Populære sporter
All sport
Vis alt

Spansk-norske Erik (23) utelukker ikke at han en gang vil sykle for Norge

Theis Magelssen

Publisert 27/11/2021 klokken 10:01 GMT+1

Talentet jobber seg stadig oppover i banesyklingens verden.

Erik Martorell Haga

Foto: Eurosport

Lørdag sykles den andre runden av UCI Track Champions League der 72 av verdens aller ypperste banesyklister møtes gjennom fem kvelder i november og desember.
Kun én av de utvalgte elitesyklistene sykler med norsk flagg: Anita Yvonne Stenberg.
Men i herrenes utholdenhetskonkurranse finnes et annet norsk alibi. 23 år gamle Erik Martorell Haga sykler med det spanske flagget på brystet, men har også nettopp blitt norsk statsborger.
Moren er norsk. Faren er spansk. Martorell Haga snakker begge språk.
– Mamma har snakket norsk hjemme hele livet mitt. Det har vært litt vanskelig fordi du lever og studerer på spansk og vokser opp i Spania, men det har gått helt greit. De liker at jeg drar til Norge og det er viktig for oss, forteller Erik Martorell Haga til Discovery.
– Jeg har reist til Norge hvert år og er i Norge hver sommer. Annenhver jul feirer vi i Norge. De tre-fire siste årene, med mer sykkelritt om sommeren, har jeg ikke reist hele sommeren. Men tidligere har jeg vært i Norge hele sommeren, fortsetter unggutten.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Dette er UCI Track Champions League: – Får se alle detaljer

Begynte med terreng

Mor til Erik, Josefin, dro til Spania etter å ha slitt litt med spansk på videregående. I Barcelona jobbet hun som au pair og lærte seg språket. Etter en stund møtte hun mannen som er den spansk-norske syklistens far, spanske Alberto.
I 1998 kom lille Erik til verden. Det var faren som introduserte ham for sykkelsporten.
– Jeg var typ 10 år da begynte faren min å drive med sykling. Han er veldig på terrengsykkelritt. Da begynte jeg å sykle mye med han i helgene. Det ene førte til det andre og jeg begynte mer og mer med sykling, forklarer Martorell Haga.
Men både terrengsykkel og landeveissykling kan føre med seg utfordringer for et lite ivrig barn. Familien Martorell Haga fant en annen løsning for unge Erik.
– Det var litt vanskelig å reise rundt omkring som tiåring i Spania. En måte å kunne sykle uten noe problem var banesykling. Da kunne mamma dra og slippe meg løs på banen og Erik kunne sykle rundt i to timer og bare være der, flirer den nå 23 år gamle syklisten.
– Da begynte jeg ganske tidlig med banesykling, egentlig før jeg begynte med landevei. Da syklet jeg ritt på bane og terreng. Da jeg var 14 år skiftet jeg fra terreng til landevei.

Sykler gjerne for Norge i fremtiden

Norge er en stor del av livet til Martorell Haga. Om sommeren er han mye hos besteforeldrene i Skarnes, like ved Kongsvinger, og i familiens sommerhus i Son.
– Jeg har sagt siden jeg var cirka 16 år at om jeg ikke hadde vært så mye rundt på sykkelen og i ritt, så hadde jeg nok flyttet til Norge for lenge siden. Spania er noe av det beste og samtidig er det mye her som ikke er så bra, beretter 23-åringen.
– Noen ting er litt vanskelig i Spania. 2020 var første gang jeg fikk være en del av landslaget, så jeg har ikke sett veldig mye eller opplevd veldig mye med dem. Som mor sier, det er Spania i et nøtteskall. Det er ikke sånn at du har den beste syklisten i Spania og kan dra og trene med ham. Alle går litt sin egen vei, som er litt vanskelig.
Hva da om det norske landslaget skulle plukke opp røret? Banesyklingen står fortsatt litt i startgropen i Norge, men nå har nylig enn fullverdig velodrom åpnet på Sola. Cykleforbundets egen velodrom i Asker er på vei den også.
Der er ambisjonen å dyrke fram norske banesyklister til internasjonale mesterskap. Det nivået er allerede Martorell Haga på. En norsk fremtid er ingen umulighet.
– Man kan tenke på det egentlig. Hvis landslaget gir de samme mulighetene, eller mer, enn det Spania gjør. Spania har mye penger, men problemet er måten de bruker dem på.
– Du kan ha ti kroner og bruke åtte av dem feil, så bruker du bare to av dem bra. Eller du kan ha fem kroner og bruke de fem bra. Det er litt problemet med Spania.
Den 23 år gamle spansk-norske banesyklisten er dog tydelig på hva som er viktigst: Å ha det gøy.
– Om Norge en dag sier «Erik, du kan komme hit og vi skal gjøre sånn og sånn og sånn. Du skal ha folk bak deg og jobbe mye og riktig» og jeg ser at det er økonomi i bakgrunnen til å støtte det, så er det noe å tenke på. Det jeg vil i livet er å ha det bra og å ha det gøy med sykling.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame