Han har ikke hatt mange dager i jobben ennå, Mikael Stahre. De første døgnene og ukene går på høyoktan, med treninger, samtaler, mediamøter og generelt til å bli kjent med nye omgivelser. Han mener Sarpsborg virker som et typisk skandinavisk lag som har mye av den samme identiteten han selv står for, med orden på sakene og varme mennesker med «en hardt arbeide attityd».
Dette med forståelse for klubbens identitet og verdier, med tanke på ting som lønnspolitikk, rekruttering og så videre, var også det viktigste kriteriet da klubben skulle plukke blant kandidatene.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Eurosport får god tid til en prat med Stahre på en av hans intensive første dager. Han peker på det med lederskapet som sin viktigste kvalitet som trener.
– Hittil har jeg vært bra på å få alle til å springe i samme retning. Alle gjør en innsats sammen, lede gruppen når det går bra og når det går dårlig. Jeg har vært med på fantastiske sesonger og dårligere sesonger, men hvert år har jeg kjent på at jeg har hatt gruppen med meg. Det gir meg en viss selvtillit, sier Stahre.

Kan lite om Eliteserien

Da han utfordres på hvordan han ønsker at hans lag skal se ut, trekker han frem at de har et taktisk preg, er hardt arbeidende og kompakte, og det han mener har gjort svensk og skandinavisk lagidrett bra.
– På toppen av det har jeg fått spillerne til å gjøre det de er bra på og utviklet min filosofi. Man kan ikke bare ha hardt arbeid og struktur, det må være et moderne sett og følge utviklingen. Så har vi også en generasjon som krever mye oppmerksomhet. Yngre spillere trener ekstremt mye og har høye ambisjoner, og kravene utenfra er høye, så ja, det er «en jævla jobb» å være trener, sier han med et stort smil.
(Artikkelen fortsetter under):

Tar viktige grep for å unngå vanlig feil: – Startet litt i andre enden

Formasjon, spillestil og detaljer i taktikken synes han det er naivt å prate inngående om etter bare noen få dager i ny klubb. Men han er også opptatt av at laget skal være «spelskickliga», som det heter på hans morsmål.
– Men bare for at man er det, så betyr ikke det man behøver ha flere hundre pasninger før man gjør mål. Vi må kunne dominere, ikke bare med pasningsspill på egen halvdel, men på offensiv halvdel og skape målsjanser. Finne en balanse mellom å være organiserte og direkte, men også ha ballen. Så ja, det er vel omtrent som alle fotballtrenere sier, men en form for moderne versjon av det skandinavisk tradisjonelle.
Foreløpig har han mer enn nok med å danne seg et inntrykk av spillergruppen og lære seg alle navnene. Spillerne starter med blanke ark, og han innrømmer glatt at han ikke vet alt som er å vite om Eliteserien. Ennå.
– Jeg kan ikke si at jeg vet mye i detalj. Jeg kan ikke ramse opp motstandernes lagoppstillinger, navnet på alle trenerne eller spillerne i dag. Men nå er vi i midten av januar, så det er egentlig uinteressant. Når vi står i første kamp så kommer jeg til å kunne det.

Lang CV

Stahre roser allerede inntrykket av sportssjef Thomas Berntsen og samarbeidet. Han setter selvsagt pris på det klare budskapet om at han var førstevalget. Ifølge ham er han og klubben en god match, etter at han vært uten jobb i om lag et år, siden han forsvant fra jobben i MLS.
– Jeg er midt i min trenerkarriere. Forhåpentligvis har jeg 25 år til. Jeg ser meg fortsatt som en nybegynner i denne jobben.
Han er en relativt ung kar, spesielt om man ser på den lange CV-en. Mannen fra Stockholm har allerede erfaring fra en rekke klubber, blant dem Hammarby og AIKs ungdomslag, Väsby, AIK igjen, greske Panionios, IFK Göteborg, Dalian Aerbin i Kina, Häcken og San Jose Earthquakes.
Valget om å satse knallhardt for å bli fotballtrener tok han uvanlig tidlig. Han har vært fotballtrener på heltid siden han var 24 år. Det er 20 år siden, og 44-åringen håper og tror han har 25 år igjen.
– Det er jo fotballtrener jeg er. Det er min identitet. Jeg har satset på dette. Jeg startet da jeg var 14, men for alvor da jeg var 18. Siden har mange beslutninger i mitt liv handlet om hvordan nå toppen og bli elitetrener og ha det som yrke. Så jeg er fortsatt like glad når jeg innser at jeg skal gå til jobben og holde på med fotball, og ikke noe annet som ikke lokker meg.

Ingen revolusjon

Thomas Berntsen er som nevnt klar på at svensken sto øverst på listen. Han har store forventninger til hva Stahre kan utrette, og forteller at de har hatt ham i kikkerten over lengre tid.
– Da vi først måtte ut og hente ny trener, hadde vi mange alternativer. Vi er en attraktiv klubb. Men «Micke» var, utenom å si noe om de andre, førstevalget. Prosessen gikk veldig fort. Han har vært på blokka vår tidligere også. Da Geir drev og flørtet med trønderne i fjor, så var vi orienterte i markedet da også, sier Berntsen med henvisning til da Rosenborg jaktet Bakke, og legger til:
– Det blir nok mye videreføring av det som har vært, med intensitet, høy kapasitet og bra trøkk. Så håper og tror jeg han kan utvikle oss til å bli litt mer spillende. Den svenske kulturen er jo litt mer spillende, men det blir ikke noen revolusjon.

Bli kjent med Eliteseriens ferskeste trener-tilskudd

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03