Anders Trondsen (22) er kanskje det heteste salgsobjektet fra Eliteserien i sommer, etter at Sarpsborg 08-spilleren har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen.
Dermed ser det ut til at 22-åringen får oppfylt drømmen om utlandet. Det skal Sarpsborg 08 som klubb ha mye av æren for, mener sportssjefen.
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
– Det er et signal til markedet. Den neste Anders Trondsen bør bare velge oss med en gang. Det er ikke noe vits å stille seg i kø i en av disse såkalte store klubbene i Norge. De må komme hit, få spilletid og uvikle seg i fred og ro – så selger vi den spilleren neste gang også, sier Sarpsborg 08-sportssjef Thomas Berntsen til Eurosport.
– Så du mener at den neste Anders Trondsen ikke skal gå til Rosenborg eller noen av de andre store klubbene?
– Hehe, jeg mura meg vel litt inne her. Hos oss er det stor mulighet til å få spille mye og utvikle seg i fred og ro. Da kan jeg redde meg inn på at det er litt større trykk rundt Rosenborg, så jeg tror Sarpsborg er et enda bedre sted.
(saken fortsetter under videovinduet)

Kritisk til flere toppklubber

Eurosport-ekspert og tidligere topptrener Kjetil Rekdal, følger resonnementet til Sarspborg 08-sjefen.
– Hvis du er god nok kommer du inn på laget uansett, men for spillere i utvikling er det viktig med spilletid og da kan det være lurt å gå til mindre klubber. Slik sett har Trondsen tatt de riktige valgene. Først Stabæk, så til et Sarpsborg som har bygd seg opp år for år, sier eksperten til Eurosport.no.
Rekdal advarer også unge spillere å velge de store klubbene når de er i utvikling, og da spesielt gamleklubben Vålerenga.
– Vålerenga har jo 33 spillere i a-stallen, så det er jo døden for unge spillere å gå dit. Unge spillere må bare holde seg unna Vålerenga nå. Alderssnittet på førsteelleveren blir bare høyere og høyere og det samme gjelder egentlig Rosenborg og Brann, slår Rekdal fast.
Denne uttalelsen faller ikke i god jord hos tidligere Rekdal-kollega, og nåværende Vålerenga-trener, Ronny Deila. Han er sterkt uenig med Rekdal, og fnyser av påstanden.
– Unge spillere bør ikke velge klubb, de bør velge trenerapparat. Vi har en fin gruppe med unge spillere som får bra med muligheter og utvikler seg godt. Vålerenga er ettertraktet for unge på grunn av klubbens status og det trenerapparatet vi har, sier Ronny Deila til Eurosport.no.
Og han fortsetter:
– Resultatpresset er nok litt større i store klubber, men det er vi jo bare stolte av. Kulturen i en klubb er kjempeviktig.
(saken fortsetter under bildet)

Rekdal og Deila

Foto: Scanpix

Må tenke langsiktig

Deila mener man må tenke langsiktig som talent i de større klubbene:
– Det er nok et poeng at det kan være vanskeligere for unge å få spilletid i de største klubbene, men dette kan man ikke se over tre måneder – det tar lengre tid. Det viktigste er at de jobber 100 prosent hver eneste dag på trening og at de utvikler seg og viser seg frem. Da kommer mulighetene.
En annen ulempe med norsk fotball er at interne overganger med store talenter nesten ikke skjer lenger. Ungutter, som Trondsen, prises ut av det norske markedet – og får dermed ikke tatt steget innom toppklubber i Norge før de eventuelt går ut.
Her er Deila og Rekdal mer på linje:
– Det er negativt at det har blitt slik. Da må også storklubbene sikre seg talenter tidlig, fordi interne overganger nesten ikke skjer. Det kan gå på bekostning av talentenes utvikling, sier Rekdal.
– Prisnivået gjør at det nesten er umulig med slike overganger, det er synd for norsk fotball. Det er ikke sikkert det er så bra for unge spillere heller. Tidligere tok spillerne steg i Norge, til en større klubb. Det var kanskje en bedre kurve enn det vi ser nå. Det å spille i en klubb med mye trøkk rundt er også god læring, avslutter Deila.
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21