Populære sporter
All sport
Vis alt

Den store testen for Uno-X-klatrerne

Jarle Fredagsvik

Oppdatert 04/06/2023 klokken 10:33 GMT+2

I fjor var Critérium du Dauphiné slutten på bolken for det norske laget. I år er det en viktig gjennomkjøring på veien mot noe større.

Klar for Critérium du Dauphiné: I fjor ble det topp ti-plassering og ungdomstrøye for Tobias Halland Johannssen i Critérium du Dauphiné. Nå skal unggutten opp mot verdens beste klatrere igjen.

Foto: Getty Images

Jonas Vingegaard, Enric Mas, Mikel Landa, Adam Yates, Jai Hindley, David Gaudu, Egan Bernal, Julian Alaphilippe og Richard Carapaz lusker alle i kulissene når årets utgave av Critérium du Dauphiné starter i Chambon-sur-Lac, søndag.
Herfra er Sentralmassivet innenfor rekkevidde, med Clermont-Ferrand som områdets største by. Over hjembyen til Remi Cavagana ruver Puy de Dôme - det kanskje aller mest spektakulære hinderet på årets Tour de France-meny. ASO har sågar også klart å holde stigningen opp åpen i et avmålt antall timer fredag, slik at proffsyklistene kan gyve løs på den 13 kilometer lange, smale veien opp til toppen.
Store navn og berømte fjell kan skremme vannet av de fleste, men det er tross alt dette som er bench mark for Uno-X idet ferden går videre mot Grand Départ i Bilbao den 1. juli.
I fjor hadde det norske konseptet en slags luksusfornemmelse ved at de kunne tillate seg å toppe formen inn mot det ukelange etapperittet. Da reiste Tobias Halland Johannesen hjem med topp 10-plassering og hvit ungdomstrøye. Denne gangen vil det være en fordel om man fortsatt holder igjen noen prosent av formutviklingen på den andre siden.

Mer trening - mindre konkurranse

Det som skal skje herfra og ut til og med sjarmøretappen i Paris den 23. juli har naturligvis vært hovedfokus i organisasjonen siden invitasjonen til Tour de France ble klar på nyåret.
Ryttere som Tobias Halland Johannesen, Torstein Træen og Jonas Gregaard har tidvis blitt trukket ut av konkurranser for å forberede seg til årets høydepunkt på best mulig vis:
– En del av rytterne våre har hatt litt mer trening og mindre konkurranser enn vi for eksempel gjorde i fjor. De har vært innom en tre uker lang samling i Denía i mars og noen av dem fikk tre nye uker i Sierra Nevada. Det har vært et strategisk valg av oss, sier sportsdirektør Stig Kristiansen til Discovery.
Underveis i Critérium du Dauphiné ruver Croix de la Fer som den høyeste toppen i rittets historie med sine 2067 meter. Det er blant annet den påkjenningen rytterne har simulert under høydeleir i Spania.
– De har gjort unna mer trening i mai i år enn de gjorde på samme tid i fjor. Samtidig så har vi ikke syklet Tour de France tidligere, så vi har ikke helt sammenlikningsgrunnlaget inne, sier Kristiansen.
Han fortsetter:
– Om ikke høydeeffekten er målbar når vi kommer til Croix de la Fer, så vil rytterne i hvert fall være akklimatisert for den type påkjenning. De vil prestere bedre der enn om de ikke hadde vært i høyden i forkant. Derfor søker vi også etter å repetere prosessen i etterkant, slik at vi også skal være klare til Tour de France, sier Kristiansen.
Saken fortsetter under.
picture

Sjekk de marginene: Kristoff til topps i hjembyen

Kristoff til lavlandet - klatrerne får skinne

Samlingen i Alpene vil være forbeholdt noen få av lagets ryttere. Træen, Gregaard og Tobias Halland Johannesen er igjen tre navn som går igjen.
Laget har valgt å sende ryttere som Søren Wærenskjold, Alexander Kristoff og Rasmus Tiller for å gjøre unna sin siste finpuss i lavlandet i Belgia. Derfor blir det også et høyt fokus mot klatreetapper og noen av de innledende etappene med punchy avslutning for den gule og rødkledte gjengen.
– Primært er vi her for å kjøre etapper og kjøre for en god sluttplassering i sammendraget. Det er noen punchy finaler som kan passe godt for Tobias, og så har vi en mann i Fredrik Dversnes som vi kan prøve å få i brudd på en av disse etappene. Anthon Charmig vil være en som kan prøve seg i brudd på fjelletappene, og så har vi en tanke om å spille opp enten Torstein eller Tobias i sammendraget, sier han og legger til:
– Det er en forholdsvis enkel greie: Beina prater for seg selv på Croix de Fer, og ikke minst den siste dagen. De siste seks milene er ser helt ville ut, påpeker Kristiansen.

Brutal avslutning

Dronningetappen i årets Critérium du Dauphiné dukker opp på den nest siste etappen. Den er kun 147,7 kilometer lang, men byr på HC-stigningene Col de la Madeleine (25,1 kilometer á 6,2 prosent) og Col du Mollard (18,5 kilometer á 5,8 prosent) i innledningen.
Fra toppen av sistnevnte er det ikke mer en snaue to mil igjen av etappen, og 13,1 av dem ryker med opp til toppen av Croix de Fer.
I år er også den siste etappen av det brutale slaget. Hele seks kategoriserte stigninger er flettet inn i løpet av den 152,8 kilometer lange etappen. Den siste av den kommer egentlig ikke tydelig fram av profilen, men er en siste kick (1,8 kilometer á 14,2 prosent) i etterkant av Col du Granier, Col du Cucheron og Col de Porte.
– Vi hadde Kurt Asle Arvesen i området der i forrige uke under Alpes Isère Tour. De brukte deler av Col de Porte, men her har arrangøren langt inn enda litt mer. Det er noen ordentlig kraftige fjelletapper mot slutten av dette rittet, mens det kanskje er litt mer åpent i starten.

Tour de France-plasser i spill

For ryttere i Uno-X-leiren vil den kommende uka være en perfekt måte å vise seg fram hvis man har et ønske om å dukke opp på startstreken i Bilbao om én måned.
– Det har versert noen rykter om laguttak i media allerede, hvor åpen er konkurransen mellom rytterne i bruttotroppen?
– Det er så åpent at selv om vi anser navn som Torstein og Tobias som sikre i det uttaket, så kan det fortsatt hende at det oppstår velt og at man blir nødt til å endre på opplegget. Vi har pekt ut noen og har prøvd å gi dem et mer fordelaktig opplegg, holde dem ute av konkurranser og trene mer. De skal rett og slett føle seg litt freshere, så vi har en hånd på verket. Samtidig skal man også vise at de skal være med på dette laget, og de har de mulighet til den neste uka, sier Kristiansen, før han legger til:
– Vi har en «long list» med 14 ryttere, og det er flere måter å overbevise den sportslige ledelsen i laget vårt på. Det kan man enten gjøre ved å vinne to etapper her nede, eller ved å gjøre en fantastisk jobb for andre. Det er faktisk også et poeng å overbevise oss om at du faktisk tåler påkjenningen det er å sykle et etapperitt over tre uker. Av dem vi har i stallen er det kun Jonas Gregaard, Alexander Kristoff, Rasmus Tiller og Niklas Eg som har forsøkt det før.
Blant rytterne som forventes å vise seg fram er også tvillingene Anders og Tobias Halland Johannessen:
– Vi er fornøyd med der vi står i dag, men vi har ikke vært fornøyde med tvillingene så langt i år. Det er fordi de har slitt både med sykdom og skader, og vi har ikke fått se det beste av dem så langt, og heller ikke under Tour of Norway. De ser ut til å være et godt steg på veien nå. Man glemmer det kanskje fort, men vi er fortsatt på et punkt hvor vi lener oss ganske mye på enkeltryttere. Når vi for eksempel kommer ned til Paris-Nice og mister Tobias, så merker vi det godt, avslutter Kristiansen.
PS: Uno-X stiller med følgende lag i discovery+-sendte Critérium du Dauphiné: Anders og Tobias Halland Johannesen, Anthon Charmig, Jonas Gregaard, Torstein Træen, Fredrik Dversnes og Martin Bugge Urianstad.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame