Populære sporter
All sport
Vis alt

Her er Eliteseriens eldste og yngste lag - med nesten fem års forskjell

Martine Markussen

Publisert 04/03/2018 klokken 19:30 GMT+1

Det skiller hele 4,5 år mellom det yngste og eldste laget i Eliteserien. Stabæk har årets yngste tropp, med god margin.

eldst og yngst

Foto: Scanpix

Se oversikt over alle Eliteserie-lagene nederst i saken.
De siste årene har Stabæk ligget i bunnsjiktet aldersmessig med sin tropp i Eliteserien. Også i år har bærumsklubben den yngste troppen av de 16 lagene som barker sammen fra 10. mars, med en gjennomsnittsalder på rett over 21 år. Det er sportssjef i Stabæk, Inge André Olsen svært klar over.
– Det har vært en bevisst strategi over noen år, å utvikle egne spillere og ta dem opp fra akademiet vårt, sier Olsen.
Sportssjefen til det unge laget sier syretesten til akademiet deres er om spillerne som kommer derfra kan ta nivået i Eliteserien. Dessuten ser Stabæk økonomi i å ha et ungt lag.
– Vi har en del spennende spillere med utviklingspotensiale, som kan selges videre. Når talentene våre kommer opp på A-laget i Eliteserien er det også et mål for oss at de skal komme seg videre til større klubber, og når det er egenutviklede spillere legger de penger igjen i klubben ved salg, sier sportssjefen.

– De rette utfordringene

Likevel understreker Olsen at det er kvaliteten på spilleren som bør avgjøre om spillerne er gode nok, og at det ikke bør være så mye fokus på alderen.
– Noen klubber tenker kanskje at når en spiller er 17 år trenger han å bevise noe, og kjempe seg til en plass på laget. Vi prøver å snu det og tenke motsatt - er de 17 år og god nok, skal de få spille. Det er viktig at spillerne får de rette utfordringene.
– Det er helt umulig å si hvilken alder som er den beste for en fotballspiller. Men hvis du er 26-27 år og talentfull, og det høyeste du kommer er Eliteserien, har du kanskje bommet litt, legger Olsen til.

– En bra miks

I motsatt ende av skalaen ligger Brann. Med en gjennomsnittsalder på over 25,5 år, har de en 4,5 år høyere snittalder enn Stabæk. Det er heller ikke første gang bergenserne ligger øverst på aldersskalaen i Eliteserien - de har ligget øverst i flere år, kun med unntak av 2015. Det har sine naturlige grunner i at klubben befant seg i OBOS-ligaen.
Sportssjef Runde Soltvedt sier den høye alderen først og fremst kommer av at de skal sette sammen en god stall.
– For å gjøre det mener vi at man må ha noen eldre spillere og noen yngre spillere. Vi føler vi har en bra miks, sier Soltvedt.
Han forklarer at i 2015, da Brann var i OBOS-ligaen, valgte å satse på mer rutine i troppen - med tro på at det var det som skulle ta klubben tilbake til Eliteserien, og å bli der. Det har tilsynelatende fungert så langt.
– Har dere mer tro på erfaring enn talent?
– Vi har tro på begge deler, sier Soltvedt lurt.
– Vi har tro på å sette sammen en stall som er i toppen av norsk fotball. Akkurat nå er det den stallen vi har, fortsetter han.

I godt selskap

Men det å være i toppen av norsk fotball, er det 15 andre lag som beviser at går an med litt yngre stall også. Molde har for eksempel hatt en ung stall i et par år, og også i år har de den tredje yngste troppen. Det skal sies at Brann ikke ligger helt alene på toppen av alderslisten - de er i godt selskap med Strømsgodset, Sarpsborg 08 og Kristiansund, som alle har en tropp med gjennomsnittsalder over 25 år.
Skal vi tro Soltvedt, er det denne alderen som er prima for en fotballspiller.
– Flere hevder at den beste alderen for en fotballspiller er når de er 25, 26 og 27 år gamle. Mens for en midtstopper er det kanskje 29-30. Det er litt forskjellig. Men vi har sett at mange presterer over den alderen også, sier Brann-sportssjefen, og peker på spillere som Daniel Braaten og Azar Karadas i egen stall.
– De tror jeg jobber og står på like mye som de som er 17, 18 og 19 år gamle.
I år mener Soltvedt å ha signert relativt ungt, da de fleste er i begynnelsen og midten av 20-årene.
– Men vi bruker ikke så mye tid på å sjekke fødselsdatoene til spillerne vi signerer. Vi ser på de ferdighetene som gjør at vi får en tropp som utfyller hverandre. Det er viktigere enn å holde nede aldersgjennomsnittet, mener han.

Kippe eldst

Både Olsen og Soltvedt er enige om at kvaliteten er viktigere enn alderen, men det er tydelig at lagene har forskjellige behov for ulike kvaliteter. Stabæk sin eldste spiller er nysigneringen Steinar Strømsnes, med sine 30 år. Branns eldste, Azar Karadas, er bare seks år eldre.
Branns yngste spiller er Emil Kalsaas på 17 (blir 18), som også er eneste under 18 år i stallen. Stabæk sin yngste er Herman Geelmuyden, som nylig fylte 16 år.
De har alle en del å gå på til Eliteseriens gamle traver, Frode Kippe, som med sine 40 år i januar er årets eldste spiller på øverste nivå.

Oversikt

Her er gjennomsnittsalderen til Eliteserie-klubbenes tropper per 1. mars:
  • Stabæk: 21.06 år
  • Ranheim: 23.21 år
  • Molde: 23.37 år
  • Start: 23.40 år
  • Haugesund: 23.42 år
  • Vålerenga: 23.72 år
  • Odd: 23.72 år
  • Lillestrøm: 23.86 år
  • Rosenborg: 24.16 år
  • Sandefjord: 24.86 år
  • Bodø/Glimt: 24.88 år
  • Tromsø: 24.91 år
  • Kristiansund: 25.36 år
  • Sarpsborg 08: 25.42 år
  • Strømsgodset: 25.52 år
  • Brann: 25.62 år
Snittalderen til alle Eliteseriespillerne er 24,15. Altså er Rosenborg klubben som gjenspeiler gjennomsnittet best. Med tanke på hvordan trønderne har prestert de siste sesongene, er det kanskje alderssammensetningen til trondheimsklubben som bør stå som fasit?
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame