En uke har gått siden Anita Yvonne Stenberg var med i historiens aller første UCI Track Champions League-runde. 29-åringen hang bra med fra første tråkk, til tross for en trøblete inngang til det nye rittkonseptet.
Drammenssyklisten har slitt med smerter etter en velt i EM i begynnelsen av oktober. Spesielt under voldsomme aksellerasjoner har Stenberg slitt. Men i åpningsrunden på Mallorca funket ting bedre igjen.
UCI Champions League
Stenberg med nok en pallplass: Se avslutningen av kvinnenes elimineringsritt
27/11/2021 PÅ 20:49
– Jeg er kjempefornøyd. Det er første gangen etter alle velt, skader og smerter at jeg virkelig følte meg som meg selv igjen, sier Stenberg til Discovery.

Åpnet defensivt

Med en bedre følelse tilbake tok Stenberg først fatt på scratch race, der første rytter over mål etter fem kilometer stakk av med 20 poeng i sammendraget.
Et overraskende bruddforsøk på tre ryttere holdt inn, mens Stenberg ble nummer ni som sjette rytter i spurten i feltet. En niendeplass sikret syv poeng og en brukbar start.
Litt slagg i maskineriet måtte ut.
– Jeg var litt usikker i scratch og startet altfor langt bak. Men jeg er kjempefornøyd likevel og fikk virkelig fart på sykkelen de to siste rundene, forteller den norske Champions League-syklisten.

Drømmeeliminasjon

Som en del av Champions League-turneringens utholdenhetsutøvere var det eliminasjonsrittet som da gjensto for Stenberg.
Der fjernes siste rytter over målstreken annenhver runde helt til én rytter står igjen som vinner.
– Eliminasjon gikk som en drøm. Helt etter boka, er Stenbergs oppsummering. Hun leverte et av karrierens aller beste eliminasjonsritt så langt.
Stenberg kjenner Mallorca-velodromen godt. Den er kjent for omfangsrike svinger og korte langsider. Det er ekstra kritisk i eliminasjonsrittet der en mye brukt taktikk ofte er å ligge bak i feltet inn på siste langside og så spurte forbi på høyre side av feltet.
Med en kort langside er det fort en farlig taktikk. Stenberg valgte da å heller bruke mer krefter i de første eliminasjonsrundene ved å ligge langt framme i feltet. Da feltet ble tynnet ut la hun seg bakover og begynte å spurte på hver eliminasjonsrunde.
Hun overlevde runde etter runde etter runde.

Storfavorittene og Stenberg til slutt

Etter å ha slått den litauske toppsyklisten Olivija Baleisyte og den kjøresterke australieren Annette Edmondson var det kun to ryttere igjen i tillegg til Stenberg.
Men de ble noen nummer for store begge to. Britiske Katie Archibald, verdens kanskje mest allsidige banesyklist, og det nederlandske spurtfantomet Kirsten Wild var de to.
Der stoppet det også for Stenberg. Tredjeplass med de to superstjernene til slutt. Archibald vant foran nederlenderen. En gang i fremtiden vil Stenberg slå tilbake.
– Begge to er råsterke og smarte. De er jo begge prikken over i-en i banesykling. Planen er jo å kunne slå dem, sier Stenberg offensivt.
– Det ga virkelig blod på tann til de neste rundene og jeg er klar til å kjempe om nye topplasseringer.
Neste runde i UCI Track Champions League finner sted i Litauen 27. november. Stenberg har nå base på Mallorca gjennom rittserien, men været har ikke vært det beste etter den første Champions League-runden.
Men lørdag våknet Stenberg igjen til solskinn på den spanske sykkeløya, vel vitende om at hun nå kan sykle igjen uten å tenke for mye på skadene. Og vel vitende om at hun nå ikke er veldig langt bak de beste i verden.
UCI Champions League
Stenberg klatret i sammendraget: – Vanvittig godt levert!
27/11/2021 PÅ 20:31
UCI Champions League
Her går det galt for spansk-norske Erik (23)
27/11/2021 PÅ 19:32