Populære sporter
All sport
Vis alt

Vil åpne dører for minoriteter i fotballen: – Rasisme er den største pandemien

Oppdatert 05/01/2022 klokken 20:48 GMT+1

Pa-Modou Kah ble den første fargede treneren til å løfte North Star Shield-trofeet etter at Pacific FC vant kanadiske Premier League i 2021. Nå vil han bane vei for de med minoritetsbakgrunn, slik som Simon Mesfin har gjort i Norge.

Pa-Modou Kah og Simon Mesfin (FOTO: Getty Images og NTB)

Foto: Other Agency

  • Se storoppgjøret Barcelona - Real Madrid i den spanske supercupen onsdag 12. januar fra klokken 20:00 på MAX og discovery+!
41-åringen har reist verden rundt gjennom en lang fotballkarriere. Med Norge, Sverige, Nederland, Qatar, Saudi-Arabia, USA og Canada på CV-en fra tiden som spiller, har den tidligere landslagsspilleren for Norge vært vitne til skjevheter underveis.
Nå håper nordmannen med gambiske røtter å kunne bidra til å forbedre mulighetene for personer med minoritetsbakgrunn i internasjonal fotball.
– Det er for dårlig i hele verden. Du ser hvor mange minoriteter som spiller fotball, og så ser du hvor få som får jobb. Jeg vil ikke ha en jobb på grunn av medfølelse. Jeg vil ha jobb fordi de ser at jeg er den beste treneren som passer til klubben deres, sier Pa-Modou Kah til Discovery.

Trekker fram LSK-leder

Kah har store ambisjoner som fotballtrener, og utelukker ikke at en retur til Norge ville vært aktuelt dersom det rette tilbudet dukket opp. Han er derimot usikker på om han med sin bakgrunn ville være interessant for norske klubber på trenerjakt.
– Vi vet at det ikke er mange afrikanske trenere i Europa. Det vet vi, selv i Norge. Hvor mange trenere er det som er afrikanske eller har minoritetsbakgrunn i Norge?, undrer han.
Den tidligere stopperen påpeker at selv om minoriteter er kraftig underrepresentert i norsk fotball, har fåtallet allerede bevist at de kan gjøre en god jobb i hjemlandet.

– I Norge er det ingen (hovedtrenere), men vi har en sportssjef. Det er en start. Simon Mesfin har gjort en fantastisk jobb med Lillestrøm. Han baner vei, men hvis jeg ser for meg at jeg hadde søkt på en jobb i Norge, så kan det være at jeg ikke hadde fått den, spekulerer Pacific-treneren.

– Føler at jeg tråkker opp løypa

LSK-sportssjef Simon Mesfin, som er like gammel som Pa-Modou Kah – og som kjenner Pacific FC-treneren fra lokalmøtene mellom Vålerenga og Skjetten noen tiår tilbake, setter stor pris på lovordene fra Kah.
– Det er veldig hyggelig å høre. Jeg kan forstå at Pa føler at han muligens ikke hadde fått trenerjobber i Norge og andre steder, for det er helt klart annerledes for personer med minoritetsbakgrunn, innleder Mesfin overfor Discovery, før den engasjerte lederen fortsetter:
– Den første jobben jeg hadde i Lillestrøm var som integreringsansvarlig, og da var det en fordel med minoritetsbakgrunn. Jeg har samtidig aldri sittet med en følelse om at jeg har følt meg «annerledes» i LSK.
– Har du opplevd rasisme og diskriminering i årene som sportssjef?
– Jeg har ikke opplevd diskriminering i fotballen etter at jeg ble leder, men som eneste leder i norsk toppfotball med minoritetsbakgrunn, så er det ikke noe tvil om at jeg har følt at jeg har tråkket opp - og fortsatt tråkker opp - en løype her. Jeg har reflektert mye over at jeg tråkker opp den løypa for andre med minoritetsbakgrunn, sier Mesfin, som er sønn av foreldre som flyttet fra Eritrea til Norge i 1975.

– Ærefullt og fryktinngytende

Simon Mesfin legger ikke skjul på at han møter mange av de samme type menneskene i lederstillinger i toppfotballen.
– Jeg har vært ti år i toppfotballen og snart fem av dem som sportssjef, og jeg opplever at jeg møter folk med stort sett den samme bakgrunnen. Det ser man også i de ulike særorganene, samt blant trenerne i de ulike klubbene. Jeg mener prosessen med å få flere med minoritetsbakgrunn inn i lederstillinger i fotballen må starte før, forklarer han, før han utdyper:
– Man må se på hvorfor ikke flere med minoritetsbakgrunn søker på slike stillinger. Det kan blant annet være fordi det er så få der fra før, noe som også påvirker motivasjonen med å jobbe med norsk fotball. Der mener jeg at jeg kan spille en rolle, og jeg er klar over at jeg kan gjøre det. Det er både ærefullt og fryktinngytende.

Rasismehendelser påvirker

I tillegg til at Mesfin mener at mangelen på personer med minoritetsbakgrunn er en av grunnene til at ikke flere søker seg inn i norsk fotball, kan rasismehendelser – slike som vi ble vitne til på flere Eliteserie-arenaer i fjor – påvirke valget.
– Det er ikke noe tvil om at sånne hendelser som vi så i fjor (og i 2020) kan hindre folk med minoritetsbakgrun fra å søke på stillinger i norsk fotball. Det skremmer dessverre folk vekk. Så handler det også om hvordan klubbene håndterer slike saker og hvordan supporternes holdninger er, forteller han videre.
I oktober 2020, runden etter at daværende Kristiansund-spiller Amahl Pellegrino fikk rasistiske kommentarer slengt mot seg på Color Line Stadion i Ålesund, ble det rullet ut en stor markering mot rasisme som som fikk navnet #STOPP.
Simon Mesfin trekker også linjer til likestilling i toppfotballen, og arbeidet som har blitt gjort der.
– Det har vært mye diskusjon rundt dette med at det er så få med minoritetsbakgrunn, og det er nok verken NFF eller de enkelte klubbene sin skyld. Det reflekteres mye rundt det å få kvinner i lederverv i fotballen, noe som er veldig bra, men det snakkes lite om å få flere med minoritetsbakgrunn inn, sier han.
I kjølvannet av rasismesakene i Eliteserien i 2020, tok Discovery en prat med sportslig leder Simon Mesfin. Se intervjuet her - saken fortsetter under videoen.
picture

Etterlyser mer mangfold blant norske idrettsledere

Vil åpne dører

Pa-Modou Kahs trenerkarriere startet med Vancouver Whitecaps, hvor han tilbrakte én sesong som spillende trener for andrelaget før han ble trener på heltid året etter. Veien gikk videre via FC Cincinnati som speider ett år senere, før han ble forfremmet til rollen som assistenttrener bare måneder etterpå.
Da Pacific FC tilbød ham sin første hovedtrenerrolle noensinne tilbake i 2020, grep han muligheten til å komme tilbake til British Columbia og utfordre seg selv med det som så langt er hans største rolle i trenerkarrieren.
– Jeg vet hva jeg vil oppnå. Om folk gir meg sjansen eller ikke, så vet jeg at jeg skal oppnå det jeg ønsker, og for meg handler det om å åpne dører. Å bli den første mørkhudede som vinner ligaen i Nord-Amerika gjør meg stolt, forteller Pacific-treneren.
– For meg handler det om at vi tar de sjansene vi får for å åpne dører, sånn som Simon.
Simon Mesfin gleder seg stort over det Pa-Modou Kah har fått til over Atlanteren.
– Jeg har fått med meg mye av det han har gjort, og jeg gleder meg veldig til å følge karrieren hans videre. Det hadde vært kult å få han som trener i Eliteserien en dag, medeler sportssjefen.

– Den største pandemien i verden

Nå baner den tittelvinnende hovedtreneren vei for de som kommer bak ham. Etter to år med Pacific FC, har Banjul-fødte Kah gjort klubben til et kanadisk fotballmaskineri.
41-åringen mener at det trengs endringer høyere i hierarkiet for at minoriteter får en vesentlig rolle i fotballen.
– Det er i toppen forandringene må skje. Jeg tror vi må ha flere minoriteter i toppen som kan vise at de kan gjøre jobben, og som viser folk at «vet du hva? Vi kan gjøre jobben».
Pa-Modou Kah har for alvor grepet muligheten og vist hva han duger til i trenerrollen, men vet at sportsverden lider av korttidshukommelse. Han frykter at bakgrunnen hans vil trekkes fram dersom den sportslige suksessen sier stopp.
– Med en gang vi gjør det bra så er folk glade, men med en gang det blir motgang så begynner folk å snakke. Jeg er vant til det og vet at det kommer.
Freddy dos Santos ledet #STOPP-kampanjen. Se hva han sa om kampen mot rasisme - saken fortsetter under videoen.
picture

Dette sier Freddy dos Santos om kampen mot rasisme

41-åringen mener at undertrykkelsen gjennom verdenshistorien fortsatt spiller en rolle i hvorfor det er sånn.
– Selvfølgelig er det historisk. Folk kan si at de ikke er rasister, men det er den største pandemien som vi sliter med. Rasisme ser vi hele tiden og vi lever i 2022. Vi snakker fortsatt om rasisme.
I løpet av de siste årene har internasjonale medier rettet søkelyset mot rasistiske hendelser i Nord-Amerika, men den tidligere Vålerenga-spilleren er tydelig på at meningene også har rotfeste her til lands.
– Det er ikke bare i USA. Mange tenker på USA fordi det er det største landet, men det skjer også i Norge.
– Hvordan merker du det i Canada?
– Du merker det overalt. Det er forskjellige måter å se rasisme på. En sånn som meg, som er en kjent fotballspiller, kommer kanskje ikke til å oppleve det på samme måten som brødrene mine eller andre mennesker som jobber i butikk, svarer Kah.
picture

Landslagsspillerne Erling Braut Haaland, Haitam Aleesami og Martin Ødegaard fronter Stopp-kampanjen. Foto: Norsk Toppfotball

Foto: Other Agency

– Samfunnet må forandre seg

Pa-Modou Kah bruker rasismen som motivasjon til å videreutvikle seg selv som trener, men også hjelpe spillergruppen han har ansvar for. 41-åringen vil bruke stemmen sin som hovedtrener til å belyse de utfordringene som finnes i samfunnet.
– Ballen ser på deg fordi det er din «passion». Ballen er bare rund, den ser ikke på deg som menneske. Det er samfunnet som må forandre seg, og man må se på hvem personen er, istedenfor å se på hudfargen, sier Kah.
Det dukker stadig opp nye rasistiske hendelser på fotballarenaen. Rett før jul ble en kamp på nivå tre i Tyskland kansellert etter at angriper Aaron Opoku fikk slengt rasistiske tilrop mot seg i kampen mellom MSV Duisburg og VfL Osnabrück.
Til tross for dette har Pa-Modou Kah troen på at situasjonen i fotballverden vil bedre seg, men forteller at det kommer til å ta tid.
– Selvfølgelig kommer det til å bli bedre. Man må bare ta det steg for steg. Mange folk er redde for forandringer. Sakte, men sikkert kommer forandringer i verden, 100 prosent. Man kan ikke stoppe det. Forandringer må skje gradvis, sier Kah, før han avslutter med en klar oppfordring:
– Det må være lov å være annerledes. Det som gjør mennesket så fint er at alle er annerledes. Vi kan være det vi vil.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame