Sogndal reiste til Haugesund med en skadeplaget tropp. Det førte til at 17 år gamle Ulrik Fredriksen for første gang fikk muligheten fra start for Eirik Bakkes menn.
Debuten varte i 75 minutter for bergenseren. Fredriksen stoppet et skuddforsøk fra Erik Huseklepp med hånden og ble vist rett av banen av kampleder Martin Lundby, som også pekte på straffemerket.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 PÅ 13:33

Straffe Haugesund mot Sogndal

Haugesund-kaptein Filip Kiss misbrukte imidlertid muligheten fra ellevemeteren og etter kampen ble Fredriksen hyllet av Sogndal-trener Eirik Bakke for sin offervilje.
– Han debuterte i dag og var en av våre beste spillere før han tar en for laget og får rødt kort, sa Bakke.
Men ikke nok med at det vanket ros fra sjefen, Fredriksen blir samtidig lovet proffkontrakt. Det bekrefter sportssjef Håvard Flo overfor Eurosport.no.
– Vi synes det fra en klubbs perspektiv er viktig å synliggjøre at man er fornøyd når unge talenter gjør seg bemerket og står på og jobber hardt. Kampen i går var litt prikken over I-en. Ulrik har vært god lenge og tatt steg, så totaltverdien av det er at vi vil tilby ham profesjonell kontrakt, sier Flo.
Dagen derpå er det en svært fornøyd 17-åring som snakker med Eurosport.no.
– Det har rent inn med meldinger. Jeg satt i bussen på vei hjem og svarte på meldinger i sikkert tre timer i strekk. Jeg hadde forventet litt negative reaksjoner også, men det har bare vært positivt, sier Fredriksen.
Den tidligere Sædalen- og Fyllingsdalen-spilleren kom til Sogndal i fjor, hvor han stort sett har holdt til på andrelaget i kampsituasjon. Der har han imidlertid gjort sine saker så bra at han har fått kapteinsbindet, og i helgen sin debut for A-laget.
– Det er deilig å få bekreftelse på at jeg tok det rette valget med å reise til Sogndal. Det var en litt vanskelig situasjon da jeg fikk så mye tillit i Fyllingsdalen og hadde det fint der. Men nå føler jeg i hvert fall at jeg har gjort det rette valget, sier Fredriksen.

Som far, så sønn

Ulriks far Roar, er selv tidligere Sogndal-spiller og lagkamerat med både Flo og Bakke. Ulrik forteller at det var far som var pådriver for at han skulle satse videre som fotballspiller i saftbygda.
– Å forlate familien i Bergen hadde jeg egentlig forberedt meg på lenge. Det var klubben som var vanskeligst å dra fra. Jeg tror han (Roar, journ.anm.) ville ha meg ut så fort som mulig. Han vet hva det går i der oppe, så jeg tror familien har vært forberedt ganske lenge, sier den unge bergenseren.
Pappa Fredriksen er glad for å se at sønnen ser ut til å ha gjort et godt valg da han reiste til Sogndal i august i fjor.
– Jeg synes jo det er kjempekjekt at han får det til. Nå skal vi ta det videre i akkurat samme tempo som det har vært. Han har hatt utrolig god utvikling siden han reiste opp der i august og tatt de stegene vi hadde håpet at han skulle ta. Det er jo litt tilfeldigheter med skadesituasjonen i klubben, men nå var det jo kanskje hans tur. Han har fått prøvd seg en del i treningskamper i vinter og vokst med oppgavene. Han har fått en veldig god rolle i klubben nå, sier Fredriksen

Ville gjort det igjen

Nå venter altså minst en kamps karantene etter utvisningen mot Haugesund. Det betyr at Sogndal må klare seg uten nok en midtstopper før helgens hjemmekamp mot Viking, en kamp Fredriksen etter alle solemerker ellers hadde hatt gode muligheter til å starte. Unggutten er imidlertid klar på at om han hadde fått muligheten igjen, så ville han ikke gjort noe annerledes.
– Om de hadde scoret, hadde situasjonen vært ganske annerledes. Det var en sjanse å ta. Jeg hindret nå i hvert fall et mål, så jeg var heldig med den. Jeg hadde nok gjort det samme igjen, sier han.
Den innstillingen støttes av far.
– Der og da tenkte jeg at det var fornuftig gjort hvis keeper reddet straffen, og det gjorde jo han. Da ble jo han en liten helt, sier Roar Fredriksen.
– Det er jo litt typisk at debuten skulle ende sånn. Det ideelle er vel at kampen forbigår uten at han gjorde noen store feil, og det gjorde han jo for så vidt. Laget hans fikk jo et poeng på det, så sånn sett var det verdt det, legger han til.
Om det blir en kamps karantene, så er Fredriksen spilleklar igjen til møtet med Molde 16. mai. Kampen etter venter oppgjøret mot det største laget i byen han er født og oppvokst i, nemlig Brann.
– Jeg tar alle sjansene jeg får, så får det være opp til trenerne å bestemme hvor mye det blir. Jeg er nå klar når sjansen byr seg, sier 17-åringen.
Sogndal har hatt stor sukess med denne oppskriften tidligere. Sportssjef Flo minner om en annen bergenser som også gikk veien gjennom Sogndals andrelag, før han tok steget opp på den store scenen.
– Det har gått fort for Ulrik, og han gjort mye på veldig kort tid. Men det er viktig å huske at han fremdeles bare er i startgropen og skal formes og tilegne seg mye erfaring i tiden som kommer. Dette er noe vi har lyktes bra med tidligere. Historien til Petter Strand kjenner jo alle. Nå håper vi at vi sammen med Ulrik kan bygge en god historie rundt ham, sier Flo.
Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 PÅ 12:30
Eliteserien
Full forvirring blant Eliteserie-klubber: – Synes hele greia er merkelig
31/03/2020 PÅ 11:22