Populære sporter
All sport
Vis alt

– Norge har ikke hatt en klatrer av dette kaliberet tidligere

Jarle Fredagsvik

Oppdatert 03/06/2023 klokken 18:40 GMT+2

Det ser rosenrødt ut for Norge i Grand Tours og på krevende fjelletapper i årene som kommer.

Jørgen Nordhagen. Her fra Birkebeinerrittet 2022.

Foto: NTB

Tegnene har vært der i flere år. Sykkelnasjonen Norge har blitt en aldri så liten klatrenasjon, med triumfer på rappen til Tobias Foss (2019) og Tobias Halland Johannessen (2021) under Tour de l’Avenir.
Mellom der, et sykkelmessig uår, som gjorde at Andreas Leknessund aldri fikk muligheten til å teste seg selv mot ”framtida” i U23-utgaven av Tour de France.
De siste årene har vi nesten blitt litt bortskjemt. Leknessund vant Tour du Pays du Vaud i 2017, og ble andremann bak Idar Andersen i det lille Fredsrittet. I 2021 vant Per Strand Hagenes i Tsjekkia, mens Jørgen Nordhagen forsvarte Norges ære med bravur denne våren.
Der Norge tidligere dominerte massespurter og deler av vårklassikerne i kraft av Thor Hushovd, Edvald Boasson-Hagen og Alexander Kristoff, har vi nå et vell av ryttere som enten trives i stupbratte motbakker eller i hvert fall i dels kupert terreng.

Andreas Leknessund, 24 år:

Tromsø-mannen har vi blitt godt kjent med i løpet av mai. Fem dager i rosa trøye etter heroisk innsats i bruddet på vei mot Lago Laceno. DSM-rytteren er en mann som kan ta steget fullt ut og satse 100 prosent på sammendraget, men aller morsomst synes han det er å angripe enkeltetapper, og bruke våpen som ekstrem utholdenhet og god restitusjon til å sette sitt preg på treukersrittene et steg godt inn i uke to og tre.
Prestasjonene på blant annet Monte Lussari, Monte Bondone og under de knalltøffe etappene i avslutningen av Giro d’Italia må ha vært veldig inspirerende.

Johannes Staune-Mittet, 21 år:

Den tidligere langrennsløperen er en O2-snapper av de sjeldne og ser ut til å passe helt perfekt inn i formen hos Jumbo-Visma. Blir fullblodsproff neste år, og er sammen med Tijmen Graat og Loe van Belle ryttere som er på vei opp og fram i systemet.
Staune-Mittet sykler for et meget sterkt lag, noe som også gjør at han er i stand til å avgjøre rittene til egen og lagets fordel. Han vant Ronde de l’Isard - et av de mest krevende klatrerittene på U23-kalenderen i fjor, og ble andremann i l’Avenir.
I år - for tredje gang på rad - vil Norge ankomme med en av de aller største sammenlagtfavorittene. Før den tid kommer det også et stunt i U23-utgaven av Giro d’Italia. Lillehamringen har gode tempoegenskaper og er sånn sett ganske komplett som ”GC-prospect”.

Tobias Halland-Johannesen, 23 år:

Veien har vært litt broket etter et voldsomt gjennombrudd i 2022. Den glade gutten fra Drøbak klasket til med 7.-plass i Katalonia rundt og 10.-plass (og ungdomstrøye) fra Critérium du Dauphiné. Det er akkurat den rette medisinen for hypen som følger med å vinne Tour de l’Avenir året i forveien. Uno-X-rytteren har hatt sine problemer med knærne, og har i tillegg måttet fekte bort covid-19-spøkelset ved et par anledninger. Dessverre ble klatrefesten under åpningen av Tour of Norway kuttet ned da det viste seg å være uforsvarlig å sykle over Røldalsfjellet, men Halland Johannessen viste i hvert fall stigende form.
Fokuset på lang sikt er naturlig nok festet mot Tour de France. Det blir derfor spennende å se hvordan høydeoppholdet fra Sierra Nevada i mai og den kommende deltakelsen i Critérium du Dauphiné slår ut for 23-åringen. Han er en eksplosiv og uredd type som nesten alltid tenker at angrep er det beste forsvaret.

Jørgen Nordhagen, 18 år:

Han er altså fortsatt bare junior, men gjetordene om denne gutten bare fortsetter å vokse. Det kommer de også til å gjøre helt til det munner ut i en fantastisk sykkelkarriere. I år debuterte han ikke før under juniorutgaven av Paris-Roubaix. Deretter har han rukket å vinne et etapperitt som blant annet tok i bruk grusveiene rundt Siena kjent fra Strade Bianche og vant Fredsrittet sammenlagt, med to etappeseirer underveis og en fascinerende duell mot jevngamle AJ August (USA).
Norge har neppe hatt en klatrer av Jørgen Nordhagen kaliber tidligere. Det er langt ifra noen tilfeldighet at Jumbo-Visma slo til og sikret seg denne gullklumpen fram til 2027-sesongen. Her er vi sikret underholdning i Grand Tours i mange år framover.
Nordhagen har rå utholdenhet, et eksplosivt kick og er en mester til å disponere kreftene sine. I fjor herjet han med VM-feltet i et mellomhardt mesterskap i Australia. Jeg gleder meg veldig til å se mer av denne gutten i kupert terreng!

Johannes Kulset, 19 år:

04-modell, altså året eldre enn Nordhagen, og god nok til at vi fjor kanskje hadde de to aller beste klatrerne i juniorklassen. På langtidsavtale med Uno-X blir han nå i sitt første år i U23-klassen matchet forsiktig ut på den store scenen. 14.-plass sammenlagt i Tour of the Alpes - et av de viktigste oppkjøringsrittene til Giro d’Italia - er egentlig uhørt sterkt. Der fikk han et lite gjennombrudd sammen med ett år eldre Max Poole fra Team DSM.
Den sist ankomne av totalt fire Kulset-brødre i Uno-X, er også den mest ekstreme av dem. Johannes er en utadvendt, trivelig og offensiv type. Måten han gikk etter Lennert van Eetvelt og Oscar Onley på under Alpes Isère Tour, var forbilledlig. Her har Norge nok en stor bidragsyter i fjellene i årene som kommer.

Torstein Træen, 27 år:

Nok en mann å se opp for under Critérium du Dauphiné og (muligens) Tour de France når den tid kommer. ”Meksikaneren” er en durkdreven klatrer som blant annet har vist strålende takter i Katalonia rundt, CRO Race og Colombia 2.1, der han klatret side ved side med Egan Bernal, Daniel Félipe Martinez og Sergio Higuita, som om han var flasket opp i 2600 meters høyde i Bogota.
Det er han ikke. Torstein Træen er fra Hønefoss, og er blant få ryttere som kan slå seg på brystet og si at de har vært med på hele reisen fra Team Ringeriks-Kraft og det vi i dag kjenner som Uno-X Pro Cycling.
Træen gjorde unna tre uker i høyden i Sierra Nevada, og skal trolig også på høydeleir i etterkant av Critérium du Dauphiné. Opplagt blant rytterne som jakter de siste marginene via et ekstrem tilnærming til høyden. Han ble andremann bak Gregor Mühlberger på en av etappene i Tour of the Alps, men trenger fremdeles å dokumentere god form for å stikke av med én av de åtte Tour de France-plassene.

De øvrige:

I tillegg til disse rytterne har vi også mer profilerte klatrere som Tobias Foss og Carl Fredrik Hagen i det internasjonale proffeltet. Odd Christian Eiking regner jeg vel egentlig ikke som en ren klatrer, på tross av hans 11.-plass i La Vuelta-sammendraget i 2021. Martin Tjøtta er mer en eksplosiv type for Ardennene, men overbeviste med fjerdeplass bak Johannes Kulset i Alpes Isère Tour nylig. En annen spennende rytter er Ådne Holter som imponerte stort med fjerdeplass opp til Fløyen under Tour of Norway.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame