Populære sporter
All sport
Vis alt

Sensasjonelt VM-gull til Tviberg – norsk medaljefest i Méribel

Carl Henning Biørnstad

Oppdatert 15/02/2023 klokken 14:20 GMT+1

Onsdagens parallellstorslalåm i VM ble et eventyr sett med norske øyne. To norske jenter endte på pallen, der Maria Therese Tviberg vant et sensasjonelt gull. Også på herresiden ble det norsk medalje.

Maria Therese Tviberg.

Foto: NTB

For med Thea Louise Stjernesund på bronseplass og Timon Haugan på samme pallplass for gutta, ble dette en norsk medaljefest i VM. Stjernesund tok tredjeplassen etter å ha slått franske Marie Lamure i bronsefinalen.
Timon Haugen slo østerrikske Adrian Pertl i duellen om den siste medaljen i herrenes konkurranse.
VM-gullet er Norges første i disiplinen siden 1958 (!).

Tårer før finalen

Gullmedaljen var en kjempeopptur for Tviberg. Allerede før finalen mot Holdener kjempet hun med tårene på toppen av løypa. Prestasjonen var emosjonell for bergenseren.
– Jeg tror dette var gledestårer over å ha sikret seg medalje, sa Viaplay-ekspert Kjetil André Aamodt på kanalens sending.
I vinnterintervjuet forklarte Tviberg tårene:
– Yes, altså! Det føles fantastisk. Jeg hadde aldri trodd dette her. Thea er verdens beste parallellkjører. Da jeg slo henne i semifinalen, begynte jeg å grine. Jeg gråt hele veien opp heistraseen og klarte ikke slutte å grine. Jeg er tom for ord, gliste en rørt Tviberg til Viaplay.
Tviberg hadde ingen problemer mot franske Clara Direz i sin åttedelsfinale, mens tyske Lena Dürr ble beseiret i kvartfinalen. I den helnorske semifinalen mot Stjernesund gikk hun også seirende ut.
Stjernesund slo på sin side ut sveitsiske Camille Rast i åttedelsfinalen, og fulgte opp med å beseire Maryna Gasienica-Daniel fra Polen i kvartfinalen.
Oppsettet gjorde at de to norske jentene møtes i semifinalen. Tross tapet for Tviberg fikk Stjernesund sjansen til å ta medalje.
Kristin Lysdahl, Norges tredje kvinne på start, ble utslått i åttedelsfinalen mot østerrikske Franziska Gritsch.

Haugen slo tilbake

For Timon Haugans del slo han lagkamerat Rasmus Windingstad i en helnorsk kvartfinale etter å ha beseiret belgiske Sam Maes i åttedelsfinalen. I semifinalen ble det tap for tyske Alexander Schmid.
Dermed slo han tilbake etter å ha følt seg som syndebukk da Norge tok sølv i lagkonkurransen i VM tirsdag. Da kjørte Haugan i den avgjørende finaleduellen, men kastet seg for tidlig ut fra start og hektet seg fast i startporten.
Dermed måtte han i snøen, hvilket ga amerikanske Tommy Ford sjansen til å avgjøre finalen. Den muligheten grep han.
Onsdag slo han tilbake og sikret karrierens første individuelle VM-medalje.
Windingstad vant en jevn duell mot Joan Verdu fra Andorra i sin åttedelsfinale.
Alexander Steen Olsen kvalifiserte seg også for kvartfinale etter å ha slått ut hjemmefavoritten Alexis Pinturault i sin første duell for dagen. I kvartfinalen ble han imidlertid grundig slått av østerrikske Dominik Raschner.
(Eurosport/©NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame