Populære sporter
All sport
Vis alt

Den norske idrettsmodellen vekker interesse utenlands: – Stor pågang

Oppdatert 21/06/2023 klokken 21:03 GMT+2

Nordmenn har blitt godt vant med store idrettsprestasjoner de siste årene, og den norske idrettsmodellen vekker nå interesse utenlands.

Viktor og Erling, Casper og Jacob og alle de andre. Vi er best i verden!

– Det går veldig bra og det har gått bra en stund. Vi har hatt noen vinter-OL som har vært et slags forvarsel på at det er mye som fungerer godt i norsk idrett. Og så er vi spesielt stolte av at det er et stort mangfold av idretter vi tar medaljer i. Det er mange ting som skjer i norsk idrett for tiden og det har skjedd over tid.
Det forteller toppidrettssjef Tore Øvrebø til Discovery. For det er liten tvil om at norsk idrett har blomstret de siste årene.
Se sesongens siste episode av Indre bane i videovinduet øverst i saken.
Det norske folk har i mange år vært godt vant med suksess innen idretten, og tidligere var det gjerne vinteridrettene man siktet til når man snakket om norske idrettsbragder. Slik er det fortsatt, med 12 gull i ski-VM i Planica å skilte med, men de siste årene har også mange norske navn virkelig hevdet seg i verdenstoppen i de store verdensidrettene.
Dette er bare noen av de nyligste prestasjonene norsk idrett kan vise til:
Sett denne? Saken fortsetter under videoen.
picture

«Lå i halen på Haaland» og scoret sitt første: – Bare å dunke den inn

Stor interesse fra utlandet

På spørsmålet om den norske idrettsmodellen har vekket noe interesse utenlands den siste tiden, innleder Øvrebø kontant:
– Når det gjelder utlandet så har vi faktisk stor pågang nå i vår. Det har vært mange som har ønsket å være sammen med oss, sier Øvrebø.
Toppidrettssjefen, som har vært i rollen siden 2013, påpeker at det er spesielt én ting som skaper interesse.
– Det de er spesielt opptatt av er treningsutviklingskonseptene våre, hvordan vi stimulerer i trenerutdanningen. Det jeg tror de har lagt merke til er hvor verdibasert den norske modellen er, hvor idrettsgleden står som en referanse for alt vi gjør. Daglig verdiarbeid er vi nok ganske alene om å legge så mye vekt på som toppidrettsnasjon, mener Øvrebø.
Han trekker linjer mellom flere generasjoner og peker på én fellesnevner i den norske modellen.
– Det handler om nettopp denne trygghets- og trivselsfaktoren, lage gode læringsmiljøer hvor det er rom for å mestre og bli utfordret. Det er fellesnevneren for om du er tre år eller olympisk mester, å kunne lære noe nytt og gjøre det sammen med folk du liker. Da har vi en god modell, sier han og fortsetter:
– Og det vi har lagt vekt på å presentere for verden, er jo denne modellen som er så verdibasert, hvor ungene er referansen vår. Hvordan vi behandler ungene og som idrettsutøvere, forteller han.

– Merker press fra to sider

Øvrebø tror det er flere årsaker til at norsk idrett har blomstret som det har gjort de siste årene. Og alt starter fra tidlig alder av, mener han.
– Vår idrettsmodell handler om at vi følger opp der som det er gode miljøer og liv laget for topputviklingsmiljøer for ungdommer. Så vi har ikke noe politisk vedtak om å bli gode i det dere (media) kaller for verdensidretter, vi følger opp der det er interesse. Så vil det over tid føre til en kultur og deling av kompetanse på tvers, sier Øvrebø.
Toppidrettssjefen mener, tross de gode norsk resultatene, at man hele tiden må strekke seg for å bli bedre i hver enkelt idrett.
– Alle faktorer som påvirker prestasjonsnivået, enten det er målt på hvor mange barn som deltar i idretten eller hvor mange medaljer vi tar på toppen, så er det klart at det er økonomiske faktorer som påvirker dette. Vi må hele veien revitalisere modellen, vi må ikke stole på at det vi gjorde i går er bra nok. Vi må hele veien vår i utvikling.
Avslutningsvis innrømmer han at den økonomiske biten i idretten er svært ulik fra idrett til idrett.
– Vi merker jo press fra to sider; det ene er det med økonomien, den er veldig ujevnt fordelt på idrettene. Det er jo veldig markedsbasert denne toppidretten med penger fra sponsorene, som vi er veldig glade for, og de som bidrar. Samtidig er det ganske ujevnt fordelt, og noen idretter tar mye av markedsmidlene. Så er det mange som har veldig lite, avslutter han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame