I en uttalelse lørdag sier de amerikanske utøverne at IBUs avgjørelse om å la Tjumen arrangere verdenscuprennene tross de russiske dopingskandalene er «fullstendig uakseptabel».
– Med hensyn til ren idrett og vår egen fysiske sikkerhet har vi ikke samvittighet til å delta. Å arrangere verdenscupfinalen i Russland nå sender et uhørt budskap om likegyldighet til doping, står det.
PyeongChang
Fourcade med Klæbo-avsløring: – Det er en stor ære
24/02/2018 KLOKKEN 03:59
Senere lørdag meldte Tsjekkias skiskytterforbund at deres utøvere ikke vil delta i verdenscupfinalen. Den tsjekkiske stjernen Gabriela Koukalová har tidligere tatt til orde for strengere straffereaksjoner mot dopingjuks.
– Vi synes ikke Russland bør arrangere internasjonale stevner slik situasjonen er nå. Vi har tatt et standpunkt og må følge det selv om det koster, sa Tsjekkias skiskytterpresident Jiri Hamza.

Flere uteblir

På IBUs nettsted opplyses det at utøvere fra 28 nasjoner er påmeldt til rennene i Tjumen 22. til 25. mars, men tidligere har skiskyttere fra flere nasjoner uttrykt skepsis til egen deltakelse.
Heller ikke Canada sender deltakere til Tjumen.
Svenske Sebastian Samuelsson, med OL-gull i stafett og sølv i jaktstart, vurderer å utebli.
– Jeg funderer på hva jeg skal gjøre, men det er nok bare jeg, sier han til TT.
– USA, Tsjekkia og Canada uteblir, og det burde være nok til at de flyttet rennene, synes han.

Fourcade reiser

Frankrike kommer imidlertid til å delta.
– Jeg har spurt Martin Fourcade om han reiser til Russland, og han svarte at han må fordi han prøver å vinne verdenscupen sammenlagt, sa Hamza.
Først etter et styremøte i Pyeongchang forrige uke bekreftet IBU at Tjumen får lov å arrangere rennene. Forrige sesong ble Russland fratatt tidligere tildelte arrangementer som følge av avsløringene om organisert dopingjuks.
Ifølge den amerikanske uttalelsen har en rekke utøvere tatt til orde for ikke å avvikle renn i Russland denne sesongen. IBU skal ha fått opprop om dette fra «flere enn 30 utøvere fra åtte nasjoner, blant dem tre gullvinnere i Pyeongchang-lekene».
(©NTB)
PyeongChang
Ekspertens dom: – Det virket som han kanskje gruet seg litt
23/02/2018 KLOKKEN 13:22