Mangårige talentspeider Stig Torbjørnsen mener at utenlandske klubber er skeptiske til å hente norske fotballspillere på kunstgress.
Torbjørnsen har tidligere jobbet for klubber som Watford og Rosenborg med speiding har har over 20 års fartstid i bransjen.
Eliteserien
Eliteserie-klubb trekker tilbake permitteringer
31/03/2020 PÅ 13:33

– Utenlandske speidere er veldig bekymret og litt skeptiske

Mange utenlandske speidere han snakker med forteller at de blir veldig usikker på om de skal signere eller følge en spiller tett når spilleren kun har erfaring fra kunstgress. De unge spillerne som kommer opp i norsk fotball i dag har stort sett kun erfaring fra nettopp kunstgress. Norrköping-speideren mener det er tøv at flere klubber i Eliteserien spiller på det underlaget.
– Utenlandske speidere er veldig bekymret og litt skeptiske når halvparten av kampene går på kunstgress. Jeg møter veldig mange av disse speiderne, som pleier å ta seg noen runder rundt i Oslo når de er her på Lillestrøm, Stabæk, Vålerenga og Drammen for eksempel. Da er de veldig skeptiske når de får en helt egen spillestil som Godset har og i tillegg på kunstgress. De trener på kunstgress og den generasjonen som kommer opp nå har bare spilt på det underlaget, sa Torbjørnsen i Klubbhuset mandag kveld.
For det er store forskjeller på spillere som spiller på naturgress og spillere som spiller på kunstgress. Dette får stor betydning når en speider skal vurdere en spiller.
– IFK Norrköping spiller på kunstgress og det er litt forskjell på det og vanlig gress. Når jeg ser en spiller kan jeg faktisk være litt negativ til den spilleren hvis han spiller på vanlig gress til daglig. Det er en faktor som jeg tenker på når jeg da skal vurdere spilleren inn mot IFK Norrköping, fortalte Torbjørnsen.

– Vi skriker etter midtstoppere på landslaget

– Har du konkrete eksempler på spillere som passer bedre på kunstgress kontra naturgress?
– Alexander Jakobsen som har vært i Falkenberg, Bodø/Glimt og Viborg, og som nå er blitt en veldig god fotballspiller i Norrköping, spilte i Danmark på vanlig gress. Det er en spiller som har en ekstremt god ballbehandling. Det var en spiller som jeg mente kunne være bedre på kunstgress enn på vanlig gress, men vi har kanskje flere eksempler andre veien, sa talentspeideren.
– Uten noen forkleinelse for de norske som jeg nevner nå, men jeg synes en spiller som Skjønsberg i Stabæk, med scoring i mot Sarpsborg 08, han tror jeg trives bedre på vanlig gress kontra kunstgress. En spiller som Kjetil Wæhler er også det. Det henger sammen selvfølgelig med at vi ikke utvikler midtstoppere som vi har etterlyst på landslaget. Vi skriker etter stoppere. Jeg tror kunstgress har en del av skylden for det, fortsatte Torbjørnsen.
Michael Stilson i Klubbhuset påpeker også at det er stor forskjell på de to underlagene.
– En ting er fottøyet som selvfølgelig har noe å si og kompetansen til norske fotballspillere på det. Men kanskje like mye hvordan du blir sliten og seig på en annen måte. Du blir litt tregere. Touchen blir annerledes. Spretten på ballen. Det er så mange elementer som inngår og gressbane er ikke alltid en gressbane i Norge. Det kan være hva som helst, sa Stilson.
Eliteserien
RBK-sjefen tror ikke han får være på feltet – får kontrabeskjed fra NTF
31/03/2020 PÅ 12:30
Eliteserien
Full forvirring blant Eliteserie-klubber: – Synes hele greia er merkelig
31/03/2020 PÅ 11:22