Toppidrettssjefen om OL og virusfrykt: – Fraråder å reise til steder med karantene-risiko

Stein-Erik Stormoen

Publisert 27/02/2020 klokken 17:48 GMT+1

Olympiatoppen overvåker nøye situasjonen rundt covid-19-viruset (korona), etter at en rekke idrettsarrangementer er avlyst.

Tore Øvrebø

Foto: Eurosport

– Først og fremst er det veldig trist at så mange blir syke. Men vi forholder oss mest mulig rasjonelt på vegne av de norske utøverne. Legene våre er oppdaterte og følger nøye med, og samtidig forsøker vi å være rolige opp mot dette, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til Eurosport og tilføyer:
– For den målgruppen vi jobber med – slik vi forstår situasjonen – er ikke viruset spesielt farlig. Men det er likevel om å gjøre å ikke være med på å spre viruset, og vi er generelt opptatte av at norske utøvere skal holde seg friske.
Eksempelvis er Tokyo maraton, som skulle gått 1. mars, bekreftet avlyst. Enkelte fotballkamper i Italia spilles for tomme tribuner, og japansk fotball er stoppet til midten av mars. Seriene i Kina og Sør-Korea er lagt på is inntil videre (se liste i bunnen av artikkelen).
Selv om det fortsatt er flere måneder til det Eurosport-sendte sommer-OL i Tokyo, som etter planen starter 24. juli, overvåker Olympiatoppen naturligvis situasjonen.
– Vi holder oss godt orientert, følger med og følger de rådene som gis. Vi ser at mange internasjonale særforbund er føre var og avlyser arrangementer der det er fare for smitte. Til steder der det ikke er arrangementer, reiser ikke våre utøvere, så da løser den delen seg selv, sier Øvrebø.

Unngå karantene

Tirsdag meldte Aftenposten at sandvolleyball-landslaget har valgt å avlyse en treningstur til Tenerife i frykt for å bli satt i karantene. I tillegg har Olympiatoppen avlyst en planlagt testtur for Ski 2022 inn mot vinter-OL i Beijing.
Eurosport har også forsøkt å komme i kontakt med Olympiatoppen-lege Thomas Torgalsen. Til Aftenposten forteller han imidlertid at utøverne som skulle ha vært i Kina droppet å reise fordi det er blitt avlyst, og at Tenerife-turen ble droppet grunnet karantenefrykt.
– Når det gjelder risiko for norske utøvere, er det et aspekt der vi fraråder å reise til steder der en kan havne i karantene. For i tillegg til smitterisiko vil man da gå glipp av viktig trening og forberedelse, sier Øvrebø.
Da store deler av de OL-aktuelle norske utøverne var samlet til seminar på Ullevaal stadion i november i fjor, var den største utfordringen og snakkisen den gang at de kommende OL-forholdene er ventet å bli de mest ekstreme noen gang, med tanke på temperatur og luftfuktighet.
Det ble demonstrert av triatlet Kristian Blummenfelt, som iført en spesialdrakt oppnådde over 40 i «feber» og svettet to liter på «en liten sykkeltur.»
(Artikkelen fortsetter under):
På spørsmål om viruset setter en stopper for planlagte reiser som en del av forberedelsene, både til Østen eller andre steder, svarer Øvrebø slik:
– Problemet er jo at dette flytter seg. Nå dukket Tenerife opp, og så kan det plutselig bli en sak på andre steder i morgen, så det gjelder å følge med slik at man ikke reiser til steder der man kan havne i en karantene. Når det gjelder Østen tar vi det som det kommer, og vil vurdere hvert enkelt tilfelle, enten det avlyses, flyttes på eller skyves på i tid, ut fra hva som virker fornuftig.

Reiser til OL

Gerhard Heiberg, æresmedlem i IOC, har uttalt at organisasjonen selvsagt er bekymret, og at de er nødt til å være på ballen absolutt hele tiden. IOC-veteranen Dick Pound har vært ute og meddelt at de har et tre måneders vindu på å ta en avgjørelse om gjennomføring av Tokyo-OL.
Kabinettsekretær Yoshihide Suga i den japanske regjeringen står denne uken fast på at OL går som planlagt, og at det ikke er noen grunn til å tvile på at lekene blir gjennomført til tross for at viruset også har nådd Japan.
– Er dere bekymret for at OL i det hele skal kunne arrangeres, Øverbø?
– Det er slik at OL er så stort og så nøye fulgt med på av nasjonale og internasjonale myndigheter, som IOC og andre, at vi planlegger som om det skal skje, inntil vi eventuelt får beskjed om at det ikke blir noe. Hvis det blir arrangert, reiser vi. Da er det trygt nok, ettersom det er så mange som følger med. Hvis det ikke blir arrangert, så løser det seg selv, fastslår toppidrettssjefen, og legger til:
– Vi gjør ingen egne spekulasjoner, og kommer ikke med noen egne forslag til løsninger. Vi sitter helt rolig og følger situasjonen. Det er ingenting vi kan gjøre med det, annet enn å stresse oss selv opp, og det ønsker vi ikke. Vi ønsker bare fokus på prestasjonsutvikling.
Derfor kommer norske utøvere til å reise til ulike arrangementer som gjennomføres, inklusive OL og Paralympics, ettersom de vurderer dem som godt nok monitorert og dermed trygge.
– For å oppsummere så tar vi dette på alvor, og ønsker ikke at folk skal bli syke eller bidra til smittespredning. Så vi forholder oss til det offentlige myndigheter kommuniserer. Det innebærer å ikke reise til steder der vi kan havne i karantene, og vil vurdere det før avreise. Så gjelder det å følge smittevernråd, og først og fremst unngå steder med smitte og samtidig passe på å ha god håndhygiene. Det er alltid det viktigste tiltaket når det gjelder virus.

Utsatt eller avlyst

NTB-utarbeidet fakta om idrettsarrangementer som er utsatt eller avlyst på grunn av virusfrykt:
Fotball:
* Serie- og cupkamper i Kina, Sør-Korea og Japan er utsatt inntil videre. Kinesiske lags kamper i den asiatiske mesterligaen er utsatt til april og mai. Sørkoreanske lags mesterligakamper spilles uten tilskuere. Fotballkamper i Iran spilles uten tilskuere fra 24. februar.
* Asiatisk OL-kvalifiseringsturnering kvinner (3.-13. februar) flyttet fra Wuhan, Kina til Sydney, Australia. Omspill mellom Kina og Sør-Korea (11. mars) flyttet fra Kina til Sydney. Kinas hjemmekamper i OL-kvalifiseringen menn i slutten av mars spilles i Buriram, Thailand uten tilskuere. Japans landskamp mot Sør-Afrika (27. mars) er avlyst.
* Flere italienske seriekamper utsatt. Inters hjemmekamp mot Ludogorets i europaligaen (27. februar) spilles uten tilskuere. Kamper i den italienske fotballcupen for kvinner utsatt.
* FIFA-rådsmøtet i Asuncion, Paraguay (20. mars) omgjort til videomøte.
Friidrett:
* Innendørs-VM i Nanjing, Kina (13.-15. mars): Utsatt til mars 2021.
* Asiamesterskapet innendørs i Hangzhou, Kina (12.-13. februar): Avlyst.
* Hongkong maraton, Pyongyang maraton: Avlyst. Tokyo maraton, Nagoya maraton: Bare for eliteløpere.
Alpint:
* Verdenscuprenn utfor og super-G menn i Yanqing, Kina (15.-16. februar): Flyttet til Saalbach, Østerrike.
Badminton:
* Storturneringen Kina Masters i Sanya (25. februar til 1. mars): Utsatt.
* OL-kvalifiseringsturneringene German Open (3. til 8. mars) og Polish Open (26. til 29. mars) er henholdsvis avlyst og utsatt.
Basketball:
* OL-kvalifisering kvinner i Foshan, Kina: Flyttet til Beograd i Serbia.
Bilrace:
* Kinas Grand Prix i Formel 1 i Shanghai (19. april): Utsatt, ny dato ikke bestemt.
Boksing:
* OL-kvalifisering for Asia og Oseania i Wuhan, Kina (3.-11. mars): Flyttet til Amman i Jordan.
Bordtennis:
* Lag-VM i Busan, Sør-Korea (22.-29, mars): Utsatt til 21.-28. juni.
Bryting:
* OL-kvalifiseringen for Asia i Xian, Kina (27.-29. mars): Flyttet til Bishkek i Kirgisistan. Kina, Nord-Korea og Turkmenistan trakk seg fra asiamesterskapet i New Delhi i februar.
Ekstremsport:
* Vinter-X-Games i Chongli, Kina (21.-23. februar): Avlyst.
Golf:
* LPGA-turneringene kvinner i Pattaya, Thailand (20.-23. februar), Singapore (27. februar til 1. mars) og Sanya, Kina (5.-8. mars): Avlyst. Europatour menn i Kuala Lumpur, Malaysia (16.-19. april) og Shenzhen, Kina (23.-26. april): Avlyst. Japantouren kvinner i Okinawa: Tilskuere bannlyst.
Håndball:
* OL-kvalifisering kvinner i Montenegro (20.-22. mars, med Norge): Kina trakk seg, Hongkong avslo invitasjon til å delta.
Ishockey:
* Kampene i Kinas eliteserie er flyttet til Russland.
Langrenn:
* Engadin Skimarathon i Sveits er avlyst.
Rugby:
* Turneringene i sjumannsrugby i Hongkong og Singapore: Flyttet fra april til oktober.
Sandvolleyball:
* Verdensserieturnering i Yangzhou, Kina (22.-26. april): Avlyst.
Skiskyting:
* OL-testrenn i Zhangjiakou, Kina (27. februar til 2. mars): Avlyst.
Skøyter:
* VM kortbane i Seoul, Sør-Korea (13. til 15. mars): Avlyst.
Svømming:
* Kinas OL-uttaksstevne i Qingdao: Utsatt fra begynnelsen av april til midten av mai.
Taekwondo:
* Asiatisk OL-kvalifisering i Wuxi, Kina (10.-11. april): Flyttet til Amman i Jordan.
Tennis:
* WTA-turnering kvinner i Xian, Kina (13.-19. april): Avlyst. Fed Cup-gruppespill i Dongguan, Kina (3.-7. mars): Flyttet til Dubai. Kina gir walkover i Davis Cup-oppgjør mot Romania (6.-7. mars).
* Japans Davis Cup-møte med Ecuador 6. og 7. mars: Tilskuere bannlyst.
Vektløfting:
* Asiamesterskapet i Nur-Sultan, Kasakhstan (18.-25. april): Flyttet til Tasjkent i Usbekistan.
Annet:
* Opplæringen av frivillige til Tokyo-OL er utsatt fra februar til mai. Kinas antidopingbyrå stoppet testing i perioden 3.-21. februar.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame