• Se Viktor Hovland og Kristoffer Ventura i Farmers Insurance Open fra torsdag til søndag på GOLFTV. Få tilgang her!
Etter to topp ti-plasseringer på de fire første turneringene i 2020/21-sesongen så det ut til at Kristoffer Ventura var i ferd med å få sitt virkelige gjennombrudd på PGA Touren.
For etter å ha levd i skyggen av Viktor Hovland siden starten av proffkarrieren fikk 24-åringen endelig vist hva som bodde i ham. En 7. plass i sesongåpningen på Safeway Open ble fulgt opp av en 6. plass i Sanderson Farms Invitational tre uker senere. Den tunge fjorårssesongen virket å være historie, og norsk-mexicaneren viste frem en stabilitet man ikke hadde sett fra ham tidligere på den største scenen.
Farmers Insurance Open
Hovland nummer to i California: – Sykt å sitte igjen med en bismak
31/01/2021 KLOKKEN 23:32
Men så snudde alt.

Fra vondt til verre

Selv om Ventura misset cuten uken etter i Bermuda, virket det ikke å være noe grunn til bekymring. Kun et uvanlig lavt scoringssnitt gjorde at Ventura ikke fikk spille i helgen selv om han gikk fem under par de to første dagene.
Etter en tre uker lang pause forventet mange å se en uthvilt og sylskarp Ventura i Bermuda 1. november. Det endte med en ny missed cut, denne gangen med +2 på scorekortet.
Det ble starten på en blytung rekke for den norske golfstjernen:
  • Bermuda Championship: Missed cut (+2)
  • Houston Open: T64 (+7)
  • The RSM Classic: Missed cut (+3)
  • Mayakoba Golf Classic: Missed cut (+2)
  • The American Express: Missed cut (-1)
Fire av fem missede cuter (fem av seks med Sanderson) og en totalscore på +13 er fasit siden starten av november.
– Nå sist ble det for mange store feil som koster for mye, noe som har vært litt av gjennomgangsmelodien de siste turneringene. Unngår han et par dobbel bogeyer så er han videre til helgen, og der kan alt skje. Bare se på Patrick Cantlay, som gikk -18 i helgen og ble nummer to etter å ha klart cuten på slaget. Det er også Ventura kapabel til å gjøre. Tidligere har det vært jernspillet som ikke har vært helt der det skal være, forrige uke var det mer fra tee og rundt green. Det er jo ikke så positivt, sier Eurosports golfekspert Marius Thorp.
– Stabiliteten virket å være der etter en god avslutning på fjoråret og den strålende sesongstarten. Nå virker han å være litt tilbake der han var i første del av fjorårssesongen, hvor feilene kommer oftere og er mer «stygge»?
– Ja, de feilene som kommer blir ofte stygge og veldig unødvendige. Når man leser fra shottrackeren så er det mye som virker unødvendig. Det er sånne feil det skal gå an å luke vekk. Å slå i vannet er noe alle kan gjøre, men å gjøre bogeys og dobbelbogeys etter fine utslag skal ikke skje. Det er nødt til å lukes vekk for at han skal komme tilbake der han var i sesongstarten.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Knakk sammen av stjernens kamikaze-slag: – Det er det villeste!

Drastiske endringer

Nå har Ventura tatt grep for å finne tilbake godfølelsen. Drastiske grep.
Til Eurosport forteller Ventura at han har byttet ut nesten alle køllene i bagen etter en «fitting» (kølletilpasning) hos utstyrsleverandøren Titleist. Blant endringene som har blitt gjort er et tykkere køllehode på de lange jernene, samt kortere lengde på køllene (tilbake til standard lengde).
– Dette er interessant, og tyder på at han ønsker mer kontroll. Kortere køller gir ofte mer kontroll, og større hoder er ofte mer tilgivende i forhold til at du får mer ut av feiltreff. At de ikke blir like kostbare. Han har jo ikke noe problemer med lengdene, så sånn sett er det en naturlig kombo å ha litt mer hjelp på 4, 5 og 6-jern og så spiller du med litt mindre hoder på 7, 8 og 9 fordi de er lettere å forme som man ønsker, sier Thorp.
– Han har jobbet en del med jernslagene, og selv om det ikke er synlige resultater enda, så har det blitt mye bedre. På lang sikt vil disse endringene gi oss mange gode resultater, så dette kan bli et bra år, sier Venturas bror og caddie Federico til Eurosport.
– Dette synes jeg er kult. Det er riktig å snu sånne type steiner og gå inn på utstyret og se om man kan gjøre noen små tweaks og endringer. Trenger jeg å spille med de mest utfordrende køllene? Er balltreffet mitt stabilt nok per dags dato? Det er ikke alle de beste som spiller med de vanskeligste køllene, det er mange som velger de som gir litt hjelp. Det er fullt lov det, sier Thorp.
Putteren er blant de få køllene Ventura har beholdt, noe som jo ikke er noen overraskelse. I fjor var 24-åringen nummer fire av alle spillerne på PGA Touren i kategorien «Strokes Gained: Putting» med +0,694. Det betyr at Ventura i snitt tjente nesten 0,7 slag til resten av feltet per runde med putteren. Denne sesongen er tallet enda bedre (+0,735), men det holder foreløpig «bare» til 22. plass.
Fjorårssesongen bød også på store utfordringer for Ventura:

Ventura: – Kanskje det tøffeste for meg med golfen nå

Farmers Insurance Open
Hovland var på vei ut av tetkampen – avsluttet mesterlig
30/01/2021 KLOKKEN 23:14
Farmers Insurance Open
Hovlands overraskende valg betalte seg: – Følte ikke jeg hadde kontroll
30/01/2021 KLOKKEN 10:08