Tirsdag meldte VG at NTF hadde vedtatt at Eliteserie-klubber kunne gjenoppta «organisert trening» fra 1. april. Senere ble dette moderert til «gruppetrening».
Vedtaket innebærer fortsatt at klubbene følger myndighetenes råd om uteaktivitet. Spillerne kan trene i små grupper på opptil fem personer så lenge alle holder én meters avstand til hverandre.
Dette gjelder imidlertid ikke klubber som har permittert spillere helt.
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 PÅ 13:33

Full forvirring

Blant disse er Mjøndalen og FK Haugesund. Begge klubber innrømmer at de sliter med å tolke NTFs nye vedtak.
– Vi sitter i telefonmøter og og snakker om det nå. Vi er litt usikre på hvordan vi skal løse det. Det er ikke helt tydelig hva de nye reglene innebærer og vanskelig å vite akkurat hva vi kan gjøre, så vi håper på en konkretisering i løpet av dagen, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen til Eurosport om den nye regelen om tillatelse til organisert trening.
– Jeg har lest vedtaket, og det står ingenting om organisert aktivitet. Det står at man skal forholde seg til helsemyndighetenes anbefaling, og det eneste jeg vet er at på regjeringens sider så står det at all form for organisert idrett er ulovlig. Jeg synes hele greia er merkelig, sier sportslig leder i FKH, Eirik Opedal.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

Hansen om nedrykksspådom, Gauseths viktighet og overgangsplaner

Verken Hansen eller Opedal vil forlange at de fullstendig permitterte spillerne skal stille på jobb igjen slik situasjonen er nå.

– Skal vi gjøre det, så må vi slippe opp på permitteringsstatusen blant spillerne. Eventuelt kan vi si at de som måtte ønske det får bruke stadion frivillig, men så lenge de er permittert kan vi selvsagt ikke forlange eller stille noen krav. Det kan ikke være noe press fra oss. Sånn er reglene, sier Hansen.
– Vi i FKH vil ikke drive organisert idrett så lenge situasjonen er som den er. Førsteprioriteten vår er å ha en klubb som kan stå gjennom denne situasjonen, så får det andre blir som det blir. Det handler om å ivareta klubbens eksistens, sier Opedal.
Nå håper begge parter på en snarlig avklaring av situasjonen.

– Vi tar nok en avgjørelse på hvordan vi skal forholde oss til dette i løpet av dagen. Foreløpig avventer vi som sagt en konkretisering fra forbundet om akkurat hva som er lov, sier Hansen.
– For meg så stod vitterlig helseministeren nylig og sa de ville videreføre samme tiltak som tidligere. I forhold til det jeg har fått med meg, betyr det ingen organisert idrett. Så vi får se om det kommer en nærmere avklaring, sier Opedal.

Dette svarer NTF

Styreleder i NTF, Cato Haug, skjønner at situasjonen kan ha skapt forvirring blant klubbene.
– Det som kom ut i VG handlet jo først om «organisert trening», og det er jo ikke ordene vi har brukt. Det vi har sagt er at klubbene kan trene i grupper på fem og fem, og om treneren er blant disse fem, sier ikke helsedirektoratet noe om. Ønsker man å passe på at spesielle øvelser unngås, hvor man lett kan komme nærmere hverandre enn den meteren som kreves, kan det være en fordel å ha en trener til stede. Men treneren må være én av de fem, og ikke komme i tillegg, sier Haug til Eurosport.
– Uansett, dette har jo skapt stor forvirring blant klubbene, og mange ønsker en tydelig avklaring. Er dette noe dere vil komme med?
– Jeg vet at det diskuteres akkurat i disse tider om vi skal presisere vedtaket på noen måte, sånn at det ikke blir noen misforståelser.
Selv om vedtaket er satt opp til å tre i kraft allerede onsdag, presiserer Haug at ting fortsatt kan endre seg før den tid.
– Om helsedirektoratet sier noe annet før den tid, så må vi forholde oss til det. De har opprinnelig sagt at fem og fem kan trene sammen, og det er rådene vi har fulgt. Det er helsemyndighetene som bestemmer, så om praksisen endres, justerer vi oss naturligvis til det.

Dette er NTFs klargjøring

Tirsdag kveld kom NTF med en klargjøring av den nye veiledningen etter at mediebildet samme dag var preget av mange misforståelser både blant publikum, spillere og trenere. I pressemeldingen sa sportssjef Erik Soler dette:
– Den enkelt klubb er ansvarlig for å holde seg innenfor Helsemyndighetenes smittevernregler og lokale myndigheters krav. Det ansvaret er jeg sikker på at de profesjonelle klubbene er i stand til å ta.
– Ansatte i våre medlemsklubber har som alle andre i Norge et selvstendig ansvar for å forholde seg strengt til smittevernsreglene i enhver sammenheng. Spillere som er 100% permittert trener kun på eget ønske. Klubbene kan ikke på noen måte pålegge noen å jobbe under permisjonstiden. Organisert trening er som tidligere forbudt uavhengig av permittering eller ikke

Indre bane møter Alexander Sørloth

Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 PÅ 12:30
Eliteserien
Klar tale fra FKH-profilen: – Uaktuelt å gå på jobb som permittert
31/03/2020 PÅ 09:43