4. februar åpnes de olympiske vinterlekene i Beijing. Der er det store forventninger til den norske OL-troppen.
Norge satte rekord i OL i Pyeongchang med 39 medaljer totalt. Skal vi tro tallknuserne i Nielsen’s Gracenote, blir OL i Beijing et nytt rekordmesterskap.
Beijing 2022
OL-heltene tilbake på norsk jord: – Godt det er over også
21/02/2022 PÅ 16:54
Til sammenligning er målsettingen til Olympiatoppen på 32 medaljer, altså sju medaljer ned fra fra fangsten i Sør-Korea. Da var målsettingen på 30 medaljer og ti gull.
Men hvem er de største gullhåpene - og hvem er de mer ukjente utøverne som kan få med seg edelt metall fra Kina? I denne saken har ekspertene Discovery skal bruke underveis i de olympiske lekene fått komme med sine betraktninger.
I denne oversikten presenterer vi de som er forventet å kjempe om gull i sine øvelser, i tillegg til de som kan være medaljekandidat.

Curling

Mixed doubles med Magnus Nedregrotten og Kristin Moen Skarslien. Gullfavoritt
For Norges del starter det hele med curling mixed doubles hvor Norge har sin første kamp allerede 2. februar, og i den første øvelsen kommer også den første jakten på det edleste metallet. Curlingekspert for Discovery, Lars Vågberg forklarer.
– Nedregrotten og Moen Skarslien er absolutt en av gullfavorittene. De har et høyt bunnivå og et vannvittig konkurranseinnstinkt. De har vunnet to turneringer denne sesongen, hvorav den ene var i romjulen hvor de slo Storbritannia i semifinalen og Sverige i finalen. Begge de stiller i OL. Nedregrotten/Skarslien har vært i sluttspill i alle fem turneringene de har deltatt i denne sesongen. Det er litt spesielt at det er et ektepar som spiller sammen, og de har en røff tone med hverandre, men det fungerer, forklarer Vågberg.
Før curlingeksperten gyver løs på en vurdering av curlingherrene påpeker han at en av landslagsgutta, Magnus Vågberg, er sønnen hans, men han mener at han har et objektivt syn likevel.
Curlingherrene: Medaljekandidat.
Med et topp mesterskap skal dette laget være en medaljekandidat. Storbritannia, Canada og Sverige er store favoritter, men det er alltid noen som skuffer i et mesterskap. Spådommen min er at Norge gjør opp om den siste sluttspill-plassen med USA, Sveits og Italia.
LES OGSÅ: Slik blir OL på discovery+

Langrenn

Både langrennsjentene og guttene har levert en god sesong så langt, og både Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug leder verdenscupen sammenlagt. Discoverys langrennsekspert Tor Arne Hetland mener Norge har gullkandidater i de aller fleste øvelsene.
 • 15 kilometer skiathlon, kvinner
Therese Johaug, gullkandidat
Det eneste VM-dronningen fra Oberstdorf mangler i samlingen sin er det individuelle OL-gullet. Verdens beste langrennsløper på kvinnesiden de siste årene tok gull på stafetten under OL i 2010 og tok bronse og sølv i Sotsji fire år senere. I Pyeongchang sonet Johaug dommen for brudd på dopingreglementet. I Beijing kan hun bli OL-dronning. Hun er gullkandidat på samtlige distanser hun går, mener Hetland.
 • 30 kilometer skiathlon, menn
Johannes Høsflot Klæbo, gullkandidat
Klæbo tar stadig nye steg som langrennsløper. Fra å være en ren sprinter i sine første år har trønderen begynt å nærme seg en komplett løper. Han går inn i OL som verdenscupens soleklart beste løper, og viste styrke da han vant Tour de Ski sammenlagt. Underveis i Tour de Ski vant Klæbo fire løp, hvor to var sprinter, i tillegg til en 15 kilometer klassisk i Val di Fiemme. Høsflot Klæbo har ikke fått konkurrert i skiathlon denne sesongen, men ble nummer fire på øvelsen under VM i 2021.

Johannes Høsflot Klæbo

Foto: NTB

Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger, medaljekandidater
Simen Hegstad Krüger reiser til OL som regjerende olympisk mester på øvelsen. Den gang ble det trippelt norsk, hvor Hans Christer Holund tok bronsen. Krüger tok sølvet under VM i Oberstdorf i 2021, hvor Holund nok en gang tok bronse. Begge blir farlige også denne gang. I tillegg er Sjur Røthe med til OL. Vossingen har vist stadig stigende form denne sesongen og ble nummer seks på distansen under VM forrige sesong.
 • Sprint friteknikk, kvinner
Maiken Caspersen Falla, medaljekandidat
Falla tok sølv på sprinten i Pyeongchang og tok gull da øvelsen gikk i fristil i 2014. Denne sesongen har det derimot ikke vært helt fullklaff for mesterskapspesialisten. Falla har deltatt i to fristil-sprinter, hvor 10.-plassen på Lillehammer er hennes beste plassering. På sprinten i Davos før jul kom ikke Caspersen Falla videre fra prologen. Likevel ville det vært dumt å avskrive 31-åringen før de olympiske lekene.
 • Sprint friteknikk, menn
Johannes Høsflot Klæbo, gullkandidat
Selv om Klæbo historisk sett har vært best i klassisk har han tatt store steg i fristil. Trønderen har vunnet alle tre sprintene i fristil denne sesongen, og har vist seg som en soleklar gullfavoritt under de olympiske lekene.
Erik Valnes, medaljekandidat
Også Erik Valnes har vært best i klassisk de foregående sesongene, men både i Lenzerheide og i Davos denne sesongen ble nordlendingen nummer fire i fristil. Med de resultatene friskt i minne kan Valnes kjempe om medalje i Kina.
 • 10 km klassisk, kvinner
Therese Johaug, gullkandidat
Det meste er sagt om Therese Johaug. Få, om noen, matcher henne når hun har dagen. Svenske Frida Karlsson har tidvis vist at hun kan henge med, men klarer hun det i Beijing?

Therese Johaug

Foto: Getty Images

Heidi Weng, medaljekandidat
På slutten av Tour de Ski viste Heidi Weng at hun for alvor er å regne med til OL. Under 10 kilometeren i klassisk stil var det bare Natalia Nepryaeva som klarte å slå Weng, som reiser til Kina som medaljekandidat på øvelsen.
 • 15 kilometer klassisk, menn
Johannes Høsflot Klæbo, gullkandidat
Vanskelig å skrive så mye mer om Høsflot Klæbo som ikke er sagt. Klassisk er favorittøvelsen, og hans argeste konkurrent Alexander Bolshunov har ikke funnet formen denne sesongen etter en trøblete oppladning. I kombinasjon med at Klæbo har vist seg sterkere på distanse enn noen gang gjør han til en klar gullfavoritt i Beijing.
Hans Christer Holund og Pål Golberg, medaljekandidater
Få i verden er i stand til å holde jevnt høy fart over tid som Hans Christer Holund. 32-åringen har bare gått én 15 kilometer klassisk i år, på nasjonal åpning på Beitostølen. Der vant han med over 17 sekunder på Emil Iversen.
Pål Golberg har tatt steg utover i sesongen, og i Lenzerheide viste 31-åringen styrke da han ble beste nordmann på 15 kilometer klassisk. Det holdt til en tredjeplass, og den tidligere spesialsprinteren er en medaljekandidat på distansen også i OL.
 • Stafett 4x5 kilometer, kvinner
Norge, medaljekandidat
Under VM i Oberstdorf vant de norske kvinnene VM-gullet med Helene Marie Fossesholm som ankerkvinne. Hun har ikke vist oppløftende form denne sesongen. I tillegg mangler Ingvild Flugstad Østberg som av helsemessige årsaker mister de kommende lekene. Slik det ligger an nå tror Hetland at Therese Johaug, Heidi Weng, Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng blir kvartetten som går. Det gjør at Norge går fra å være gullfavoritt til en medaljekandidat.
 • Stafett 4x10 kilometer, menn
Norge, gullkandidat
På herrenes side står derimot Norge som gullfavoritt ifølge Hetland. Med gullkandidater på alle de andre øvelsene mener Hetland at de norske herrene er det sterkeste laget på startstreken i Beijing.
 • Teamsprint klassisk, kvinner
Norge, medaljekandidat
Trolig blir det Maiken Caspersen Falla og Tiril Udnes Weng som går teamsprinten for Norge. Udnes Weng kom på pallen i verdenscupen for første gang denne sesongen, og har kapasitet til å gå teamsprint. Maiken Caspersen Falla er ikke like rask som hun en gang var, men har rutine nok til å ta igjen for mye av den tapte toppfarten.
 • Teamsprint klassisk, menn
Norge, gullkandidat
Hetland tror Johannes Høsflot Klæbo får med seg Erik Valnes på distansen. Klæbo er gullfavorittt på sprint, og Valnes medaljekandidat. De to sammen tror Hetland er en såpass sterk duo at de skal være favoritter til å ta med seg gullet hjem fra høylandet i Kina.
 • 30 kilometer fristil, kvinner
Therese Johaug, gullkandidat
Kvinnenes siste øvelse på programmet i OL. I 2018 avsluttet Marit Bjørgen sin karriere med å bli tidenes vinterolympier da hun tok gullet på denne distansen. Tor Arne Hetland tror Johaug kan kopiere bragden til Bjørgen å vinne på den siste dagen. Også her skal hun passe seg for Frida Karlsson, men før OL-ilden når Beijing er det Johaug som er favoritt.
Heidi Weng, medaljekandidat
Der Johaug har vært gullkandidat på alle distanseøvelsene, mener Hetland at Weng er medaljekandidat på de samme. Formen har vært stigende, og Weng har en enorm kapasitet. Det bør passe bra i OL-løypene utenfor Beijing.
 • 50 kilometer fristil, herrer
Simen Hegstad Krüger, gullkandidat
Den eneste øvelsen hvor Hetland ikke har Klæbos navn i gullskrift er det Lyn-løper Krüger som får favorittstempelet. Lange distanser passer godt til Krüger som også har en OK avslutning etter et langt løp. Fristil er også hans foretrukne stilart. Da lukter det gull.
Johannes Høsflot Klæbo, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, medaljekandidater
For noen år siden hadde dette virket utenkelig, at Klæbo skulle være medaljekandidat på en femmil, men verdens beste skiløper er også god på distanse. Hvor sliten er han etter å ha gått i samtlige fem distanser før femmilen? Vanskelig å si, men lukter Klæbo medalje, blir han vanskelig å hanskes med.
Med seg i kampen om medalje får han diesellokomotivet fra Lyn, Hans Christer Holund. 32-åringen vant denne distansen i fristil under VM i Seefeldt i 2019 i overlegen stil. Kan man håpe på noe av det samme denne gang?
Sjur Røthe er evighetsmaskinen fra Voss. Formen har vært stigende for veteranen som fyller 34-år i sommer. Han ble nummer tre på distansen under VM i 2019, og hans beste stilart er nettopp fristil.

Hopp

Under OL i PyeongChang i 2018 ble Norge beste nasjon i hoppbakken. Robert Johansson tok bronse både i normalbakke og stor bakke, Johan André Forfang tok sølv i normalbakke, hoppherrene tok også gull i laghopp. I tillegg tok Maren Lundby gullet for kvinnene i normalbakke. Siden den gang har utøvere som Marius Lindvik og Halvor Egner Granerud tatt over som de store profilene, mens Maren Lundby dessverre måtte melde avbud til OL grunnet egen helse. Discoverys hoppekspert Kjetil Strandbråten mener det er gode muligheter for gull også i Beijing.
 • Stor og normalbakke, menn
Marius Lindvik og Halvor Egner Granerud, gullkandidater
Både Lindvik og Granerud er blant gullfavorittene i begge disse bakkene. Lindvik er i toppform rent teknisk og har god selvtillit etter hoppuka der han ble nummer to. Granerud er på vei mot sitt beste nivå, og tryggheten kommer mer for hvert eneste hopp. Disse to bør være med å kjempe om den gjeveste medaljen under OL, mener Strandbråten.

Marius Lindvik

Foto: NTB

 • Lagkonkurransen, menn
Norge, gullkandidater
Hopplandslaget er regjerende mestere i denne øvelsen, og er en av gullfavorittene også denne gang. Granerud og Lindvik er allerede nevnt, og de har med seg Robert Johansson som leverer på et høyt og stabilt nivå. Nøkkelen er at Tande eller Forfang må bli mer stabile på et høyt nivå. Klarer den av de som blir tatt ut å gjøre det, da lukter det gull, mener hoppeksperten.
 • Normalbakke, kvinner
Silje Opseth, medaljekandidat
Maren Lundby mangler i de kommende lekene, men opp av asken stiger fugl føniks, og kanskje er det Silje Opseth. Hennes gullmuligheter hadde vært bedre om de hadde hoppet i stor bakke, for hun er god til å fly, og har også lært seg å sette gode nedslag i lange hopp. Hun er fortsatt en medaljekandidat, og i skihopp kan alt skje, forklarer Strandbråten.
 • Mixed lagkonkurranse
Norge, gullkandidat
I mixed-konkurransen er Norge en av favorittene. Silje Opseth har det nivået man trenger for å være på et gullag, og Norge vil være sterke på herresiden. Spørsmålet står ved hva jente nummer to kan prestere. Om de tre andre innfrir er det fortsatt mulig om ikke den andre kvinnelige utøveren hopper på sitt beste.

Kombinert

De siste tre sesongene har Jarl Magnus Riiber vunnet verdenscupen sammenlagt og blitt VM-konge. Forrige OL var Riiber førstereis og Norge ble avspist til bare en medalje (sølv i lagkonkurransen). Discoverys ekspert Kjetil Strandbråten spår et norsk gullrush i de kommende lekene.
 • Normalbakke og 15 kilometer, 10 kilometer stor bakke
Jarl Magnus Riiber, gullkandidat
Kombinertidrettens store utøver de siste sesongen har vært Jarl Magnus Riiber og han må leve med et favorittstempel også i OL. Han er gullfavoritt i begge de individuellle konkurransene, mener Strandbråten.
 • Lagkonkurranse
Norge, gullkandidat
Riiber har vi allerede nevnt som gullfavoritt i de individuelle øvelsene, men Norge har et sterkt lag utenom verdens beste løper. Espen Bjørnstad, Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro og Espen Andersen holder alle høyt nivå, og totalen gjør at de er favoritter til å ta gullet hjem.

Espen Bjørnstad, Jarl Magnus Riiber, Jens Lurås Oftebro og Jørgen Graabak etter VM-gullet i Oberstdorf

Foto: NTB

Skiskyting

OL i PyeongChang for fire år siden ble en skuffelse for skiskytterne. Johannes Thingnes Bø tok Norges eneste OL-gull. Våre beste kvinner fikk det ikke til på stafetten og havnet utenfor pallen, og det ble til slutt tre sølv og to bronser, forutenom Thingnes Bø sitt gull på 20 kilometeren. Før lekene i Beijing er forventningene store. Marte Olsbu Røiseland leder verdenscupen for kvinner og står med seks individuelle seire, i tillegg til en mixed stafett. Thingnes Bø har slitt med skytingen, men de andre norske herrene har levert gode resultater. Skiskytterekspert Roger Grubben skal vurdere Norges OL-sjanser i skiskyting.
 • Mixed stafett
Norge, gullkandidat
OL starter med kanskje Norges største gullsjanse. Sverige blir trolig den største utfordreren med søstrene Öberg på kvinnesiden, og de kommer til å være med i tet når herrene skal i aksjon. Frankrike er også medaljekandidat, men der er spørsmålet kvinnene. Norge har gode kort både på kvinne og herresiden, så her kan det bli gull på første forsøk, mener Grubben.
 • Stafett herrer
Norge, gullkandidat
Her er Norges gullsjanser like store som på mixed stafetten. Det blir enten Norge eller Frankrike hvis ting går som normalt. Det norske laget er stabilt godt. Brødrene Bø, Sjåstad Christiansen og Holm Lægreid kommer trolig til å gå, og det er et meget godt lag. Men se opp for Russland, de er på gang - og hvis Latypov kommer til OL blir også de skumle.
 • Stafett, kvinner
Norge, medaljekandidat
Denne øvelsen er veldig åpen - og blir trolig veldig spennende. Mange lag har to sterke etapper, og to usikre. Det står sannsynligvis - og forhåpentligvis mellom Norge, Sverige og Frankrike. Form og forhold kan bli mer avgjørende enn normalt. Frankrike er nok favoritt, men de har vært ustabile på standplass. Dette blir en rysare!
 • Normalprogrammet, herrer
Sturla Holm Lægreid og Johannes Thingnes Bø, gullkandidater
Tarjei Bø og Vetle Sjåstad Christiansen, medaljekandidater
Hele det norske laget kan på en god dag ta gull her, men Sturla Holm Lægreid er vårt fremste gullhåp. Uansett vil jeg være overrasket hvis ikke minst en av våre er med i gullkampen. På denne øvelsen er det viktig å være god på standplass -og bortsett fra Johannes Thingnes Bø har de norske herrene vært blant de beste der, men Thingnes Bø skal man aldri avskrive!
 • Normalprogrammet, kvinner
Marte Olsbu Røiseland, gullkandidat
Dette er ikke Olsbu Røiselands sterkeste øvelsen denne vinteren, men ut fra treffprosent og kvaliteter må hun med. Hvis hun tror på det selv, så kan det gå hele veien.

Marte Olsbu Røiseland

Foto: NTB

Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold, medaljekandidater
Ingrid tok bronse på denne distansen under VM i 2021, og var med i kampen om medalje året før. Hun er avhengig av å ha selvtilliten på stående. Tiril har kvaliteter til å vinne hver eneste øvelse i OL, men går for sjeldent gode normalprogram, litt som Olsbu Røiseland: Hun må tro på dette.
 • Sprint, menn
Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø, gullkandidater
Det er kanskje litt ønsketenking at eldste blad Bø er gullkandidat, men det er mulig, hvis han får to fulle hus. Men først og fremst har jeg veldig tro på Johannes Thingnes Bø her. Dette tror jeg blir hans eneste individuelle gull denne gang. Han har vært for ustabil denne sesongen, og det skal mye til for at det ikke vises også i OL.
Vetle Sjåstad Christiansen og Sturla Holm Lægreid, medaljekandidater
 • Sprint, kvinner
Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff, gullkandidater
De er begge avhengig av å skyte feilfritt. Begge er gode i høyden og i løyper med mye dobbeldans. Røiseland har i tillegg vunnet to sprinter, og vært på pallen i ytterliggere to denne sesongen.
Ingrid Landmark Tandrevold og Ida Lien, medaljekandidater
Normalt sett kan man si at man må ha vært på pallen i verdenscup for å være medaljekandidat i OL, men Ida har alle kvaliteten til å kjempe om medalje her. Hun går stabilt i sporet, er en stabil og god liggskytter, men er avhengig av at det klaffer på stående. Kan hun bli den store overraskelsen?
 • Jaktstart, menn
Hele laget, gullkandidater
Her kommer Tarjei sin individuelle OL-medalje. Gull? Kanskje. Vanskelig å spå denne øvelsen uten å vite hvordan sprinten ender, men det er kanskje her de jevne kvalitetene til det norske laget kommer mest til syne. Langrennsfarta på sprinten, kombinert med duell og skyteferdighetene på standplass. Der kommer Tarjei best til sin rett. Lægreid er avhengig av formstigning i løypa - og Vetle må være i nærheten av formen han hadde i desember.
 • Jaktstart, kvinner
Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland, gullkandidater
Røiseland har vunnet fire jaktstarter til nå i vinter. Hun trives i dueller, og har fighteregenskaper som kommer godt med i denne type konkurranser. Eckhoff er avhengig av å ha selvtilliten på plass etter de første løpene i mesterskapet. Fjorårets suverent beste kvinnelige skiskytter kan proffitere på å være outsider her!
Ingrid Landmark Tandrevold, medaljekandidat
Ingrid er en god jaktstartløper. Smart i felt, og god til å utnytte rygger. Ofte bedre i sporet på jakt- og fellesstarter enn på intervallstart.
 • Fellesstart, menn
Sturla Holm Lægreid og Tarjei Bø, gullkandidater
Sturla må skyte feilfritt skal det være mulig, men det kan han gjøre. Tarjei kan være den seige løperen som står godt gjennom hele mesterskapet og treffer formen på slutten - bare på ren vilje.

Sturla Holm Lægreid

Foto: Getty Images

Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen, medaljekandidater
Hvis ikke Thingnes Bø har fått det til tidligere i mesterskapet så ser vi en revansjesugen løper fra Markane! Men det skal en del til for at han får fire skyteserier på rad til å sitte. Vetles store ulempe er langrennskapasiteten i høyden. Etter et så langt mesterskap kan det spille han et puss - han må være i toppform!
 • Fellesstart, kvinner
Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland, gullkandidater
Ingrid Landmark Tandrevold, medaljekandidat
Her gjelder mye av de samme poengene som på jaktstarten.

Alpint

Norge har stolte tradisjoner i alpint, også i OL-sammenheng. Discoverys alpint-ekspert Tom Stiansen mener det er medaljesjanser for både herrer og kvinner, men på kvinnesiden er det i utgangspunktet en alpinist vi må lene oss på.
 • Storslalåm, kvinner
Ragnhild Mowinckel, medaljekandidat.
Under lekene i Pyeongchang ble Ragnhild Mowinckel historisk da hun var første norske kvinne som tok OL-medalje i alpint siden Laila Schou Nilsen i 1936. Etter flere år med skadeproblemer er Mowinckel igjen tilbake i OL. I Pyeongchang ble det sølv i storslalåm, og Stiansen mener at Mowinckel nok en gang kan få med seg en medalje fra de olympiske leker. Hennes beste plasseringer i storslalåm denne sesongen er en femteplass fra Lienz i romjulen.
– Med to sølv fra Korea har Ragnhild bevist at hun klarer å prikke form inn mot mesterskap. Samtidig har hun vist stigende form etter korsbåndskadene, mener Stiansen.
 • Super-G, kvinner
Ragnhild Mowinckel, medaljekandidat.
Dette blir Mowinckels tredje Super-G i OL. Hennes beste resultat kom i Pyeongchang i 2018, hvor det ble en 13. plass. Denne sesongen har hun en pallplass (andreplass) fra Val d'Isere, i tillegg til en fjerdeplass fra St. Moritz. Hun blir det klare håpet til Norge her i OL.
 • Storslalåm, menn
Storslalåm er den øvelsen det er størst konkurranse om å komme med for de mannlige norske alpinistene. Norge har fire plasser, men det er mange som er outsidere til en pallplass.
Henrik Kristoffersen, medaljekandidat
I 2018 tok Kristoffersen sølvmedaljen i storslalåm, og også i Beijing er 27-åringen medaljekandidat hvis han får set-upen på plass.
Outsidere:
Lucas Bråthen, Aleksander Aamodt Kilde og Rasmus Windingstad.
– Hvis Aamodt Kilde har gjort et bra mesterskap i fartsdisiplinene og velger å kjøre storslalåm har også han en mulighet på medalje. Da må han ta med seg selvtilliten fra fartsøvelsene, mener Stiansen.
 • Slalåm, menn
Sebastian Foss-Solevåg, medaljekandidat.
Som nykronet verdensmester i slalåm fra Cortina i 2021 går Sebastian Foss-Solevåg inn til disse lekene med forventninger knyttet til seg. Deltar i sitt tredje OL, og er denne gangen en soleklar medaljekandidat. Her er det også veldig mulig med gull.
Henrik Kristoffersen, medaljekandidat
Bronsemedalje i disiplinen fra OL i Sotsji, men i år er han en outsider. Har ikke vist god nok form i slalåmløpene denne sesongen, men kan dra med seg selvtillitt fra storslalåm-løpet. Får han i tillegg kontroll på setupen kan alt skje.
Lucas Braathen, medaljekandidat
Unggutten mistet halve sesongen i fjor med skade, men har vist at han har en enorm fart når alt klaffer. Satt rekord i Wengen med å kjøre seg opp fra 29.-plass til 1.-plass på en omgang. Kan virke som at han har prikket OL-formen. Soleklar medaljekandidat!
 • Super-G, menn
Aleksander Aamodt Kilde, gullkandidat
Her er Aleksander en soleklar gullfavoritt med sitt tempo og den kraften han har. Vant alle tre løpene i Super-G før nyttår. I Bormio var seiersmarginen på over syv tideler.
 • Utfor, menn
Aleksander Aamodt Kilde, medaljekandidat

Snowboard

 • Slopestyle, menn
Marcus Kleveland, gullkandidat
Marcus Kleveland har vunnet to X-games i tillegg til et VM-gull i Slopestyle. Under OL i Korea i 2018 ble den nå 22-år gamle snowboard-kjøreren fra Dombås nummer seks etter fall i finalen. Under OL i februar mener Discoverys snowboardekspert Kjersti Buaas at Kleveland kan ta gull.
– Både Mons Røisland og Marcus kan triksene som skal til for å ta gull i OL, men når det hele skal avgjøres er det oftere Marcus som får alt til å klaffe - og stikker av med seieren.
 • Big Air, menn
Marcus Kleveland og Mons Røisland, gullkandidat
Mons Røisland tok sin første Big Air-medalje under X Games i Aspen i 2021. Selv om Buaas holder gullvinneren fra samme X Games foran på favorittlisten, så mener hun at Mons er gullkandidat i Beijing.
– Her har Mons enda bedre sjanser enn i Slopestyle. Begge kan triksene som kan gi dem gull, og så handler det bare om at alt skal klaffe når det virkelig gjelder.

Freestyle ski

Norge stiller med seks utøvere i freestyle ski, to jenter og fire gutter, og blant de seks utøverne ligger det flere gullsjanser mener Discoverys freestyle ski-ekspert Bendik Øye.
 • Slopestyle, kvinner
Johanne Killi, gullkandidat
Killi har hatt en meget solid start på sesongen etter fjorårets skade og har fått pallplasser både i Big Air og slopestyle. I OL er hun en het medaljekandidat i slopestyle, og på en god dag også en gullkandidat. Under OL i Korea for fire år siden kom Killi til finalen, men endte på en femteplass.
 • Big Air, kvinner
Johanne Killi og Sandra Eide, medaljekandidater
Også her er Johanne Killi Norges fremste håp. Hun mangler noen av de aller største triksene som noen av konkurrentene har fått på plass, men med sin rutine er hun en medaljekandidat også her.
For mange er nok Sandra Eide et mer ubeskrevet blad, men hun har virkelig blomstret det siste året. Med flere finaleplasser både i Big Air og Slopestyle har hun vist at hun hører hjemme i det gjeveste selskap. Hun må finne seg i å være en outsider, men hun har fått på plass dobbelcorks både mot høyre og venstre, og kan lukte på en av pallplassene.
 • Slopestyle, menn
Birk Ruud og Ferdinand Dahl, gullkandidat
Norge reiser til OL for å forsvare Øystein Bråtens gull i slopestyle fra de olympiske lekene i PyeongChang. Der har vi to gullkandidater, mener Øye.
Ruud må finne seg i å være gullfavoritt hver gang han stiller til start. Han vant verdenscupåpningen i Slopestyle og er i rute inn mot OL. Ferdinand Dahl har en pallplass fra sesongens første konkurranse. Stilkongen fra Oppegård legger ofte sitt helt eget preg på sine runs og er absolutt en gullkandidat.

Birk Ruud

Foto: NTB

 • Big Air, menn
Birk Ruud, gullkandidat
Ruud tok en pallplass i sesongens første Big Air-konkurranse, og denne konkurransen er kanskje hans sterkeste kort. Med sitt unike repertoar av triks er det ikke mange som kan matche han i denne grenen.
Christian Numedal, medaljekandidat
Numedal vant kvalifiseringen forrige verdenscup i Big Air, og holder absolutt nivået til å kjempe om seieren i denne grenen. Pallplass er hvertfall innen rekkevidde.

Skøyter

Skøyeløp i OL er en idrett med stolte norske tradisjoner. Helt siden 500 meter ble tatt inn på OL-programmet som første skøyte-gren i 1924 har Norge tatt medaljer. Den gang med sølv og bronse, etterfulgt av gull fire år senere. 90 år etter det første norske skøytegullet, tatt av Bernt Evensen, slo Håvard Holmefjord Lorentzen til med gull på samme distanse i PyeongChang. Discoverys skøyteekspert Håvard Bøkko har selv med i PyeongChang og var en del av laget som tok OL-gull på lagtempo. Han har vurdert de norske medaljesjansene til lekene i Beijing.
 • 1000m menn
Håvard Lorentzen, medaljekandidat
På tross av OL-gull på 500m for fire år siden er nok 1000m hans sterkeste øvelse per nå, og vi kan håpe på at han kan hindre en nederlandsk tapetsering av pallen. Nederland har vært dominerende de siste årene, men vi har håpet.
 • 1500m kvinner
Ragne Wiklund, medaljekandidat
Dette er den første av tre medaljesjanser til Ragne Wiklund, men kanskje hennes svakeste mulighet. Selv om hun er regjerende verdensmester på distansen, vil favorittene til medaljene være Takagi, Bowe og tre sterke nederlandske løpere, mener Bøkko.

Ragne Wiklund

Foto: NTB

 • 1500m menn
Allan Dahl Johansson, medaljekandidat
Her har vi tre unge menn som har levert gode resultater, men Dahl Johansson er nok vårt sterkeste kort, og på en god dag kan han være medaljekandidat. Nuis og Krool fra Nederland får nok hard konkurranse fra hjemmehåpet Ning, koreanske Kim, Joey Mantia fra USA og Ichinohe fra Japan. I det sjiktet der må Dahl Johansson blande seg. Vanskelig, men ikke umulig.
 • 3000m kvinner
Ragne Wiklund, medaljekandidat
Her håper vi at det unge norske håpet skal være med å kjempe om medaljene. Hun trenger riktignok et superløp for å klare det, men med to tredjeplasser i verdenscupen tidligere denne sesongen har vi troen på at Ragne kan utfordre de nederlandske og canadiske løperne, samt italienske Lollobrigda.
 • 5000m kvinner
Ragne Wiklund, medaljekandidat
Her gjelder mye av det samme som på 3000m. Irene Schouten er favoritt som i den forrige øvelsen, men Ragne skal være med å kjempe om medalje dersom alt har gått på skinner før OL og underveis i lekene.
 • Lagtempo, kvinner
Norge, medaljekandidat
Japan, Nederland og Canada er klare favoritter, men med et ferskt EM-sølv i bagasjen kan Norge komme topp fire i kvalifiseringen, og dermed videre til semi og finaler - og da kan alt skje!
 • Lagtempo, menn
Norge, gullkandidat
Her skal Norge forsvare gullet fra PyeongChang med et nesten nytt lag. Bare Sverre Lunde Pedersen er igjen fra det norske gull-toget. Konkurransen blir knallhard fra Nederland, USA og Canada, men fordelen til Norge er at vi har fire løpere som kan bytte på å gå i tremannstoget - det er det ingen andre som har.
Beijing 2022
Tidenes norske OL – slik oppsummerer Discovery-journalist OL i Beijing
20/02/2022 PÅ 22:16
Beijing 2022
Gjenopplev det rørende øyeblikket da Ruud vant OL-gull i Big Air
20/02/2022 PÅ 18:34