Det så ikke så veldig lyst ut for Stabæk 30. november 2016. Bæringene hadde akkurat tapt 0-1 borte mot Jerv i kvalifiseringsfinalen om spill i Elitserien på en elendig bane i Grimstad.
LES OGSÅ: Rekdals råd til Eliteseriens askeladd
LES OGSÅ: Nye Nadderud Stadion: – Forutsetning for toppsatsing i Stabæk
Returkampen ble spilt bare dager senere, 4. desember, på en like dårlig bane på Bekkestua. Jerv sto i mot, og sju minutter før slutt var Stabæk et OBOS-lag. Da ble de frelst av den tidligere Jerv-spilleren, og årets Eliteserie-toppscorer, Ohi Omoijuanfo. To scoringer, i det 83. og 85. minutt, sørget for en ny sesong i toppen av norsk fotball.
Eliteserien
Sen utligning reddet sjansesløsende Tromsø
19/06/2022 KLOKKEN 18:02

– Hyggelig med engasjement

En dårlig sesong farget da også ekspertene før Eliteserien 2017 ble sparket i gang. Stabæk ble tippet nord og ned av de aller fleste, uten at de protesterte for mye på Nadderud av den grunn.
– Det er hyggelig at de rundt engasjerer seg og tipper tabellen, men vi bryr oss ikke så mye om hvor vi plasseres på tabellen før vi starter, sier sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, til Eurosport.no.
(saken fortsetter under videovinduet)
Olsen har forståelse for at det er vanskelig å tippe hvor Stabæk skal havne foran hver sesong, og innrømmer at klubben selv også var usikker på hvor man sto før årets seriestart. Stabæk tok rett og slett én sjanse eller to på overgangsmarkedet.
– Ja, vi må ofte hente spillere sent i overgangsvinduet. Da er det jo en usikkerhet på hvor vi står. En ting er hvordan de nye spillerne gjør det på trening, men vi vet jo ikke noe sikkert før de spiller tellende kamper, sier Olsen.
Sørlendingen forteller at det er flere på Bekkestua som klyper seg i armen over den utrolige seriestarten laget har fått.
– Hvis noen hadde sagt til oss før seriestart at vi skulle vinne fire av de fem første kampene, er det ikke sikkert alle hadde trodd på det, nei, humrer Olsen.
(saken fortsetter under bildet)

Inge André Olsen

Foto: Scanpix

Bærer frukter av langsiktighet

Stabæks suksess handler imidlertid om så mye mer enn ett godt overgangsvindu. Satsingen på egne talenter er knallhard, både på banen og blant trenerteamet. I forrige seriekamp, borte mot Tromsø, hadde sju av de involverte Stabæk-spillerne bakgrunn fra klubbens juniorlag.
– Vi start noe for 7-8 år siden. Da bestemte vi oss for å bli best på utvikling av spillere. Det tar tid. Når vi setter proffe trenere på sjuåringer, tar det lang tid før vi ser resultatene. Nå bærer vi fruktene av arbeidet vi har lagt ned. Vi ønsker å skape referansespillere, forbilder på og utenfor banen, og det har vi lykkes med. Vi hadde mange utlendinger i stallen tidligere, nå vipper den pendelen andre veien, sier Olsen.
Det er ikke bare sportslig sukess som er Stabæks motivasjon for denne satsingen:
– Vi ønsker å ha et ungt lag, som gjør det bra og dermed blir aktuelle for salg videre. Vi ønsker å oppfylle spillernes drømmer, samtidig som det er god butikk for Stabæk når vi får salg.
(saken fortsetter under videovinduet)

Høydepunkter: Tromsø - Stabæk

Trenerskryt

Olsen passer også på å gi trener Toni Ordinas (som også har trent klubbens juniorlag) honnør etter å ha reddet det som var et sykende skip under forrige trener, Billy McKinlay.
– Toni har skapt en hardtarbeidende kultur og skaper vinnertyper. Vi har en samlig bra mennesker som jobber hardt og er veldig interesserte i å lære. Dessuten er det nå en bra kontinuitet i teamet, det er mange som har vært her mange år nå, avslutter Olsen.
Så gjenstår det å se om oppturen fortsetter søndag ettermiddag. Da er Stabæk verter for Haugesund på Nadderud. Kampen ser du fra klokken 17:55 på Eurosport Player og Eurosport Pluss 3.
TAR STABÆK MEDALJE I ELITESERIEN 2017?
Eliteserien
Trømsø forlenget med Helstrup
17/06/2022 KLOKKEN 12:29
OBOS-ligaen
Sandnes Ulf forsvarte tabelltoppen mot blodfattige Stabæk: – Fulgte planen til punkt og prikke
25/04/2022 KLOKKEN 17:56