Det er styret i Norges Fotballforbund som har besluttet å åpne for alkoholservering på landets fotballarenaer fra neste sesong.
Dette vil innebære at klubbene kan søke om skjenkebevilling – og dermed selge alkohol fra lovlige utsalgssteder før kamp, i pausen og etter kamp.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Noen klubber har ordninger for dette for VIP-avdelinger i dag, men de nye planene vil være noe mer liberale, selv om man fortsatt lener seg på Norges Idrettsforbunds (NIF) retningslinjer og derfor ikke vil tillate alkohol på tribunene under kamp.
– Det man har foreslått er at man skal bruke NIF sine retningslinjer og implementere disse. Det betyr ikke alkohol på tribuner, dette tillates ikke i retningslinjene, men vi sier at hvis klubber søker om skjenkebevilling lokalt, så skal ikke NFF nekte klubbene å selge alkohol på egnede steder, så lenge det er innenfor lokale lover og regler, sier Rune Nordhaug, seksjonsleder klubbstøtte, i NFF til Eurosport.
Han presiserer:
– Du får ikke ha alkohol på tribuner, for det vil fortsatt være ulovlig. Men hvor klubbene eventuelt skal ha et skjenkested, vil være opp til lokale tillatelser. Vi vil ikke legge oss borti det. Da vil det selvfølgelig være aldersgrense og vakter og alle de tingene som skal være på plass for å kunne inneha en skjenkebevilling, men det lar vi være opp til de lokale.
Bodø/Glimt har allerede varslet på sin Twitter-konto at de har sendt søknad til kommunen, etterfulgt av et tegn som symboliserer kryssede fingre.

KrF raser

I Kristelig Folkeparti ble onsdagens nyhet mottatt med raseri.
– Jeg blir rasende når jeg hører om vedtaket NFF nå gjør, sier stortingsrepresentant Jorunn Lossius til NTB.
Hun sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
– Alkohol hører ikke hjemme på sportsarenaer, NFF har et ansvar for å skape gode og trygge arenaer for barn og unge, der alle kan delta i idrettsgleden, fortsetter Lossius.
Stortingspolitikeren kaller det sterkt beklagelig at fotballforbundet «åpner opp for presset om å selge alkohol og setter dette hensynet foran barna».
– Dette bryter tvers med den gode og trygge kulturen vi har i Norge. Noe av det vi er stolte av i Norge er at vi har alkoholfrie soner – spesielt der barn og unge er til stede, sier Lossius.

Kritisk og positive

Også Arbeiderpartiet er kritisk til NFF-vedtaket.
– Jeg er kritisk til en utvikling hvor det blir stadig mer alkoholservering på idrettsarenaer, så jeg hadde gjerne sett at NFF ikke hadde fattet dette vedtaket, sier idrettspolitisk talsperson Trond Giske til NTB.
I Fremskrittspartiet står derimot jubelen i taket. Der mener de nå at fotball blir enda morsommere.
– Dette er fantastiske nyheter. At nordmenn kan få mulighet til å nyte en øl eller to på stadionanlegg, er med på å øke idrettsgleden blant folk flest. Dette er norsk kultur på sitt beste, sier Frps idrettspolitiske talsmann Himanshu Gulati.

Bekymret

Høyres Tage Pettersen ser ikke den store utfordringen med å åpne for alkoholservering, og avviser at dette er problematisk med tanke på at familier med barn er går sammen på fotballkamp.
– Går man f.eks. på teater så kan mor drikke vin mens familien er på forestilling, sier Pettersen, som mener det er et større problem at mange tilskuere kommer sterkt beruset til stadion.
Alkovettorganisasjonen Av-og-til deler ikke Frps gledesscener og er bekymret.
– Når en stor aktør som ellers tar et stort samfunnsansvar, sier at dette er greit, sender det svært sterke signaler til klubber, kommunestyrer og andre idretter, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud.
(Eurosport / ©NTB)

Får ros for jobben på spillermarkedet: – Flere som ser bra ut

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03