Populære sporter
All sport
Vis alt

Kan bli et historisk svakt OL for «söta bror»

Andreas Hopen

Publisert 30/01/2022 klokken 08:37 GMT+1

Ingen seire eller pallplasser i verdenscupen - og Calle Halfvarsson med en amputert oppladning. De svenske langrennsherrene er i trøbbel før OL i Beijing.

Calle Halfvarsson etter lagsprinten under OL i PyeongChang

Foto: Getty Images

OL i PyeongChang i 2018 var første gang mannlige svenske langrennsløpere ikke tok medalje i et OL siden de første vinterlekene i Chamonix tilbake i 1924. Når de svenske herrene reiser til Beijing kan de bli historiske med negativt fortegn. De kan for første gang i historien gå to strake OL uten medalje.
For fasiten før den olympiske ilden når den kinesiske hovedstaden er at ingen av de svenske herrene har vært på pallen i verdenscupen denne gangen. Fem ganger har de svenske herrene havnet topp ti i individuelle konkurranser. Fire av dem i sprint, og en på distanse. Så langt er en femteplass fra klassisk sprint under Tour de Ski i Oberstdorf den beste svenske prestasjonen på herresiden.
Den plasseringen var det Calle Halfvarsson som stod for. Han frykter ikke at de svenske utøverne skal få den tvilsomme æren av å være den svakeste svenske OL-utgaven noen sinne.
– Foreløpig er det bare teori, så skal vi reise ned til lekene og prøve å ta noen medaljer, sier Halfvarsson til Discovery.
Men 32-åringen, som forrige uke slapp nyheten om at han skal bli far i 2022, er klar over at det blir vanskelig for nasjonen som bare står med en medalje i mesterskap siden VM i Lahti i 2017.
– Det kommer til å kreve noe utover det vanlige om at vi skal ta medalje. Men vi har forhåpninger på stafetten. Og på sprint kan hva som helst skje, der har vi raske gutter, så får vi se hvor langt det går, fortsetter Halfvarsson som ikke fikk bli med det svenske landslaget til høydeoppholdet i Livigno.

Må slå Klæbo

En av de raskeste svenskene på sprint er Johan Häggström. Han slet med å finne form før jul, men kjenner at det har løsnet i 2022.
– Gälliväre var første gang i høst at jeg kjente på overskudd, og så har jeg hatt en skade som preget meg frem til jul. Men nå er det nytt år og ny Johan, smiler Häggström på videointervju fra høydeoppholdet i Livigno.
Han forteller at formen kjennes bra - faktisk bedre enn på lang tid, men han er klar på at det er én mann han må slå i Beijing skal det bli gull.
– Johannes (Klæbo) er rå. Det var en som spurte meg hvem jeg helst ville slå i en spurt - og det er Johannes, for da vet man at man har vunnet OL-gull, sier Häggström til Discovery.
29-åringen er klar på at han ønsker å være med på å endre den dystre medaljestatistikken til det svenske herrelaget.
– Det er klart man ønsnker det, men vi er et landslag som har mange debutanter på herresiden, og det er vanskelig å kreve medaljer av dem, men vi skal slå nedenfra og prøve å motbevise de andre, fortsetter Häggström.
Både han og Calle Halfvarsson trekker frem et generasjonsskifte som mye av grunnen til at det har gått lite tråkigt på medaljefronten. Av de som tok bronsemedaljen på stafetten i Lahti for fem år siden er det bare Calle Halfvarsson igjen på laget. Fra OL-laget i 2018 er det bare Halfvarsson, Oskar Svensson og Jens Burman, hvor sistnevnte har slitt med ryggplager det siste året.
– Det har vært noen år med foryngring på laget. I Norge dukker det alltid opp nye utøvere. Hos oss finnes det mye potensial i troppen, uten at vi har fått det helt ut de siste sesongene, forklarer Häggström.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame