Svenskene har tatt sin del av ski-gull gjennom årene. En fellesnevner for gullene som har kommet de siste to tiårene er det svenske skilandslagets meteorolog, Tomas Mårtensson. Det skriver den svenske avisen Expressen.
Mannen, eller magikeren som svenskene kaller ham, trasker rundt i skisporene i PyeongChang. Dette er hans femte OL som meteorolog for skilandslaget og den svenske olympiakomiteen. Med seg i sporene har han en liten veske, og oppi vesken har han sitt utrolige våpen. Et kjøttermometer. Nøyaktig et slik termometer man setter i biffen på grillen. Det, skal man tro svenskene, er faktoren som kan avgjøre om det blir Charlotte Kalla eller en annen svenske som går over mållinjen før Bjørgen og co i lørdagens første medaljekamp.
PyeongChang
På hevntokt etter stafettsølvet: – Jeg er skikkelig sugen på revansje
19/02/2018 PÅ 11:10

Uvurderlige prognoser

Anna Haag forteller til den svenske avisen at det bare er å høre etter når Mårtensson kommer med sine prognoser.
– Det er jo så heftig at han kan ha så rett, sier skistjernen til Expressen.
Spesielt én episode trekkes fram når svenskene forklarer hvor rett mannen med termometeret kan ha: Da Kalla knuste all motstand under VM i Falun i 2015. Nordmennene kalte det smørebom og skikaos. Mens på svenskenes sidelinje sto Mårtensson vel vitende om hva løperne hadde i vente.
Smøresjefen til Sverige, Urban Nilsson, forteller at selv om de fleste visste at det skulle snø den dagen i 2015, visste meteorolog Mårtensson nøyaktig på minuttet når det første snøflaket traff bakken. Nilsson beskriver hendelsen i Falun som en aha-opplevelse, og at det ga Sverige og Kalla en stor fordel mot de andre nasjonene. Hvordan det hadde gått for Sverige den dagen uten Mårtenssons prognoser, vil de ikke vite.
– Det får vi aldri vite. Og det er vi glade for, sier smøresjef Nilsson.
Saken fortsetter under videoen.

Avfeier ekstremvær

Det har vært mye snakk om været i PyeongChang. Skiskytterne frykter for vinden, og de ekstreme temperaturene gjør at de færreste har lyst til å oppholde seg ute over lengre perioder. Skal vi tro svenskenes meteorolog, er området rundt OL-løypene et heller ganske stabilt område.
– Det er bare tre-fire dager som ligger an til å bli problematisk, sier Mårtensson.
Lørdag klokken 08.15 norsk tid går startskuddet for de kvinnelige langrennsløperne. Da får vi svaret på om kjøttermometeret til svenskene gir dem en fordel foran de norske.
PyeongChang
SE VIDEO: Midt i gullintervjuet får Kalla en helt spesiell telefon
10/02/2018 PÅ 10:44