Populære sporter
All sport
Vis alt

Nest best i verden i fjor – i år er hun nummer 43

Jonas Bergh-Johnsen

Publisert 29/07/2021 klokken 22:06 GMT+2

I september i fjor satte Hedda Hynne (31) et oppsiktsvekkende årsbeste i verden og ble til slutt kun slått av kenyanske Fait Kipyegon. I år har det gått tråere for telemarksjenta.

Hedda Hynne

Foto: Eurosport

  • Følg Hynne og de andre friidrettsutøverne i Tokyo på discovery+!
TOKYO (Discovey):
800 meter for kvinner er preget av tider satt på 1970- og 80-tallet, der tsjekkoslovakiske Jarmila Kratochvílová sin 1:53:28, satt i 1983, rager aller høyest. Det er nesten tre sekunder raskere enn årets kjappeste tid, amerikanske Athing Mu, som noterte seg for 1:56:07 i Eugene i slutten av juni.

– I angrepsposisjon

Men selv om de beste tidene er utilnærmelige, og har et slør av fordums dopinghistorikk over seg, så er det skyhøyt nivå på årets 800 meter for kvinner. Hele 50 jenter har vært under to minutter blank og med sin bestenotering på 1:59:82 er vårt håp, Hedda Hynne, helt nede på 43. plass på årsbesterankingen.
Det er en solid kontrast til fjorårets 1:58:10, da hun var nest raskest i verden.
– Jeg tenker at det er litt mer i angrepsposisjon. Jeg har ikke vært i nærheten av å få vist det jeg er god for i år, så jeg håper jeg får gjort det de kommende dagene. Jeg har mer å komme med enn det jeg har vist i år og egentlig i fjor også, sier Hynne til Discovery i OL-byen Tokyo.
Fredag morgen skal hun ut i forsøksheatet på distansen hun begynte å satse på først helt i starten av tjueårene.

Ulike taktiske innganger

Der møter hun blant annet jamaicanske Natoya Goule (1:56:44 i år), Halimah Nakaayi fra Uganda (1:58:03, personlig rekord, i år) og tyske Katharina Trost (1:58:68, personlig rekord, i år). De har alle løpt raskere enn henne i år. Hynne er usikker på hva slags taktisk løpsopplegg vi kan vente oss i forsøket.
– Det er vanskelig å si, jeg kan håndtere litt forskjellig. Det jeg drømmer om er at jeg skal komme meg gjennom det, til semifinalen og ha en god følelse gjennom det løpet, sier hun.
– Hvor langt ned mot personlig rekord må du får å gå videre, tror du?
– Der ikke godt å si. I Rio var vel siste plassen videre på 2.00.0 eller noe sånt. Det holder kanskje ikke i år, men vi får se. Innledende er alltid vanskelig. Det går ikke nødvendigvis fort fra start til mål. Det er en veldig taktisk øvelse. Jeg tror vi må være forberedt på det meste, tror Hynne.
picture

Skal kjempe for de utslåtte lagkameratene: – Visst faen gjør jeg det

– Veldig skjerpende

Trener og samboer Erik Sakshaug sier følgende:
– På 800 meter er det vanskelig å legge en konkret plan om du ikke har tenkt til å dra løpet sjøl – og det har vi høyst sannsynlig ikke. Du må spille med resten av feltet, da er det mange ting som kan skje.
På spørsmål om det er bekymringsfullt eller inspirerende at så mange har notert gode tider i år, svarer Sakshaug:
– Det er veldig skjerpende. Det gjør at spesielt forsøksheatet blir tøffere enn før, mye kan skje. Vi husker i VM i Beijing i 2015, der 14 av de 15 beste før start ikke gikk til finalen.
– Noe så oppsiktsvekkende får vi kanskje ikke her?
– Det vet man aldri. OL er noe spesielt, det er garantert noen som går på en smell. Jeg syns det er artig at det er så tett, for det gjør det til en veldig spennende øvelse – det er ingenting som er gitt her, sier Sakshaug.

– Blir helt rått

Hynne tror 800 meter for kvinner kan bli en spektakulær øvelse i OL.
– Det kan bli helt rått. Det har allerede vært helt rått i år, vi må forvente et sinnssykt OL. Det er kjempegøy å være med, jeg tror det kan være med å heve mitt nivå også.
31-åringen har slitt med en betennelse i den ene ankelen, som har hemmet henne gjennom forsesongen. Det gjør at hun ikke har fått løpt like raskt som ønsket. Nå skal ankelen være helt leget og hun kan ikke vente på å komme i gang.
– Ja, jeg er smertefri, det har føltes veldig godt, så det er ikke noe jeg tenker så veldig mye på. Jeg får litt gåsehud når du sier det nærmer seg, det er veldig, veldig spennende. Jeg vet at jeg er i god form og håper virkelig jeg får vist det på fredag. Det er det jeg vil aller mest
picture

Tårevåt avskjed for OL-veteranen: – Takk til alle som har holdt ut

Har vært bekymret

Sakshaug er trygg på at vi får se en konkurransedyktig utgave av Hynne i mesterskapet.
– Jeg er spent, men samtidig avslappa, fordi jeg er trygg på at vi har fått gjort den jobben vi skal gjøre. Det hadde vært verre hvis det hadde vært masse greier i forkant, men det har det heldigvis ikke
– Du er trygg på planen mot formtoppen som er lagt?
– Det er jeg veldig trygg på. Pilene har pekt riktig vei den siste tiden, så det ser ut som timingen til syvende og sist har vært veldig god, selv om jeg var mye mer stressa på et tidligere stadium, avslutter Sakshaug.
Hynne løper i forsøksheat nummer to, fredag morgen kl 03:33 norsk tid. Løpet ser du på TV Norge og Discovery+.
picture

Slik forklarer hun sjokk-exiten: – Aldri følt meg slik før

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame