Populære sporter
All sport
Vis alt

Åpenhjertig Kilde om Shiffrins ekstreme press: – Kommer aldri opp på hennes nivå

Eurosport
AvEurosport

Publisert 16/02/2023 klokken 08:31 GMT+1

Mikaela Shiffrin (27) er under et konstant forventningsrush. Det har fått Aleksander Aamodt Kilde (30) til å forstå at livet er mer enn bare alpint.

Mikaela Shiffrin og Aleksander Aamodt Kilde

Foto: Getty Images

Det tar på å være verdens mest ettertraktede skikjører. Shiffrin har den rollen på godt og vondt.
Amerikaneren er en vinnermaskin og har vært det siden gjennombruddet vinteren 2012/13. Den gang ble hun verdensmester i slalåm som 17-åring.
I dag er Shiffrin så nær man kan være å tangere Ingemar Stenmarks legendariske rekord på 86 seirer i verdenscupen. Hun har også 15 mesterskapsmedaljer. Av disse er tolv fra VM, og det er like mange som Kjetil André Aamodt tok på 1990- og 2000-tallet. Ingen har flere etter 2. verdenskrig.
Men suksessen har også sin pris. Lista legges skyhøyt når man heter Mikaela Shiffrin, og i fjor ble det kriseoverskrifter i OL. Der misset hun på seks medaljesjanser og hadde en 9.-plass som beste resultat.
– I hvert eneste renn er det et press på å vinne. Hvis hun ikke gjør det, er det ikke bra nok. Du kan jo se for deg hvordan det er å leve sånn, men hun klarer det på en veldig bra måte, sier Aleksander Aamodt Kilde til NTB.
Torsdag fortsetter VM med storslalåm for kvinner fra Méribel. 1. omgang starter kl. 10:00.
Sett dette intervjuet før VM? Saken fortsetter under.
picture

Stort Shiffrin-intervju før VM: – Jeg blir aldri større enn Stenmark

Trives i skyggen

Fartskongen er selv blir en yndet mann i internasjonale medier, men det er langt opp til kjæresten Shiffrin.
– Jeg kommer aldri til å nå hennes nivå, og det er jeg veldig innforstått med. Jeg trives godt med å være i skyggen hennes. Det må jeg innrømme, forteller Kilde.
Kajsa Vickhoff Lie (24) tok nylig delt bronse i super-G og havnet på VM-pallen med sølvmedaljør Shiffrin. Hun sliter med å begripe presset som er på USAs alpindronning.
– Jeg kan ikke engang forstille meg det. Folk spekulerer hvis det går dårlig i ett eneste renn, men hun er erfaren og har nå Aleks rundt seg, sier Vickhoff Lie til NTB.

Perspektiv

I både intervjuer og i sosiale medier snakker Kilde og Shiffrin varmt om hverandre.
– Vi ser positivt på ting. Det gjelder å nyte det å være alpinist og at folk er interessert i det man holder på med, sier Kilde.
Han svarer dette på spørsmål om hva han har lært av kjæresten:
– At det er ting i livet som betyr mer enn alpint. Det gjelder å sette ting i perspektiv, og det er hun blitt superflink på. Spesielt etter ulykken til faren hennes.
Jeff Shiffrin døde brått i sitt eget hjem i februar 2020.

Lettelse

Nedturene i Beijing-OL ble med Shiffrin inn i årets alpin-VM i Courchevel og Méribel. De vonde minnene kom på banen igjen da hun hektet like før mål i superkombinasjonen.
Et par dager senere var «forbannelsen» brutt. Medaljen i super-G fikk henne til å reflektere over de siste tolv månedene.
– Jeg har fått 100 spørsmål om jeg var redd for å oppleve den samme skuffelsen som i OL. Det et tøft å svare på det samme hele tiden, sa hun på pressekonferansen og la til:
– Jeg overlevde OL, så jeg var ikke redd for at det ville ta livet av meg om jeg ikke tok medalje her. Nå er ikke presset borte, men det er utvilsomt et snev av lettelse.
Den gode følelsen håper Shiffrin å ta med seg inn i VM-innspurten. Hun er gullkandidat i både storslalåm og slalåm.
(©NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame