Populære sporter
All sport
Vis alt

Vingegaard advarte om utforkjøring for et halvt år siden: – Fikk aldri noe svar

Joakim Opphus

Oppdatert 05/04/2024 klokken 09:55 GMT+2

Den danske sykkelstjernen Jonas Vingegaard hadde via det norske selskapet Safe Cycling advart over seks måneder i forveien om den skjebnesvangre utforkjøringen i Baskerland rundt.

Flere stjerner involvert i stygg velt: – Grusomt

Det var på den fjerde etappen av Baskerland rundt at Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel og Primoz Roglic var blant rytterne som ble offer for utforkjøringen ned Olaeta.
Den stygge velten kunne derimot blitt forhindret hvis arrangøren av rittet hadde hørt på Vingegaard sin advarsel for over et halvt år siden.
Dansken delte sine bekymringer om utforkjøringen via det norske sikkerhetsbyrået Safe Cycling, men ble aldri hørt.
– Vi fikk aldri noe svar, skisserer administrerende direktør i Safe Cycling, Markus Lærum til belgiske Sporza.
– Forstår du nå hvorfor det var så frustrerende å se rittet? Det var bare dritt.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Stjernen utsatt for ølkasting: – Høy promille her nå

Ryttersamtaler

Safe Cycling er et selskap hvis kjernevirksomhet er sikkerhet i sykkelritt. På den ene siden har de spesialisert seg på å signalisere potensielt farlige punkter i rittet, og på den andre siden fungerer de som et bindeledd mellom ryttere og organisasjon for å finne tryggere løsninger sammen.
Selskapet skal i januar ha reist ned til Spania , hvor flere lag var på treningsleir, og snakket med over 200 ryttere om sikkerheten i de kommende rittene.
– En av samtalepartnerne våre var Jonas (Vingegaard). Han delte mye innsikt med oss. Om de generelle farene ved rittet, men også om spesifikke etapper. Og det var her Baskerland og denne utforkjøringen kom inn i bildet, sier Lærum.
Lærum forteller at kommunikasjonen mellom ryttere og arrangører er noe som må forbedres og håper at hans selskap kan være den «manglende megafonen».

Farlige veier

Svingen hvor skrekkvelten skjedde har også blitt beskrevet som ujevn og skummel.
Mikel Bizkarra er syklist for det spanske procontinental-laget Euskaltel - Euskadi og kjenner veien i område svært godt.
Han forteller det som gjør svingen hvor flere stjerner gikk i bakken farlig er fordi det er trerøtter som vokser under asfalten og gjør den ujevn.
«Du kan ikke se dem ved første øyekast, men uten at du er klar over det, spretter du rundt, og hvis du ikke har et godt grep om styret, er det lett å miste kontrollen» skriver han på X.
Lærum sier at det var flere ryttere som reagerte på veiene i område og mente de var farlige.
– Er det ikke rart at dette ikke er angitt? Det er ofte vanskelig som organisasjon å endre kurs, men du kan jo selv fortelle rytterne dine at vi kan hjelpe ved å advare dem.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Kaotiske scener i storrittet: – Nei og nei!

Flust av skader

Vingegaard var en av tolv ryttere som måtte i asfalten torsdag. Han pådro seg kragebeinsbrudd og flere brukne ribbein.
Kragebeinsbrudd ble også utfallet for Remco Evenepoel, mens Primoz Roglic slapp uten bruddskader.
UAE-profilen Jay Vine pådro seg brudd både i nakkeområdet og ryggen. Laget opplyste imidlertid at den sterke rytteren ikke har tegn til nevrologiske skader.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame