Populære sporter
All sport
Vis alt

Giro-klare Cavendish: – Det skremmer meg

Andreas Hopen

Oppdatert 03/05/2022 klokken 14:34 GMT+2

Mark Cavendish er bekreftet klar for Giro d'Italia, men frykter for rekorden i Tour de France.

Mark Cavendish

Foto: Imago

Superveteran Mark Cavendish ønsker plass på laget til Quick-Step Alpha Vinyl i Tour de France på tross av at han også er bekreftet til start i Giro d'Italia 6. mai. Nå håper han laget ikke setter han opp mot sprintkollega Fabio Jakobsen inn mot treukersrittet i juli.
Etter flere magre år i NTT Pro Cycling slo «Manxraketten» på ny gjennom da han kom til Tour de France i fjor, hvor han vant fire etapper og tangerte Eddy Merckxs rekord på 34 etappeseire. I år vil Cavendish tilbake på for å bli enehersker over seiersrekorden i verdens største sykkelritt.
Det er bare en hindring for Cavendish sin rekordjakt: Fabio Jakobsen. Nederlenderen har i en årrekke blitt omtalt som et av verdens største spurttalent, men mange trodde karrieren i verste fall var over etter krasjen med landsmann Dylan Groenewegen i Polen Rundt i 2020.
Halvannet år senere er derimot 25-åringen tilbake i storslag.
I fjor vant Jakobsen den grønne trøyen i Spania rundt, og denne sesongen har han allerede hentet inn seks seire og to poengtrøyer.

«Skal jeg, eller skal jeg ikke»

I Eurosports nye podkast «The Breakdown» forteller Cavendish at han har et strålende forhold med Jakobsen, og at han er redd for at de to blir satt opp mot hverandre i kampen om en billett til startstreken i Tour de France.
– Det er enkelt å lage saken «skal jeg, eller skal jeg ikke» (til Tour de France journ.anm), men det er en ganske lat sak å lage etter mitt syn. Den er så enkel, sier Cavendish i podkasten.
– Fabio og jeg har støttet hverandre veldig yme de siste årene. Det er det siste både han og jeg ønsker, sier Cavendish i podkasten om en eventuell duell mellom dem innad i laget.
– Det som skremmer meg med en slik konkurranse er at det skal skapes mellom oss da vi har vært der for hverandre. Av erfaring vet jeg hva som skjer - når pressen ønsker å skape et slikt rivaloppgjør. Det blir ikke pent, fortsetter 36-åringen fra «Manx».

– Skaper friksjon

Cavendish og Jakobsen har i dag et godt forhold, og den tidligere verdensmesteren ønsker ikke at det skal endre seg.
– Dessverre skaper slike dueller friksjon. Vi er ikke slik, og vi ønsker ikke å bli slik. Det er derfor jeg motvillig snakker om det, for jeg ønsker ikke å «falle ut» med en kompis på grunn av noe som er utenfor vår kontroll. Det som er under min kontroll er å ikke snakke om det, forklarer Cavendish videre.
Også Jakobsen har forsøkt å dysse ned snakket om et rivaloppgjør frem mot Tour de France.
I februar uttalte han at «den beste får alltid reise til Tour de France». Men om Cavendish sin vei tilbake som en av verdens beste spurtere er spektakulær, så blir den overgått av Jakobsen.
Etter den grusome krasjen i Polen Rund ble den da 23-år gamle syklisten lagt i koma med flere alvorlige skader inkludert en hjernerystelse, brudd på skallen, og ti tenner fattigere. Groenewegen, som forårsaket skrekkvelten, ble utestengt i ni måneder for å ha skubbet Jakobsen inn i barrierene like før mål.

– Jeg føler meg veldig bra

Fredag stiller Cavendish til start i den ungarske hovedstaden Budapest for å kjøre Giro d'Italia.
36-åringens rolle som spurter i det treukersrittet er ubestritt. Det ville vært langt fra første gang at en spurter går for Giro-Tour-dobbelen, men med to så gode kort i en massespurt ville det vært nærliggende å tro at Jakobsen får tilslaget i Tour de France, som i år starter i Danmark. Men ikke hvis rekordjagende Cavendish får velge.
– Jeg føler meg veldig bra. Jeg ønsker å vinne femti etapper til i Touren, så det at jeg er 36-år plager meg ikke.
Kontrasten mellom de to kompisene kunne knapt vært større. Der Cavendish står med 34 etappeseire, to grønne trøyer fra Tour de France, og er på tampen av karrieren, har ikke den unge hollandske sprinteren deltatt i touren en eneste gang.
36-åringen vet at det finnes folk der ute som håper han kommer med slik at han får muligheten til å ta rekorden - samtidig sier han at det også finnes en gruppe som mener at det er Jakobsen som bør satses på når startskuddet går i Danmark.
– Det er folk som ønsker at Fabio skal vinne Touren slik at jeg ikke blir med. Ikke misforstå, vi har snakket om det før - det er en liten gruppe, men det er den gruppen som gjør dette til en stor sak. De tror dette er deres narrativ, det gjør meg forbanna. Det er åtte av 22 ryttere på laget som får vært med. Resten kommer til å være limt til tv-ruta skrikende. Det kan jeg garantere, avslutter Cavendish.
Sett denne?
picture

Tror han har vunnet løpet - så går det galt

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame