Populære sporter
All sport
Vis alt

Sår tvil om egen form – kan være godt nytt for Foss

Andreas Hopen

Publisert 02/05/2022 klokken 18:55 GMT+2

Tom Dumoulin og Tobias Foss skal bruke første uken i Giro d'Italia på å avgjøre kapteinskampen i eget lag. Nå sår førstnevnte tvil om egen form.

Tom Dumoulin (t.h) sammen med Primoz Roglic

Foto: Getty Images

  • Se Tobias Foss i Giro d'Italia eksklusivt på discovery+
I fjor tok Tobias Foss en sensasjonell niende plass i sammendraget under Giro d'Italia. 24-åringen syklet da sin andre sesong i ett av verdens beste lag, Jumbo-Visma, og lanserte seg selv som en potensiell sammenlagtkandidat.
I 2021 var det George Bennett som var kaptein for Jumbo-Visma, men hollenderen skuffet stort den første uken, og Foss fikk muligheten. Når nordmannen på fredag nok en gang står på startstreken er han kaptein, sammen med Giro-vinneren fra 2017, Tom Dumoulin.
Både Dumoulin og Foss har hatt en trøblete oppladning til treukersrittet. Foss måtte bryte etter en stygg krasj i Coppa Bartali, noe som også førte til at han ikke stilte til start i oppvarmingsrittet Katalonia rundt. Dumoulin på sin side fikk det tungt i UAE Tour og fullførte ikke nevnte Katalonia rundt. Han selv innrømmer at han er skeptisk på egen form.
– Jeg vet ikke om det vil være nok til å kjempe i toppen. Vi får se etter den første uken, sa Dumoulin til avisen AD i april.
Han er klar på at det har vært lite forberedelser, og synes det ikke er veldig interessant å spå treukersrittet.
– Det gir liten mening å utdype Giroen. Jeg har vist sprø ting før med litt mangel på forberedelser. Jeg skal gjøre jobben som trengs, og da er jeg ikke opptatt om det skal være nok eller om jeg kan være med i kampen om sammenlagtstillingen. Det ser vi i den første uken, sier Dumoulin, som også var på pallen i Giroen i 2018 og 2019 videre.
Han, Tobias Foss, og resten av laget til Jumbo-Visma som skal kjøre Giroen lader opp på Tenerife.
Tidligere har det vært snakket om at Foss og Dumoulin deler kapteinsansvaret. Uttalelsene til Dumoulin viser at det kan være at Foss blir førstevalget om ikke alt går etter planen til Dumoulin første uken, men lagets sportssjef trekker enda en joker opp av hatten.
– Sammen med Foss og Sam Oomen er Tom en av rytterne for den generelle kvalifiseringen. Han gjør det bra med resten av laget på Tenerife, og jeg er sikker på at han vil gjøre det bra i Giroen, sier Merijn Zeeman til VeloNews.
Dette er Jumbo-Vismas bekreftede lag til Giro d'Italia:
Tom Dumoulin (Nederland)
Sam Oomen (Nederland)
Pascal Eenkhoorn (Nederland)
Koen Bouwman (Nederland)
Gijs Leemreize (Nederland)
Jos van Emden (Nederland)
Tobias Foss (Norge)
Eduard Affini (Italia)
Giroens første dager blir viktige for sammendraget. Den første etappen fra Budapest førstkommende fredag er en flat etappe som avsluttes med en seks kilometer lang stigning hvor rytterne skal opp 233 høydemeter inn til mål i Visegràd. På den andre etappen skal rytterne få bryne seg på en tempo i Ungarn. Lengden er på beskjedne 9,2 kilometer, men også her avsluttes det med en tøff stigning. De siste 1,3 kilometerne må rytterne forsere 68 høydemeter, så spørs det om det er nok til at det blir spekulert i å skifte sykkel underveis - eller om man kommer seg til toppen på den tyngre temposykkelen. Etter hviledagen og en lang og flat tredjeetappe får man virkelig sett hva rytterne er lagd av. Da er feltet på plass på Sicilia i Italia hvor den aktive vulkanen Etna er siste stoppested.
Det blir brutalt å klatre over 1300 høydemeter de siste snaue 30 kilometerne opp til 1892 meter over havet, og etter denne etappen får man en virkelig indikasjon på hvem som blir å regne med i årets Giro d'Italia.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame