Pa-Modou Kah ble kåret til årets trener i kanadisk Premier League etter at han tok Pacific FC til deres aller første ligatrofé i 2021. Etter at nordmannen la opp som spiller i 2016, har han fortsatt fotballkarrieren i Nord-Amerika.
Den tidligere landslagsstopperen har siden 2016 forsøkt seg som assistenttrener og speider i MLS, før han i starten av 2020 fikk muligheten som førstelagstrener for Pacific. Klubben er bare tre og et halvt år gammel, men har likevel klart å etablere seg som et av Canadas beste lag under nordmannens ledelse.
Eliteserien
Hyller lagkompisens pasning: – Han valgte plutselig å bli David Beckham
8 TIMER SIDEN
– Det er en klubb der vi fokuserer veldig mye på unge spillere og ønsker å gi de en vei slik at de kan nå profesjonell fotball. Vi ønsker å gi spillerne herfra muligheten til å dra ut til Europa eller MLS, sier Kah til Discovery fra den andre siden av Atlanteren.
Men det er ikke bare spillerne som bruker den kanadiske ligaen som en brobygger. For hovedtreneren kan suksessen med Pacific gjøre veien til det neste målet kortere.
– Jeg har ambisjoner som alle andre trenere. Jeg ønsker å bli en best mulig trener, men for meg handler det om å ta steg for steg. Jeg ser på MLS som mitt neste mål. Jeg har jobbet der og vet hva forventningene er, så jeg står åpen for MLS, men også Europa.
– Ville en retur til Norge være aktuelt?
– Ja, hvorfor ikke? Hvis klubben passer sammen med de ambisjonene jeg har, så ville det vært interessant. Jeg må bare fortsette å gjøre jobben min. Om interessen kommer, så kommer den. Jeg tenker bare på hvordan jeg kan gjøre spillerne mine bedre, sier den nybakte seriemesteren, som ikke har hastverk med å finne seg ny arbeidsgiver.

Fotballnasjonen Canada

Kanadisk Premier League er ikke den mest omtalte ligaen i fotballverden, men de siste årene har det blomstret opp flere profiler i landet som med sportsøyne er best kjent for ishockey.
Nasjonen spiller fortsatt om muligheten til å kvalifisere seg til VM i Qatar, og ligger svært godt an til å nå sitt andre verdensmesterskap i historien. Canada topper den nordamerikanske kvalifseringen poenget foran USA med seks kamper igjen å spille.
– Canada er litt som Norge. Det er et veldig kaldt land der innbyggerne tenker på vintersport mer enn på fotball, men det er en talentfull nasjon. Det er personer med afrikansk, karibisk, engelsk og italiensk bakgrunn, og det er mange talenter her. Jeg tror de har funnet en vei gjennom landslaget som gjør det veldig godt og har en veldig stor sjanse til å nå VM, forteller Kah.
LES OGSÅ: Roser Glimts tøffe linje: – I en drømmeverden skal klubbene bli mye tøffere
Den store profilen på det kanadiske landslaget er Alphonso Davies. Venstrebacken som til daglig spiller på Bayern München er blant mange regnet som en av verdens beste venstrebacker. Pa-Modou Kah har selv fått tatt del i utviklingen til 21-åringen.
– Han kom til (Vancouver) Whitecaps da jeg allerede var der og jeg fikk være mentoren hans. Det at han lykkes nå er veldig stort.
Pa-Modou Kah har merket blomstringen av unge fotballspillere i landet, og tror Pacific ville hatt gode muligheter til å gjøre det godt mot blant annet norske lag.
– Jeg tror nivået er veldig høyt. Alle kjenner til MLS på grunn av alt som skjer der, men jeg tror at mange av spillerne her kan spille på et høyere nivå i Eliteserien. Vi kunne ha gjort det veldig bra i den norske ligaen.

Gikk seirende ut av «Ferryside Derby»

Et av sesongens store høydepunkter for Kah sitt Pacific var cupoppgjørt mot nordmannens gamle klubb Vanncouver Whitecaps. Selv om klubbene ikke spiller i samme liga, deltar de kanadiske klubbene fra MLS i den nasjonale cupen. Dermed har Kah sitt lag fått bryne seg på fotballstjerner med millionlønninger.
– Det er to profesjonelle lag i British Columbia, så det å møte de i cupen og slå de er veldig stort for klubben vår. Dette var den største kampen vi kunne ha spilt, og det viste hvilket nivå spillerne våre er på.
LES OGSÅ: Flere spillere er nå klubbløse – se den oppdaterte oversikten her
I oppgjøret, kjent som «Ferryside Derby», sjokkerte Kah sine menn MLS-proffene og sendte de ut av turneringen med en 4-3-seier.
– Å skulle slå dem var veldig stort og det ga oss selvtillit til å gå videre. I semifinalen møtte vi Toronto. Vi tapte 1-2, men også der viste vi hvor høyt nivået vårt er. Du ser litt forskjell på klubbene siden MLS-lagene har budsjetter på rundt 400 millioner kroner, men å tape 1-2 mot et topplag som brukte alle sine beste spillere sa litt om hvordan de tok oss på alvor, forteller en stolt Pa-Modou Kah.

– Et annet nivå

Det er stor forskjell på de økonomiske musklene til Toronto og Vancouver Whitecaps sammenlignet med Pacific. Toronto-stjernen Jozy Altidore har en årslønn som er langt større enn budsjettet til Kah sin klubb. Dette kompenserer de for med en tydelig fotballfilosofi.
– Selvfølgelig sier det litt om hvordan vi er som et lag når vi kan kjempe mot sånne klubber. Når vi tenker på budsjett, er vi ikke i nærheten og de kommer til å ha bedre spillere. Det er normalt, men for meg handler fotball om at du hver eneste dag jobber med det du tror på.
– Du har en visjon og en filosofi som du tror på og jobber med. Jeg tror det har vært en av våre største styrker. Vi har spillere som forstår systemet vårt og vet hvordan vi skal spille. Vi vil bli bedre med mange unge spillere, så sånn sett er det veldig bra, men vi kan ikke måle oss med MLS, utdyper Pacific-treneren.
Med fjorårets ligatrofé og en heltemodig innsats i den kanadiske cupen, tror Pa-Modou Kah at folk har fått sperret opp øynene og stiftet bekjentskap med nyetablerte Pacific.
– Det å møte de i cupen er selvfølgelig stort. Hadde vi kommet oss til finalen og vunnet den, tror jeg mange hadde tenkt mer på oss. Men uansett tror jeg folk har gjort det når de ser hvor langt vi har kommet.

Dette er de største kranglefantene i Eliteserien 2021

OBOS-ligaen
NISO reagerer på Blink-uttalelser: – Mest dramatiske i norsk fotballs historie
9 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Kommunen «berger» klubben, men faren er ikke over: – Skal jobbe iherdig
12 TIMER SIDEN