Populære sporter
All sport
Vis alt

Avgjort før turneringsstart: – Det kan ikke skje

Espen Blaker

Oppdatert 15/11/2023 klokken 08:50 GMT+1

Discoverys ekspert er kritisk til måten Europatour-sesongen avsluttes på. Allerede før siste turneringer er det avgjort hvem som vinner sammenlagt.

Se Hovlands pressekonferanse før turneringscomebacket

  • Følg Viktor Hovland slag for slag i DP World Tour Championship i vårt livesenter torsdag fra kl. 08:40!
Allerede før første ball har blitt slått av denne ukens DP World Tour Championship, selve sesongfinalen på Europatouren, er det avgjort hvem som vinner Rolex Series, Europatourens svar på FedEx-cupen.
Se hele pressekonferansen med Viktor Hovland før turneringsstart i videovinduet øverst!
For da sesongens nest siste turnering, Nedbank Golf Challenge, ble avsluttet søndag, ble det klart at ingen ville klare å ta igjen Rory McIlroy i Dubai.
Nærmeste utfordrer Jon Rahm (3081 poeng) er over 2000 poeng bak McIlroy (5164 poeng), noe som gjør at det ikke blir noen potensiell superduell om sammenlagttrofeet i Dubai.
– De må klare å finne en annen løsning på det. Det kan ikke være avgjort før man er i gang. Det kan ikke skje. De må ha en løsning som gjør at vi ikke blir frarøvet en potensiell duell mellom to av verdens beste spillere. Vi får kanskje duellen i selve turneringen, men at man ikke får noe sammenlagtdrama i fire dager med flere andre inne i miksen, blant annet Viktor... De må klare å fikse det, sier Discoverys golfekspert Marius Thorp.
Se hva Viktor Hovland svarte på Haaland-sammenligningen før turneringen her (saken fortsetter under):
picture

Her blir Hovland bedt om å sammenligne seg selv med Haaland

– Hadde blitt fullstendig furore

Joakim Mikkelsen, som skal kommentere turneringen for Viaplay, tør ikke tenke på hva som hadde skjedd på PGA-touren om FedEx-cupen hadde vært avgjort før TOUR Championship.
– Det hadde jo blitt fullstendig furore. Det har jo kommet en del reaksjoner på det nå før Europatour-finalen, og jeg synes det er rart at man ikke har et format som gjør at vi ikke har spenning rundt sammenlagtseieren i siste turnering, sier Mikkelsen.
Likevel vil han ikke frarøve McIlroy noe, da nord-iren tross alt har vært suveren i årets sesong.
– Når målet er å kåre den spilleren som har spilt best gjennom året, så har ikke McIlroy engang spilt mye på Europatouren. Men han vant i Dubai og Scottish Open, som begge er Rolex Series-turneringer. Så har han vært der i majors. Men jeg synes likevel det finnes argumenter for at man kanskje ser på litt andre måter å gjøre det på, sånn at man unngår å havne i en sånn her situasjon.
– Hvilke måter ser du for deg ville fungert bedre?
– Jeg kunne jo tenkt meg å ha en eller annen playoff-løsning, kanskje man kunne prøvd en Match Play-variant? Det er muligens ikke den som har spilt best gjennom året som ender opp med å vinne, men så kan man kanskje ha en som vinner den ordinære sesongen og en som vinner playoffs. Finalen i Dubai er kul å se på uansett, det er Europatourens avgjørende finale, men det blir litt antiklimaks for meg at det ikke er noen som kan gjøre noe med totalen.

Ser til USA

Thorp mener PGA-touren sånn sett har en klar fordel kontra Europatouren. I TOUR Championship starter lederen med -10, andreplassen med -8, og så går det nedover til de lavest rangerte (26-30 plass) som starter på par.
– Her kommer styrken til jaktstart-formatet til PGA-touren inn, synes jeg. Så er feilen der at det er for mange slag som skiller fra topp til bunn, og at man har for store poengsummer i sluttspillet generelt for min del (fire ganger så mye som normalen, journ. anm.), sier Thorp.
– Hadde man hatt samme opplegg her, så hadde McIlroy fortsatt kommet inn med et forsprang, men i mindre grad. Han skal jo ha et forsprang i finalen fordi han har vært best i grunnsesongen, det er jo helt fair, men ikke sånn ti slag ned til nummer 50. Man må kunne ha rom for en «cinderella story» hvor man kan komme bakfra og gå lave runder og plutselig være der oppe.
Mikkelsen er enig i at PGA-tourens løsning i dette tilfellet virker bedre, men at det systemet likevel er langt ifra perfekt.
– Det er lett å sitte her og kritisere uten å ha en løsning på det. Men i mine øyne bør det uansett være et playoff-aspekt, som man også har i andre sporter i USA. Det skal handle om å prestere her og nå, og så er jo nøkkelen å finne den beste løsningen på det å ha et forsprang, å ha et handicap.
Fra og med neste sesong vil turneringene i Abu Dhabi og Dubai, som normalt sett er tidlig i sesongen, være de to siste før sesongfinalen. Det tror Mikkelsen er en god start.
– Jeg tror de er inne på noe ved å gjøre det på den måten. Da betyr turneringene inn mot finalen mer, og man bygger det litt opp mot et klimaks. Som på PGA-touren.
Viktor Hovland er nummer 14 i sammendraget før sesongfinalen, og du kan følge nordmannen slag for slag i vårt livesenter fra kl. 08:40 torsdag.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame