19-åringen debuterte i VM i WRC-bil i finske Rovaniemi, fem år yngre enn faren Petter gjorde i sin tid. Stallordren var i utgangspunktet å gjennomføre og lære, men unge Solberg imponerte og endte til slutt på syvendeplass i sammendraget, i konkurranse med store navn som Sebastien Ogier og Kalle Rovanperä.
– Denne helgen har Oliver virkelig bevist hvorfor han har noe i dette sirkuset å gjøre, sier Mads Østberg, som har operert som ekspert for WRC denne helgen.
WRC
Overlegen Solberg-seier i Wales
30/10/2022 KLOKKEN 10:15
Han innleder praten med tidligere verdensmester og pappa Petter Solberg med å be ham beskrive helgen, som han opplever som «helt, helt syk».
– Det er veldig vanskelig, må jeg si. Han kjørte førsteprøven og gjorde et par feil og var så nervøs. Han stoppet på starten og rygget, men han var fornøyd etter prøven, sier Petter Solberg og fortsetter:
– Og så kjørte han den andre prøven på den tiden der, og jeg fikk bare sjokk. Jeg tror han var raskest på siste splitt (tidsmåling) med Tänak. Så jeg fikk en tåre i øyet, for å si det helt ærlig. Og så ringte Oliver etter prøva, og du vet, man ser jo opp til alle de store sjåførene, og han satt med en tåre selv på vei tilbake til service. Han hadde jo bare kjørt, han tenkte ikke på noen andre og bare gjorde sin jobb. Så hadde han slått flere.
19-åringen er en av tidenes yngste førere i WRC-klassen. Østberg påpeker at det Solberg har levert er helt unikt.
– Det er andre som har gjort det bra første gangen de er med. Men da snakker vi om folk som er 24 år og sånt. Han er 19, liksom. Og Jari-Matti (Latvala) sa i går at han startet da han var 17, men hang ikke med før han var 21. Han har jo vært stabil, men det er overraskende, helt ærlig, sier Solberg.
(Artikkelen fortsetter under):

Diskuterer veien videre for Oliver: – Vet hva jeg hadde gjort hvis jeg var sjef

Annerledes sjef

Fra SS2 har unggutten vært med hele veien og har fire-fem etapper der han var raskest på siste splitt.
– På nesten hver prøve har han hatt en til tre raskeste splitter, foruten den siste. Men han prøvde. Det ble en liten snurring på slutten der. Men det spiller ingen rolle, sier Solberg med et smil.
– Jeg prøvde å si til ham: Vet du hva, kjør siste prøven nå, slapp av, det har vært fantastisk. «Ja, ja, pappa, ingen problem». Så ser du første splitt der han var andre raskest og holdt det jevnt hele veien.
Nå har Oliver Solberg gjennomført sitt første rally på toppnivå, og ifølge Østberg bør han bare bli værende i sirkuset først som sist.
– Du vet like godt som meg hvor vanskelig og tøft dette her er uansett. Det er strategier, Hyundai har mange sjåfører, og hva som skal skje vet vi ikke. Vi vet det blir mange løp, men hvordan vet vi ikke. Jeg vet hva jeg hadde gjort hvis jeg var sjef, men det spiller jo ingen rolle, for det er jeg ikke, sier pappa Petter.
Blant annet kjører Dani Sordo for Hyundai og laget som ledes av Andrea Adamo.
– Det er jo Adamo (som er sjef), og han jobber litt annerledes i forhold til mange andre. Han er en bra fyr og ser mange ting. Vi får bare ta det som det kommer og Oliver får bare gjort det han skal, sier Petter.

Fortsatt langt igjen

Samtidig kommer han med en liten advarende pekefinger til dem som tar helt av:
– Det er mange ting på gang, men det er fortsatt langt igjen. Du skal lære på asfalt og så skal du lære på grus. Kommer du på asfalt kreves det ganske mange andre ting. Sordo ringte akkurat nå før jeg kom hit, og sa at han skal hjelpe Oliver med noter og hvordan han skal gjøre det på asfalt og sånt, og han har vært veldig behjelpelig også før løpet her med informasjon.
– Det er fantastisk hvor mye støtte det har vært fra folk. Alle sammen har bare vært helt full gass, hele helgen. Så det er moro, sier Petter Solberg.
Oliver Solberg endte til slutt på sjuendeplass i sin VM-debut i WRC-bil. Her kan du lese deg gjennom søndagens to fartsprøver i vårt livesenter.
Lørdagens fartsprøver bød på både på fart, marginer og ikke minst dramatikk. Etter at Sebastien Ogier krasjet i brøytekanten uten å ha sjans til å komme seg bort fra veien, kom Oliver Solberg susende kun noen kilometer bak. Heldigvis maktet 19-åringen – uten briller – å passere franskmannen uten en skramme.
Les mer om lørdagens dramatikk her.

Verdensmesteren i veien med Solberg susende etter: – Drama på sitt verste

WRC
Solberg stiller i rally i Wales dager etter vrakingen – kjører familieeid VW
13/10/2022 KLOKKEN 16:30
WRC
Oliver Solberg vrakes av Hyundai: – Skuffet
06/10/2022 KLOKKEN 08:53