Etter tre drøye måneder er ventetiden snart over. Første spark på ballen i Eliteserien nærmer seg med stormskritt. 10. mars blåses den første kampen i gang, når Ranheim får Brann på besøk. En rekke nye spillere skal gå ut på matten for første gang i sine respektive klubbdrakter, enten de nettopp har kommet til klubben, eller skal få sin A-lagsdebut.
Eliteserien
Frisparkperle sendte Godset opp på trygg grunn: – Har øvd på dette
22/09/2019 PÅ 18:04
Eurosports fotballekspert, Kjetil Rekdal, har pekt ut hvilke spillere han tror vil slå til av alle talentene i Norges øverste divisjon. De er alle i begynnelsen av 20-årene eller yngre, og har store sjanser for å spille fast i Eliteserien - hvis de ikke allerede gjør det. Listen er urangert.

Erling Håland, Molde

17 år gamle Erling Håland kom til Molde fra Bryne før fjorårssesongen. Han blir beskrevet som en juvel, og fikk sin Eliteserie-debut i juni. Etter det hadde han opptreden i nesten hver kamp fram til sesongslutt. To scoringer sikret han seg også, og Ole Gunnar Solskjær har før sesongen uttalt at 17-åringen fort kan få en fast plass i årets sesong. Dersom han blir i klubben. Senest i slutten av januar ble det spekulert i om Håland, som er sønnen til gamle landslagsspiller Alf-Inge Håland, kunne havne langt utenfor Norges grenser. Klubber som Juventus og Liverpool skal ha meldt sin interesse og sett ham i aksjon. Han har imidlertid ikke skrevet under for noen andre storklubber enn Molde ennå, så alt tyder på en spennende sesong for angrepsspilleren - åkke som.

Kristoffer Velde, Haugesund

Like etter Velde fylte 18 år, fikk han sin debut i Haugesund-drakten. Det var i september i fjor. Like etter fikk han tilbud om proffkontrakt med laget, som knytter ham til klubben ut 2020-sesongen. – Kristoffer er en ung, lovende og dedikert spiller med stort utviklingspotensiale og gode ferdigheter – ikke minst en mot en, sa trener Jostein Grindhaug om 18-åringen da han signerte. Med debuten i september har han fått syv kamper med innhopp og to kamper fra start for Haugesund. Angrepsspilleren har hengt rundt i nabolaget til Eliteserie-klubben helt fra han spilte guttefotball. Det mange kanskje husker ham best fra i 2017-sesongen var da han slo corneren som sikret Haugesund-seier i vestlandsderbyet mot Viking.

Jens Petter Hauge, Bodø/Glimt

De to siste sesongene har Hauge vært nærmest fast inventar på det nyopprykkede laget. 18-åringen fikk sin A-lagsdebut i 2016, og spilte 24 kamper for Bodø/Glimt da de var i Eliteserien sist. I fjor var han på banen nesten samtlige av kampene da laget var en snarvisitt i OBOS-ligaen, hvor han og sikret seg to nettkjenninger. Som mange av de andre talentene, har han vært tilknyttet klubben i en årrekke, på aldersbestemte lag. I debutsesongen sin ble han kåret til "Årets unge talent" av Norsk Toppfotball.

Bilal Njie, Odd

Den tidligere Vålerenga-gutten signerte nylig for Odd. 19-åringen blir beskrevet som et stortalent, og trener Dag-Eilev Fagermo sier han er en kantspiller med stor fart - som liker å drible. Njie har hatt ett innhopp for Vålerenga i Eliteserien, men har til gjengjeld vært fast inventar på andrelaget til Oslo-klubben i hele fjor. Gutten fra Holmlia har spilt på aldersbestemte lag for Vålerenga før han tok steget til A- og B-laget. Men i år blir han altså å se i hvit trøye på Skagerak Arena, som han har knyttet seg til de neste tre sesongene.

Tobias Christensen, Start

Christensen kom til Start i 2015, etter å ha blitt fostret opp i naboklubben Vigør. Han skrev proffkontrakt med sørlendingene allerede som 15-åring, og etter A-lagsdebuten i fjor har han rukket å få 23 kamper mens laget var i OBOS-ligaen. I desember reiste 17-åringen til Monaco, for å delta på treningsleir med Ligue 1-laget. Christensen er en tekniker, og kan spille både midtbane og spiss. I år blir han mest sannsynlig å se som midtbanespiller, ved siden av jevngamle Isaac Twum og Afeez Aremu.

Chidera Ejuke, Vålerenga

20 år gamle Ejuke signerte for Vålerenga i forkant av 2017-sesongen, etter å ha vært med på klubbens treningsleir i Marbella. – Chiddi er et stort, ungt talent med god fart og ferdigheter offensivt. I tillegg er han en lærevillig og ydmyk gutt med stort utviklingspotensial, sa trener Ronny Deila da nigerianeren skrev under på treårskontrakten med klubben. I høst herjet den lynraske vingen med flere Eliteserie-klubber, og han står foreløpig med 16 kamper på øverste nivå. Etter alt å dømme får han mange flere kommende sesong, og de fem målene han har satt for klubben kan fort øke. Ejuke er ikke bare en spiller seerne bør se opp for, også motstanderne til Oslo-klubben bør være forberedt på hva 20-åringen kan finne på.

John Kitolano, Odd

Kitolano fikk sin Eliteserie-debut i august i fjor, og ble brått kåret til banens beste av Skien-folket. 18-åringen var involvert i to mål som førte til at Odd vant over Sogndal. Veteranen Jone Samuelsen uttalte da at Kitolano så ut som han hadde spilt 50 seriekamper. Han har imidlertid bare fått fire Eliteserie-kamper for Odd, men har til gjengjeld nesten 60 kamper for B-laget til skiensklubben. Forsvarsspilleren har spilt flere av treningskampene til Odd i sesongoppkjøringen, og er i ferd med å gjøre posisjonen på venstrebacken til sin.

Gaute Vetti, Sarpsborg 08

Bergenseren Gaute Vetti signerte for Østfold-klubben i desember. 19-åringen har en fortid i Brann, men kom fra Nest-Sotra til sarpingene. – Gaute er en skapende midtbanespiller med stort potensial, sa sportssjef Thomas Berntsen om Vetti da han signerte toårskontrakt med klubben. I Nest-Sotra spilte han 26 kamper, og scoret to mål - og han tok stor del i at klubben fra Sotra rykket opp til OBOS-ligaen igjen. Det blir sådd liten tvil om at Vetti vil gjøre det skarpt selv i Eliteserien. Så gjelder det bare å følge med på når gjennombruddet kommer.

Ifeanyi Mathew, Lillestrøm

Mathew kom til Lillestrøm sommeren 2016, og har allerede rukket å få 38 kamper i Eliteserien i den gule drakten. Han fylte nylig 21 år, og er dermed den eldste på listen, men Rekdal mener han fortsatt er et talent å se opp for. Den kreative midtbanespilleren var han den eneste, sammen med Mats Haakenstad, som startet alle kampene for Lillestrøm i fjorårets serie, og det er lite som tyder på at det skal snu. Nigerianeren sørget også for å komme på scoringslisten fem ganger i løpet av fjorårssesongen.

Hugo Vetlesen, Stabæk

Da snart 18 år gamle Vetlesen fikk sin debut for Stabæk i Eliteserien i 2017-sesongen, var han den første spilleren født etter 2000 som startet en Eliteserie-kamp. Han spilte hele 23 kamper fra start i fjorårssesongen, så noen har nok merket seg talentet til Vetlesen allerede. 17-åringen, som fyller 18 år 29. februar, har totalt 31 opptredener for Stabæks A-lag. Før han fikk sin førstelagsdebut, spilte han på aldersbestemte lag i samme klubb. Midtbanespilleren har også flere kamper for aldersbestemte landslag. Tidligere denne vinteren kom det fram at en klubb fra utenlandsk liga hadde lagt inn et bud på tosifret antall millioner på ham, noe både klubben og spilleren selv raskt avslo. Flere store klubber skal ha ham i lupen, så det er liten tvil om at Vetlesen er en interessant spiller å følge med på.
Eliteserien
Svensk toppscorer bekrefter bud fra Mjøndalen
10/08/2019 PÅ 12:15
Eliteserien
FKH-stjerne røk trolig akillesen: – Jeg kommer sterkere tilbake
15/06/2019 PÅ 17:12