Populære sporter
All sport
Vis alt

Oppgitt over lynsjestemning og gapestokkmentalitet: – Evig runddans av hetsing

Stein-Erik Stormoen

Publisert 27/10/2020 klokken 21:46 GMT+1

Simon Mesfin mener man vil bomme på tiltakene etter rasismesakene, hvis man ikke først flytter fokuset over fra at det er et fotballproblem til et generelt samfunnsproblem. Samtidig reagerer han på den populistiske hetsen i kjølvannet.

Flamur Kastrati, Simon Mesfin

Foto: Scanpix

– Den generelle hetsingen og lynsjestemningen som skjer på sosiale medier, den er minst like jævlig som hverdagsrasismen og annen type hets, som oppstår i enkeltsakers form, slik jeg ser det, sier Mesfin til Eurosport.
Flere rasismesaker og Flamur Kastratis uttalelser i retning VIF-trener Dag-Eilev Fagermo har preget norsk fotball den siste tiden. Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin liker svært dårlig hvordan klimaet i diskusjonene har vært umiddelbart underveis og i dagene etter flere av hendelsene.
– Det er tragisk, fordi det blir en evig runddans. Folk på sosiale medier og folk i viktige roller i samfunnet går ut og lager lynsjestemning mot de personene som har opptrådt galt. Men det medfører at de som har gjort eller sagt noe galt, blir hetset, fordi de hetset. Det blir en evig sirkel med hetsing og det kommer det ikke noe godt ut av. Det er tragisk oppe i det hele at det nærmest blir legitimt å hetse vakta i Sandefjord og Kastrati, sier Mesfin.
Han reagerer også på det voldsomme og umiddelbare kravet om strengest mulig straffer. Og dersom man skal lynsje folk som trår feil, så spoler vi Norge 175 år tilbake til da sistemann i landet ble satt i gapestokk, mener Mesfin.
– Det med Kastrati ... det er slik at det er ekstremt viktig å forstå at folk kan tråkke i salaten. Jeg har hatt en ren rasist som nabo, men det betyr ikke at jeg ikke skal snakke med ham. Jeg kan ikke ekskludere ham, men prøve å gjøre noe med det, gjennom dialog.
Han kaller det en populistisk meningsbølge som dukker opp etter slike hendelser, med en massiv storm, enten den rettes mot Flamur Kastrati, vakten i Sandefjord eller til og med Aalesund-leder Geir Vik, som bare forsøkte å rydde opp.
– Nå er det «in» og populistisk å mene så mye, at man setter de som har sagt noe som ikke er akseptabelt i en gapestokk. Så skal alle stå og kaste stein på den personen. Er vi tilbake på 1600-tallet, eller har vi kommet videre i samfunnet?
– Det er ikke tvil om at det skal være en streng straff, for å forstå at det er feil, men det hjelper heller ikke bare med straff, og i hvert fall ikke med den hetsingen. Da er man like dårlig som personen som hetset i utgangspunktet. Da er vi på den runddansen igjen, og ender opp uten resultat til slutt. Resultatet bør være at vi får bukt med diskriminering, uavhengig om det er rase, kjønn, legning eller religion eller hva det måtte være.

– Ikke fotballproblem

Mesfin synes at det er provoserende å høre og lese at fotballen har et holdningsproblem, fordi det er så mye større enn som så. Det er et samfunnsproblem, gjentar han.
– Den retorikken med at fotballen har et stort problem, blir feil, for den speiler samfunnet. Det felles taket må vi ta alle sammen, og ikke skylde på noe som egentlig er det gode her. Et fellesskap som mange kan samles rundt og skape glede. Det er enkelthendelser som har skjedd nå i forbindelse med toppkamper, men man må gå på individnivå. Både du og jeg er en del av det fellesskapet, med mange hundre tusener av andre, som beter seg godt hver dag, sier han og legger til:
– Det viktigste er hvordan vi skal få bukt med probleme, og da må vi erkjenne at dette ikke først og fremst er et holdningsproblem i fotballen. Det er ikke slik at fotballen lærer de ulike menneskene å komme med sjikanerende utsagn, det har de lært seg i samfunnet vi ferdes i. Da er vi tilbake på at det er et samfunnsproblem, og så lenge man ikke erkjenner det, kommer man ingen vei med tiltakene.
Lillestrøms sportssjef mener han etter et langt liv i bredde- og toppfotballen kan si at fotballen gir mer enn den tar, og at den er med på å skape forståelse rundt det med mangfolk og skape verdier.
– Noen tråkker i salaten, og da må vi gjøre noe med det. Men det nytter ikke å bare utestenge folk fra en idrettsarena, der de kanskje er en gang i uka eller hver 14. dag, for de skal ferdes utenfor arenaen også. Når jeg leser at fotballen har et særskilt ansvar, er vi på ville veier, for ansvaret ligger hos hver enkelt, fra forbund til politikere til spillere til hver og en ellers.
– Og jeg vil understreke at jeg ikke ser noe lettere på det med homofile enn rase, ingen av delene skal skje. Men la oss uansett ha litt magemål. Komme i en dialog og skape en forståelse av hva som ikke er greit. Ikke hetse Kastrati, som skjønner nå at ordet har en betydning som ikke skal frem i lyset. Men det virket åpenbart at han ikke visste det der og da, som han selv sier.
40-åringen har ikke noe til overs for at ropene om straff oversskygger ønsket om å skape forståelse, som gjør at alle kan leve sammen med alle sine ulikheter.
– Tiltakene er ikke å sette folk i gapestokk og drive med hetsing. Det er like jævlig det. Og da skjer jo ikke hetsen på idrettsarenaen, men utenfor. Det skjer på sosiale medier og andre arenaer.
– Jeg vet at offentlig gapestokk er noe av det verste man kan være i, så det er en straff i seg selv. Jeg er redd det sklir ut på tiltakene fordi det blir så stort press på strengest mulig straffer. Vi må treffe planken.

Rasjonelle tiltak

Ifølge LSK-lederen sitter ikke han selv på fasit, men han mener kunnskap og opplysning, i de situasjonene han har hatt befatning med i voksen alder, har hatt en høyere suksessrate enn ved å bare ekskludere og utestenge. Da er det mange andre arenaer de kan ferdes i.
– Når jeg har opplevd rasisme, er jeg blitt utrolig lei meg og sint inne i meg. Utvendig også, for så vidt. Og det gjør at man ikke er helt rasjonell der og da på hva som virker, men man må være rasjonell i den prosessen med å finne de beste tiltakene. For hvis man ikke er det, og skal lene seg på reaksjoner i sosiale medier eller på høytstående folk i idrettsnorge og på politisk nivå som ikke er tett på dette, og skyver et samfunnsproblem over på at fotballen har et problem, så er vi på ville veier, sier Mesfin og trekker frem noen eksempler:
– Hvis det skjer to-tre rasistiske hendelser i et par banker, så sier vi ikke at hele bankbransjen har et holdningsproblem. Det er to-tre individer som har et holdningsproblem. Man lærer ikke bort dårlige holdninger i fotballen, de kommer inn annetstedsfra, til fotballen. Hvis det er en enkelthendelse i Eurosport, betyr ikke det at TV 2, VG og resten av bransjen har et problem.
Mesfin sier han har tiltro til at prosjektgruppen som ledes av Freddy dos Santos vil komme opp med fornuftige tiltak.
picture

Etterlyser mer mangfold blant norske idrettsledere

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame