Populære sporter
All sport
Vis alt

Ekspertenes dom: Disse kan rappe gullet fra Norge på åpningsdistansen

Eirik Fure

Publisert 09/02/2018 klokken 17:47 GMT+1

På papiret er det kun tre utøvere som kan forhindre at det blir en norsk gullmedalje på åpningsdistansen i langrenn. Det er de norske langrennsutøverne og Eurosports eksperter samstemte om.

Trippel

Foto: Scanpix

PYEONGCHANG (Eurosport.no): Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga er alle medaljekandidater på OLs åpningsdistanse. I tillegg var mesterskapsspesialist Astrid Uhrenholdt Jacobsen en sterk utfordrer til en startplass, men Heming-løperen ble nedprioritert etter en sykdomsperiode.
Det er uansett mye som tyder på at det kan bli norsk jubel allerede på den første av i alt tolv langrennsøvelser, men det som er like sikkert er at noen utenlandske utøvere vil forsøke å ødelegge moroa for de norske.
På pressekonferansen fredag var Norges utvalgte klare på hvem de fryktet mest av de utenlandske, nemlig tre kvinner fra tre forskjellige nasjoner: Med andre ord nok til å fylle pallen og gi en, forventningene tatt i betraktning, tung norsk langrennsdag.
Eurosports langrennseksperter er heller ikke i tvil. Både Tomas Northug og Vibeke Skofterud nevner nøyaktig de samme navnene når de blir bedt om å fortelle hvem som kan forhindre norsk jubel på 15-kilometeren. Amerikanske Jessica Diggins, finske Krista Pärmäkoski og svenske Charlotte Kalla er kvinnene som får langrennsfolket til å skjelve før 15 kilometer skiathlon.
Begge ekspertene trekker frem Marit Bjørgen som det største norske gullhåpet.

Tar favorittstempelet vekk fra Bjørgen

Skofterud mener likevel at skidronningen ikke bør regnes som den største gullkandidaten.
– Det er Kalla som er den første favoritten av alle. Hun har vist en form som er tilbake til hennes storhetstid der hun var for noen år siden. Hun har aldri hatt bedre selvtillit inn i et mesterskap. Jeg tipper hun blir hard å slå, sier Skofterud.
Kalla har blant annet vist krefter gjennom å gå fra Weng i Lillehammer, samtidig som hun slo Bjørgen i Kuusamo.
– Hun kan ha en så bra dag at hun går ifra. Hun har vist takter tidligere i år som viser at hun har gjort gode forberedelser. Hvis hun er i kalasform, som er vanskelig å si før en OL-start, kan hun vinne med flere sekunder. Kalla er den største favoritten blant de utenlandske, konkluderer Northug.

Frykter Diggins kan skape skrekkavslutning

En annen type utfordrer venter i Diggins. Nordmenn bør krysse fingerne for at den amerikanske gladjenta er kjørt av når det nærmer seg slutten, ellers kan det bli skummelt.
– Hvis Diggins er med på den siste nedoverkjøringen, er hun så rå og ubeskjeden. Det verste scenarioet er hvis hun er med inn. Hvis det er seks stykker igjen, kan hun vinne alt. Hun er litt panisk når hun holder på, men blir vanskelig å komme forbi når det er friskøyting, sier Northug.
– Hun er mer en utfordrer. Hvis hun henger med, er hun den beste til å kjøre i utforkjøringer, tilføyer Skofterud.

Mener profilen passer Pärmäkoski

Den siste utfordreren er finske Pärmäkoski.
– Jeg tror hun kan være med, men tviler på at hun er kjapp nok. Det er mange av de norske som er raskere enn henne. Hun er en som med, men hun er ikke en som kan slå noen av de norske på et oppløp, fastslår Northug.
Skofterud trekker frem at Pärmäkoski holdt følge med Bjørgen nesten helt inn på skiathlon i Lahti i fjor.
– Hun har vært i god form når hun har vært frisk, og er en bedre skøyteløper enn klassisk. Det gjør at dette passer henne, sier Skofterud.
Øvelsen starter 08.15 lørdag morgen og vises på TVNorge.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame