Mandag ble det klart at Ole Einar Bjørndalen ikke får muligheten til å delta i sitt sjuende OL på rad. 43-åringen fra Simostranda var ikke på listen over de seks herreløperne Skiskytterforbundet i samarbeid Olympiatoppen har bestemt seg for å sende til PyeongChang i februar.
Vrakingen av mannen med imponerende åtte OL-gull har mottatt blandede reaksjoner i det ganske land. Eurosports skiskytterekspert Martin Eng mener imidlertid det var en riktig avgjørelse å la 43-åringen bli hjemme.
PyeongChang
Skiskyttere boikotter verdenscup i Russland
24/02/2018 PÅ 12:22
– Det var egentlig ikke veldig overraskende. Han har ikke hatt resultatene denne sesongen, så det eneste som skulle talt for å gi ham en OL-plass er at han heter Bjørndalen og har mer mesterskapserfaring enn de fleste og vist tidligere at han er god til å prikke inn toppformen. Resultatbasert er det helt innafor, men det er klart folk synes det er trist når han er den han er. Men slik er idretten, man måles alltid ut fra resultater. Der har de andre prestert bedre denne sesongen, sier Eng.
Han mener Skiskytterforbundet har kommet frem til en tropp bestående av medaljekandidater i alle øvelser. Det Bjørndalen har vist i vinter, mener Eng har vært et stykke unna det.
– Om han skulle blitt tatt ut måtte det blitt på bekostning av Erlend Bjøntegaard eller Henrik L'Abée-Lund. Bjøntegaard presterte veldig bra i Le Grand Bornand og viste i Rupholding at han er i god fysisk form. Henrik har hatt litt svingende reslutater, men har gått såpass bra på sitt beste at han fortjener en plass. Alle som reiser nå er medaljekandidater, og hvis man hadde ment at Henrik eller Erlend ikke var det, så ville de kanskje heller tatt ut Ole Einar, sier Eng.
Og legger til:
– OL blir en attraksjon mindre, det er det ingen tvil om. Folk har ikke fokus på de som tok plassen, de har fokus på den som ikke er der. Men han fikk jo og sin første mulighet på bekostning av en rutinert mann som Eirik Kvalfoss i 94. Som han har sagt selv, så tror jeg han skjønner uttaket.
Bjørndalen står denne sesongen med to 18. plasser som beste resultat. Eng tror skiskytterveteranen har vært forberedt på meldingen en stund og sammenligner situasjonen til en annen folkekjær vinterutøver.
– Det er klart det er kjedelig når du er Ole Einar og har vært med så lenge, men han står ikke alene om å miste OL. Det er andre som også vil være skuffet for at de ikke blir tatt ut, har pådratt seg skader eller av andre årsaker ikke får muligheten til å være med i OL. Petter Northug står også litt i samme greie nå hvis ikke han blir tatt ut. Men det ville vært feil å tatt ham med foran noen andre når resultatene har vært som de har, sier han.
Nå frykter mange at man har sett det siste av «mannen som aldri legger opp» på toppnivå. Det tror ikke Martin Eng.
– Jeg tror ikke han legger opp. Jeg tror han tar to år til og sikter seg inn på VM i Anterselva i 2020. Det er som et andre hjem for ham, han har fortsatt traileren og jeg tror han har nok revansjelyst etter ikke å ha fått det til å stemme denne sesongen til å gå på nye år. Så sent som i fjor tok han en individuell medalje i Hochfilzen, og når man tar medalje i VM så har man det fortsatt inne, konstanterer Eng.
PyeongChang
Fourcade med Klæbo-avsløring: – Det er en stor ære
24/02/2018 PÅ 03:59
PyeongChang
Ekspertens dom: – Det virket som han kanskje gruet seg litt
23/02/2018 PÅ 13:22