Fotballspillerne blir skremt over hva som skrives på nett i retning blant annet muslimer.
– 80% av mine nærmeste venner er muslimer og at folk klarer å skrive sånne ting, jeg skjønner ikke at det er mulig. Man må bruke den stemmen man har for å vise at sånne ting ikke er greit. Hvordan skal vi bli kvitt det hvis alle bare er stille?, spør Pellegrino.
– For min del så tenker jeg at slike kommentarer skyldes at folk ikke vet nok om en religion. Min bestekompis er kristen og jeg er muslim. Han går i kirken, og jeg går i moskeen, så møtes vi etterpå og spiller FIFA, forteller Keita.
Det var blant annet i et kommentarfelt for det politiske partiet Høyre at det ble mange stygge kommentarer i retning muslimer. Keita klarer ikke forstå at det skal være så mye hat mot hans egen religion.
– Jeg ler av det, de må ha et bra liv som kan gå i disse kommentarfeltene og skrive slike ting på grunn av at Høyre ønsker muslimene en god Ramadan. Høyre ønsker alle andre til lykke med høytider, så jeg skjønner ikke helt hvorfor det skal være så store reaksjoner når det er om muslimer.
Saken fortsetter under videoen:

Peker på England-episode

Raheem Sterling er en av de største stjernene som har blitt utsatt for grov rasisme på den internasjonale scenen, spesielt med landslaget. Manchester City-spilleren har også gått offentlig ut og blitt en respektert stemme i rasismedebatten i England.
Harry Kane, som er kaptein for det engelske landslaget, har uttalt at neste gang det kommer rasisme fra tribunen tar han laget av banen. Pellegrino og Keita synes det er viktig at såpass store stemmer går foran som eksempler.
– Sterling har vært tydelig i hele år. At Kane truer med å ta laget av banen viser jo bare hvor brutalt det kan være ute i resten av verden også. Hvis et lag går av banen får man ikke god valuta for pengene sine som supporter, kanskje det får folk til å tenke seg om to ganger, sier Pellegrino.
– Burde det være flere hvite som er med og tar denne kampen?
– Ja, jeg mener det. For det er en kamp vi slåss for folk fra vår bakgrunn, med samme hudfarge, og som kanskje ikke har muligheten til å sitte på TV å snakke om det. Hvis en helt vanlig mann i gata blir utsatt for rasisme, blir det ikke skrevet om. Vi slåss for de, det er en sak alle bør stå sammen om, selv om det ikke gjelder deg selv. Vi slåss for det fordi det er det riktige, svarer Keita.
– Snakker dere noe med lagkamerater om dette, eller er det et «rart» tema å snakke om?
– Folk er forskjellige, noen er sånn at «hvis det ikke gjelder meg, er det ikke min sak». For meg er det sånn at hvis noe er rett så slåss jeg for det, flere burde kanskje gjort som Kane.

– Bortkastede penger

«Gi rasismen rødt kort» er utøvernes egen holdningskampanje mot rasisme, organisert av NISO. Deler av kampanjen går ut på å vise opp kortet før Eliteserie-kamper.
Keita innrømmer at han ikke helt klarer å se den store gevinsten av kampanjer som dette.
– Å stå før kampen og vise de kortene, for så å kaste de under benken, hvilken forandring har du da gjort? Det eneste du har gjort er å kaste bort penger på å trykke de plakatene. Du står der i to minutter før du løper ut på banen og får apelyder etter deg, det hjelper ingen ting.
Strømsgodset-spissen mener at fokuset heller burde ligge på å profilere spillerne ute i nærmiljøene.
– Det er nærmiljøene det må jobbes med, NFF må bruke mer energi på å bruke spillerne i forskjellige distrikter. Det aller viktigste vi kan gjøre er det vi gjør nå, prate om det med media og få det frem i lyset.
Noen av de med minoritetsbakgrunn sliter kanskje med å ha mindre penger enn de andre på laget, men når man kommer på fotballbanen og tar på seg fotballskoene er man like mye verdt. Det har ingen ting å si om man er hvit, svart eller gul, det handler bare om hvem som spiller best fotball, sier Keita før han fortsetter:
– Det er det som er så bra med fotballen, der er vi alle like. Du får betalt utifra hvor hardt du jobber, og sånn burde det vært i lokalsamfunnet ellers også, sier Godset-spissen.
Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik er uenig i kritikken rettet mot kampanjen, og mener det ene ikke utelukker det andre.
– Vi mener det har en viktig symbolverdi at profilerte Elitespillere viser tydelig avstand til rasisme gjennom å vise frem kortet. Men det alene er ikke nok. Det daglige Fair play-arbeidet er og blir det viktigste, der fotballens felles verdier om at fotballen skal være for alle uavhengig av blant annet hudfarge og etnisitet blir omsatt i praktisk handling. Det vil selvfølgelig være svært verdifullt at Eliteserie-spillere bidrar i dette arbeidet i sine lokalmiljøer. Det er vi helt enig med Keita og Pellegrino i, men det ene utelukker ikke det andre. Det handler etter vårt syn om at begge tiltak forsterker hverandre i dette viktige arbeidet, skriver Haavik i en SMS til Eurosport.
Se Keitas NFF-kritikk her (saken fortsetter under):

– Da ødelegger vi sporten vi driver med

Ved flere anledninger har man sett poengtrekk, tomme tribuner og utestengelser for rasisme i fotballen. Amahl Pellegrino tror ikke det store nok problemer i den norske fotballen til at det skulle være nødvendig, men er klar på at det må bli tatt tak i hvis det skjer.
– Hvis det er veldig alvorlig ja, men det er vel ikke et så stort problem i Norge. Jeg synes man skal ta det hvis det skjer, og hvis mennesker hører ting på tribuna som de ikke synes er greit så synes jeg de skal si det til den personen det gjelder, sier Pellegrino
Raheem Sterling har blitt utsatt for rasisme og har vært klar på at rasismen skal straffes hardt. Muhamed Keita håper derimot ikke rasismen blir straffet med tomme tribuner.
– Vi burde ikke gå den veien, da ødelegger vi sporten vi driver med, sier Keita før han fortsetter:
– Da vinner rasismen. Jeg er glad i at ting får konsekvenser, men de folkene som gjør sånne ting, det er som regel noe underliggende, noen problemer som ligger der. De har kanskje ingen utenlandske venner, så kanskje de har tenkt sånn hele livet, så for dem er det kanskje riktig. På en eller annen måte vi klare å påvirke disse menneskene til å forstå ting mye bedre, svarer Keita, og fortsetter:
– Det er ingen som blir født og kommer til verden som rasister, det er samfunnet ditt og menneske rundt deg som former deg til den du er, sier Godset-spissen.
  • Eliteserien og OBOS-ligaen ser du på Eurosport Player og Dplay. Få tilgang her!
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame